TRĂSĂTURILE OAMENILOR PRINCIPIALI

0
483

      A deveni un om cu principii înseamnă chiar asta: un proces de devenire. Nu se întâmplă peste noapte; e o căutare de-o viaţă. Dar cu cât îţi orientezi viaţa după nordul autentic, cu atât îţi dezvolţi mai bine anumite trăsături proprii oamenilor principiali.

      Ei sunt mai flexibili şi mai spontani.

      Nu sunt ţintuiţi de planuri şi agende. Programarea este importantă, dar nu atotputernică. Oamenii care au în centrul atenţiei principiile văd viaţa ca pe o aventură. Sunt asemenea exploratorilor curajoşi care pornesc în expediţie către un teritoriul necartografiat- nu ştiu sigur ce se va întâmpla, dar sunt convinşi că va fi pasionant, că vor descoperi noi tărâmuri, vor evolua şi îşi vor aduce noi contribuţii în lume. Siguranţa lor nu stă în confort, ci în busolă-unica însuşire umană care le permite să navigheze cu încredere pe teritorii încă necunoscute.

      Ei stabilesc relaţii mai bogate şi mai satisfăcătoare cu cei din jur.

      Pun oamenii mai presus de agendă. Îşi clarifică speranţele. Nu fac comparaţii, nu critică şi nu intră în competiţie cu ceilalţi. Sunt parteneri de nădejde, cinstiţi, loiali, care se ţin de cuvânt şi îşi respectă promisiunile. Ei nu reacţionează furibund la atitudinea negativă, la critică sau la slăbiciunile umane. Sunt în stare să ierte cu uşurinţă şi nu sunt ranchiunoşi. Refuză să eticheteze, să aibă prejudecăţi sau stereotipii de gândire. Sunt cu adevărat bucuroşi de succesul altora, fiind oricând gata să dea o mână de ajutor. Cred cu tărie în potenţialul nevăzut al tuturor oamenilor. Se străduiesc să creeze un mediu proprice evoluţiei şi oportunităţiilor.

      Ei acţionează mult mai sinergic.

      Li se pare mai eficient şi mai satisfăcător să conlucreze cu ceilalţi pentru înfăptuirea unei viziuni comune. Apreciază diferenţele şi cred cu convingere în sinergia soluţiilor alternative. Atunci când lucrează în echipă, ştiu să compenseze minusurile ( ale lor şi ale altora ) cu plusurile lor sau ale celorlalţi. Când comunică ori negociază în situţii contradictorii, sunt capabili să descopere căi de mijloc. Se pot concentra asupra intereselor şi grijilor interlocutorului, ajutându-l să găsească o rezolvare a problemelor sale.

      Ei învaţă tot timpul câte ceva.

      Fiindcă sunt conştienţi că există un nord autentic, ei caută permanent să-l descopere, să-l înţeleagă şi şă-şi orienteze viaţa către el. Devin mult mai umili şi maleabili. Citesc din literatura înţelepţilor şi îi ascultă pe cei din jur. Învaţă tot timpul din ceea ce trăiesc.

      Ei devin mult mai preocupaţi de contribuţia lor în lume.

      Îşi dedică timpul şi energia nu doar consumului, ci mai degrabă contribuţiei, pentru a oferi mai mult decât primesc. Sunt gata să facă servicii şi şă-şi aducă aportul la sporirea calităţii vieţii celor din jur.

      Ei obţin rezultate remarcabile.

      Pentru că se ocupă de echilibrul dintre “producţie” şi capacitatea de a produce, reuşesc să obţină succese semnificative, pe termen lung. Nu ard lumânarea la ambele capete. Acumulează tot timpul noi cunoştinţe şi priceperi. Îşi cultivă abilitatea de a conlucra cu ceilalţi şi, în tot ce fac, aplică principiile care aduc rezultate de calitate.

      Ei îşi dezvoltă un sistem psihologic sănătos şi imun.

