GENERALUL ION DOBRAN, LA VENERABILA VÂRSTĂ DE 96 DE ANI

0
1405

Asul aviației de vânătoare din România, Generalul Ion Dobran împlinește astăzi venerabila vârstă de 96 de ani. Cu această ocazie, cotidianul Gazeta de Mâine îi urează domnului General, La Mulți Ani!

Ion Dobran s-a născut în Argeș, la Văleni-Podgoria la data de 5 februarie 1919 și încă din 1943 s-a dovedit un pilot de elită al aviației românești, participând la toate fazele războiului la care România a luat parte. A pilot în război alături de alte nume mari ale aviației de vânătoare românești, Alexandru Șerbănescu și Constantin Cantacuzino (Bâzu), membru al familiei de viță nobilă a Cantacuzinilor.

ion dobran1
Generalul Ion Dobran

Generalul Ion Dobran a participat la campania de apărare a regiunii petrolifere Ploiești, luptând împotriva aviației de bombardament americane, la războiul din Est, în campania de la Mariupol, precum și la campania din Cehoslovacia, luptând împotriva Germaniei Naziste până în 9 mai 1945, ultima zi a războiului. A luat parte la 340 de misiuni, 74 de lupte aeriene și a avut 10 victorii aeriene confirmate, 3 probabile și una la sol. Este decorat cu Ordinul Steaua României, Ordinul Coroana României și Ordinul Virtutea Aeronautică.

 

untitled-2

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.