„INTERLOPII” MOTRENI ŞI BOIERII GLOGOVENI

0
2174

Pe locul unde de-a lungul veacurilor au păşit Mihai Viteazul, Neagoe Basarab, Mihai Pătraşcu, ban al Craiovei şi Tudor Vladimirescu, actualii oameni „cu stare” ai locului pare-se că n-au habar să facă turism şi să promoveze Cula Glogovenilor. De fapt, dacă stăm bine să analizăm nimeni din zona Gorjului nu are habar să facă turism. Lumea e lipsită de ospitalitate, nu ştie „a vorbi” şi trecând peste infrastructura din judeţul primului-ministru al României, în afară de cele 3 opere ale lui Brâncuşi din Târgu-Jiu şi Transalpina lumea nu ştie foarte multe despre Gorj. Şi bag mâna-n foc că nici cei care ar trebui să se ocupe şi să promoveze turismul gorjean n-au habar!

cula3
Să trecem însă peste turism, să ne axăm pe berbecuţi la proţap, poker, vin roşu, lăutari, oameni cu ştaif, boieri şi interlopi.
De ani buni Cula Glogovenilor „a ieşit” din circuitul turistic larg şi s-a înscris în unul cu draperiile trase şi porţile larg închise.
În urmă cu doar câteva luni, pe la sfârşit de aprilie, la Glogova, în curtea foştilor boieri Glogoveni s-a organizat o mare petrecere câmpenească unde s-a băut, s-a jucat şi s-a cântat, aşa cum le place „băieţilor de băieţi” sau şmenarilor să zică, „fără număr”, până dimineaţa. Băutura, se zvoneşte că, a curs râuri, râuri, iar banii au zburat peste mese, pentru ca „liber profesioniştii” şi „globetrotterii Europeni” de Motru să-şi rupă tricourile, când li se lovea numele de plasa de la difuzoare. Mâncare bună, haiducească, vin şi alte licori bahice aşa cum am mai spus „cu dar de la Dumnezeu”, în cantităţi mari. Chiote, muzică de jale, o petrecere ce a ţinut din zori şi până-n zori, demnă de share-uit pe Facebook.

Boieri pentru o zi

cula2
Trecând peste negura vremii, Cula de la Glogova pare parcă neschimbată. Un edificiu întreţinut de şi pe spinarea minerilor cu ordine venite de sus, dar nu de la cel de SUS. O construcţie care, la exterior păstrează parfumul vremii, dar care în interior are baie cu jacuzzi. O fărâmă de istorie care din când în când îmbină serbări câmpeneşti, petreceri sindicale şi evenimente culturale.
Dar ce au în comun boierii de la Glogova cu „interlopii” de Motru?
Boierii Glogoveni petreceau şi ei asemenea vecinilor de peste veacuri din aval. Boierii Glogoveni degustau, asemenea, licori bahice. Boierii Glogoveni jucau cărţi şi din când în când îşi mai şi pierdeau moşiile sau caii aşa cum, din când în când, băieţii care au petrecut pe pământurile lor îşi mai pierd casa ori maşina, la poker. Ce mai au în comun boierii cu „interlopii” de la Motru? Mielul la proţap!
P.S. Să vă mai spun un mic secret! Gura lumii ştie persoanele „cu ştaif” din lumea bună care nu ar fi trebuit să fie prezente la petrecerea băieţilor, „tatuaţi cu tricouri mulate”… dar „mucles”.
Vorba unui coleg de breaslă, pozele postate ,,pe reţele” fac „cât o mie de cuvinte”. Cu cât le vor şterge mai repede, cu atât vor căpătă un luciu aparte, în media.
Aşa pentru voi, dacă ai ochiul bine format, poţi auzi şi adevărul! Dar asta e altă vorbă pe care tot gura lumii o spune.

George TOCAN

untitled-2

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.