TRASEE TURISTICE REMARCATE ÎN MASIVUL GODEANU

0
914

În perioada 9 – 28 august 2014 Asociaţia Montană Carpaţi a organizat în colaborare cu Serviciul Public Judeţean Salvamont Gorj o nouă etapă a programului „Voluntar în Carpaţi 2014”, de data aceasta în Masivul Godeanu.

Munţii Godeanu au, prin izolarea şi relieful lor, un specific cu totul aparte. Creasta, formată din păşuni întinse şi domoale cu înălţimi de peste 2000 de metri e mărginita ori de abrupturi de sute de metri către căldările glaciare, ori de pante line pe care pădurile de fag se termină brusc în golul alpin dând un caracter neobişnuit zonei iar în Piatra Iorgovanului formaţiunile şi abrupturile calcaroase par desprinse din alte locuri. În zilele senine de pe creastă ai o privelişte care cuprinde Munţii Banatului, Cernei, Ţarcu, Vâlcan, Retezat şi în zare chiar Munţii Parâng şi Apuseni.

Deşi profilul crestei asigură orientarea pe vreme cu vizibiltate bună, ceaţa şi vremea rea fac dificilă găsirea direcţiei de urmat. Lipsa semnalului telefonic pe porţiuni întinse precum şi orientarea vizuală dificilă pe vreme nefavorabilă au determinat salvamontiştii gorjeni să implementeze un experiment în premieră la nivel naţional, prin numerotarea cu un anumit cod a stâlpilor, ridicarea coordonatelor topografice a acestora şi realizarea unei harţi digitale cu repartiţia teritorială a acestora în masiv.

Munca efectivă a constat în revopsirea marcajelor, montarea a aproximativ 50 stâlpi indicatori pe toată lungimea crestei, ridicarea de momâi şi lespezi ca suport pentru marcaje. Poteca semnalizată cu Cruce Roşie a fost mutată pe o porţiune de pe vechiul amplasament, acum urmând drumul de acces construit până în creastă.

Traseele avute în vedere au fost:

  • BR Şaua Soarbele – Curmătura Olanelor
  • CR Lacul lui Iovan – Piatra Scărişoarei

Buna desfăşurare a acţiunii a depins în mare parte de aportul celor 43 de voluntari veniţi din diferite localităţi ale ţării, unele destul de îndepărtate de locul faptei (Bucureşti, Sibiu, Cluj, Craiova, Ploieşti, Timişoara, Deva, Mediaş, Petrila, Zărneşti, Constanţa, Arad etc ) cărora le mulţumim pentru prezenţă, entuziasm, devotament şi efortul depus, că au fost alături de noi în ciuda vremii nu tocmai prielnice unei acţiuni de remarcare.

untitled-2

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.