MINIM ISTORIC AL GAZELOR IMPORTATE DIN RUSIA DE CĂTRE ROMÂNIA, ÎN 2014

0
436

Companiile românești specializate în importul de produse petroliere și gaze naturale au importat anul trecut doar 1 miliard de metri cubi de gaze naturale din Rusia, scrie publicația online energyworldmag.com

În anii precedenți, media anuală se situa la 6 miliarde de metri cubi importați, iar prețul plătit pentru gazele naturale rusești a scăzut, de asemenea, de la 2,5-3 miliarde de dolari în anii 2006-2007, la jumătate de miliard de dolari în 2014.

Acel aproape un milion de metri cubi importat de către companiile românești în anul precedent însumează aproximativ 7,5% din consumul total al țării noastre, a precizat pentru sursa citată președintele ANRE Niculae Harvileţ. Rata de consum a gazelor naturale a scăzut drastic datorită diminuării producţiei înregistrată de către marile combinate chimice şi petrochimice aflate pe teritoriul ţării noastre.

Rata de consum a gazelor naturale din România, în 2014 a fost de aproape 12 miliarde de metri cubi, din aceştia, 11 miliarde de metri cubi provenind din producţia internă. Unul dintre cei mai mari consumatori de pe piaţa românească, în materie de gaze naturale, Grupul InterAgro şi-a diminuat de asemenea necesarul de gaze naturale consumate anual, de la 3 la 1,7 miliarde de metri cubi întrucât datorită crizei financiare a fost forţată să îşi închidă unele puncte de lucru.

Preţul gazelor naturale pentru consumatorii casnici este reglementat, piaţa trebuind să se liberalizeze abia în 2021, mai scrie sursa amintită, preţul fiind de 53,8 RON/MWh, spre deosebire de consumatorii industriali care pot achiziţiona gazele naturale de pe pieţele libere.

untitled-2

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.