Participarea secretarului de stat Simona Cojocaru la cea de-a VII-a ediţie a Black Sea and Balkans Security Forum

Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare şi relaţii internaţionale, Simona Cojocaru, a participat vineri, 19 mai, la cea de-a VII-a ediţie a Black Sea and Balkans Security Forum, eveniment organizat de New Strategy Center, în parteneriat cu Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară. Oficialul român a participat ca vorbitor în panelul “Transatlantic Cooperation and the Challenges Posed by Russia’s War in Ukraine. Stronger Together!”

În intervenţia sa, oficialul român a subliniat importanţa relaţiei transatlantice, mai ales în contextul războiului de agresiune al Federaţiei Ruse în Ucraina, care a intrat astăzi în cea de-a 450-a zi. “Trebuie să o spunem foarte clar. În aceste vremuri extrem de tulburi pentru arhitectura de securitate europeană şi nu numai, ceea ce se întâmplă acum în Ucraina este esenţial pentru securitatea aliaţilor de pe ambele maluri ale Atlanticului, Europa şi Statele Unite ale Americii fiind interconectate din punct de vedere al securităţii, iar rolul nostru este să păstrăm în continuare unitatea şi coeziunea şi să întărim această legătură”, a transmis secretarul de stat.

În acest context, secretarul de stat a evidenţiat mobilizarea fără precedent la nivelul Uniunii Europene, precum şi măsurile şi eforturile întreprinse la nivel aliat privind consolidarea posturii de descurajare şi apărare într-un mod unitar şi coerent pe întreg flancul estic. Totodată, a punctat nevoia de a continua coordonarea eforturilor în vederea întăririi rezilienţei statelor aliate, dar şi a celor vulnerabile în faţa ameninţărilor venite din partea Federaţiei Ruse.

“Unitatea transatlantică şi-a dovedit eficienţa încă din prima zi a acestui război brutal. Sprijinul internaţional oferit Ucrainei, pe toate dimensiunile, a făcut ca Federaţia Rusă să nu-şi atingă obiectivele militare. Acest conflict afectează întreaga regiune a Mării Negre şi are implicaţii dincolo de aceasta. De aceea, România continuă să pledeze asupra necesităţii acordării atenţiei cuvenite acestei regiuni, atât din perspectiva NATO, cât şi a relaţiei solide şi puternice cu SUA”, a evidenţial oficialul MApN.

În marja conferinţei, secretarul de stat a avut o întrevedere bilaterală cu secretarul general din Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Estonia, Jonatan Vseviov.

Discuţiile celor doi oficiali au vizat teme de actualitate de pe agenda aliată, în perspectiva Summit-ului NATO de la Vilnius, precum importanţa implementării şi executabilităţii deciziilor aliate destinate consolidării apărării şi descurajării pe flancul estic. Totodată, au fost abordate aspecte privind agenda UE, cu accent pe iniţiativele derulate sub egida Politicii de Securitate şi Apărare Comună/ PSAC.

Biroul de presă

untitled-2