SECVENȚE DE LA VERNISAJ

0
68

Catedrala Ortodoxă din Motru, sâmbăta 26 martie, a fost neîncăpătoare, amplificând sentimentul de puritate și bună-vestire pentru anotimpul  copilăriei, adus de Salonul de pictură ARTE MICI.

  
Salonul de pictură  ARTE MICI este un eveniment clandestin de formă pată și culoare, iar  conform  afirmațiilor fondatorului său, Florin Preda-Dochinoiu, se vrea ,,un  elogiu spiritual adus copilărie. Se vrea nu numai un descoperitor de imagini, dar și un interpret corect al acestora, capabil să pună în valoare, fără a distruge, construcția simbolurilor pure…”

Ediția cu numărul 13 a fost cu ghinion pentru pandemie

Ediția cu numărul 13 nu a fost una cu ghinion pentru culoare și copilărie, ci doar pentru pandemie, care a bătut în retragere în luna martie a blagoveșteniilor și a premiilor ,,ARTE MICI”.

Primăvara a făcut parte din eveniment și a adus, la premiere, soare și mișcări de baloane.

Am respirat și noi aerul solemn al evenimentului, alături de premianti, organizatori, parteneri, memmbrii juriului , dar și de ,, truditorii anonimi” ai Salonului de pictură ARTE MICI.

 Am constatat că a fost ediția cu numărul 13 iar câștigătoriul marelui premiu are 13 ani (o coincidență frumoasă!)

  Salonul de Pictură “Arte Mici” și-a desemnat câștigătorii oferind peste 100 de premii artiștilor care au arătat că  viața este o metaforă permanentă a unui joc de culori.

A fost o ediție de excepție! A fost o ediție de  anvergură, datorată în primul rând artiștilor care s-au înscris în concurs, artiștilor premiați, invitațiilor care au participat la festivitatea de premiere, premiilor oferite de organizatori și parteneri, dar și expozițiilor “Arte Mici”, cu peste 900 de lucrări.

Au fost organizate trei expoziții , la Muzeul Național ,, Constantin Brâncuși” din Tg-Jiu, la  Palatul Culturii ,,Teodor Costescu” Dr. Tr. Severin și în municipiul Motru (într-o fostă grădiniță, părăsită de CEO și reînviată de acest eveniment)

 

Manifestarea a debutat prin prezentarea de către Florin Preda-Dochinoiu a invitaților, cuvântul de deschidere revenind primarului municipiului Motru, Cosmin Morega, care a adresat mesaje de felicitare persoanelor participante la eveniment, asigurându-i de sprijinul său permanent.

Prof. univ. dr. Mircea Tutunaru a lăudat inițiativa lui Florin Preda-Dochinoiu, spunând că astăzi centrul cultural al Universului s-a mutat la Motru, felicitând artiștii înscriși în concurs, câștigătorii, dar și organizatorii evenimentului.

Cuvinte frumoase au fost rostite și de Denisa Șuță, prezentă la acest eveniment în, dublă calitate, de partener al Salonului de pictură ARTE MICI, dar și de reprezentat al Consiliului Județean Gorj, alături de Dorin Hanu care a a amintit premianților că a fost alături de ARTE MICI de la prima ediție.

Dan Neamu a preluat nemulțumirea participanților dar și emoția premianților, împărtășind aceleași gânduri cu Florin Preda- Dochinoiu, dar  și cu  ceilalți membri ai juriului.

Mesaj de la Pavel Șușară

 Istoricul și criticul de artă Pavel Șușară a transmis un mesaj participanților la Festivitatea de premiere a Salonului de pictură Arte Mici.

,,Salonul de pictură ,,ARTE MICI”  este cel mai important eveniment pentru copii, de acest gen, din  România.

Marele premiu pe care l-am ales, dintre multele lucrări la fel frumoase şi pure, este o lucrare inocentă, dar fără vârstă,este liberă, dar profundă şi gravă

            Deşi nu mă pot bucura dragi prieteni de a fi nemijocit cu voi în acest moment, sunt totuşi alături din tot sufletul şi cu toată dragostea!”, a transmis Pavel Șușară.

        Rumoarea micilor artiști a fost “deranjată” de alți frumoși artiștii, coordonați de Cosmina Vînturiș și Gheorghe Feraru. Au fost momente solemne și pline de patriotism , rostite de Andreea Alpredi, Denisa Ungureanu, Cosmina Hîrșovescu, Andrada Jivan, Andrada Răduică și Alexandru Boboescu.

Salonul de pictură ARTE MICI are album de pictură

În cadrul Salonului de pictură  ARTE MICI a fost editat și un album cu lucrările premianților, cu o prefață semnată de distinsa doamnă CRISTINA SIMION, galerist și curator, din Nürnberg și o postfață semnată de maestrul MICHAEL LASSEL, din Fürth – Germania.

,, (…)Cred că « Arte Mici », dincolo de premii, de expoziții, de cataloage, de clasamente – îi învața pe copii că ei contează. În mii de ore de muncă, Florin Preda-Dochinoiu și echipa sa de entuziaști construiesc, în fiecare an, o platformă de devenire artistică și umană”, semnalează Cristina Simion în prefața  catalogului  ,,Salonul de Pictură ARTE MICI ediția XIII, 2022”

,, (…) Important este ca tinerii premiați la acest eveniment să nu renunțe niciodată la marele lor dar ,ci să se străduiască să anexeze aceste daruri cu totul speciale la tot ceea ce își doresc să facă (…)”, a  menționat Michael Lassel în posfața catalogului  ,,Salonul de Pictură ARTE MICI ediția XIII, 2022”

Artiștii evenimentului au chipuri angelice, protejate de imagini pure!

Nu credeți ? Eu i-am văzut și fotografiat!

A.P.

untitled-2