      Sunt capabili să gestioneze cu eficienţă problemele care apar. Pot fi atinşi de boală, de dificultăţi financiare sau dezamăgiri, însă au totdeauna resurse pentru a-şi reveni. În căsnicie, în familie, în structurile organizaţionale au grijă să discute şi să dezamorseze, pe baza principiilor, toate eventualele crize.

      Ei ştiu să-şi stabilească propriile limite.

    Nu muncesc până cad din picioare, nu cheltuiesc până rămân fără nici un ban şi nu se ţin de un proiect cu orice preţ. Nu mai depind de factorii externi ca să-şi dea seama când trebuie să se oprească. Ei învaţă să aplice principiile şi să-şi folosească înţelepciunea pentru a-şi cunoaşte limitele şi a deveni cât mai eficienţi. Se concentrează în momentele de vârf ale energiei şi creativităţii, dar îşi rezervă timp pentru recreere. Cheltuiesc cu măsură şi economisesc pentru nevoile viitoare.

      Ei duc o viaţă mult mai ehilibrată.

      Nu devin dependenţi de nici un drog, nu fac excese, nu sunt bigoţi şi nici fanatici. Sunt activi din punct de vedere psihic, social, mental şi spiritual. Duc o viaţă mult mai bogată şi sinergică.

      Ei devin mai încrezători şi mai siguri pe ei.

      Au tot mai multă încredere că trăirea în armonie cu nordul autentic va aduce o viaţă de calitate, prin urmare devin mai răbdători şi mai implicaţi. Siguranţa nu le vine din factori externi precum munca sau recunoaşterea, averea sau statutul social. Ea vine din interior- din faptul că trăiesc conform conştiinţei şi principiilor.

      Ei sunt mai capabili să-şi respecte cuvântul dat.

      Nu sunt duplicitari, făţarnici sau ipocriţi. Îşi cultivă capacitatea de a-şi respecta promisiunile făcute faţă de ei înşişi sau faţă de alţii. Îşi făuresc un Cont Personal de Integritate cât mai echilibrat.

      Ei se concentrează pe Sfera lor de Influienţă.

      Nu-şi risipesc timpul şi energia în Sfera Preocupărilor. Se dedică mai mult lucrurilor pe care le pot influienţa şi fac tot ce le stă în putinţă pentru a îmbunătăţii aproape orice situaţie în care se găsesc.

      Ei îşi cultivă o viaţă interioară mult mai bogată.

      Îşi extrag forţa din înoirile spirituale regulate. Se delectează cu literatura înţelepţilor, gândesc, meditează şi caută un sens în viaţă.

   Ei răspândesc în jur energie pozitivă.

      Devin mai veseli, mai plăcuţi, mai optimişti. Văd întotdeauna partea plină a paharului. Pot neutraliza sau îndepărta energiile negative şi pot oferi putere forţelor mai slabe din jurul lor.

      Ei se bucură mai mult de viaţă.

      Nu se acuză pentru orice greşeală sau eşec. Se iartă pe ei înşişi şi pe ceilalţi. Nu se mai gândesc la ziua de ieri şi nu visează cu ochii deschişi la ziua de măine. Trăiesc deplin în prezent, îşi fac planuri pentru viitor şi se adaptează cu flexibilitate schimbărilor. Au mai mult umor, râd de ei înşişi, dar nu pe seama celorlalţi.

      Cu cât îşi cultivă mai mult aceste trăsături, cu atât viaţa oamenilor devine mai fericită şi mai împăcată. Ei încep să simtă ce înseamnă o viaţă de calitate, atât pentru ei cât şi pentru cei din jur.

      A deveni un astfel de om nu e totdeauna uşor. Important e să încerci şi să te străduieşti cât mai mult să-ţi orientezi viaţa după nordul autentic.

      „ Nu cedaţi niciodată, niciodată, niciodată fie că e vorba de lucruri măreţe sau mici, de anvergură sau nu, nu cedaţi decât convingerilor onoarei şi bunului simţ. Nu vă îndoiţi în faţa forţei şi a puterii aparente a duşmanului”.( Winston Churchill )

ROMULUS MODORAN

untitled-2

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.