Sursa foto: mae.ro

Secretarul de stat pentru afaceri globale şi strategii diplomatice Traian Hristea a participat miercuri, 24 noiembrie 2022, la Barcelona, la cea de-a şaptea ediţie a Forumului Regional al Uniunii pentru Mediterana şi la cea de-a patra Reuniune Ministerială UE-Vecinătatea Sudică, la invitaţia Înaltului Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Josep Borrell, a ministrului afacerilor externe şi expatriaţilor al Regatului Haşemit al Iordaniei, Ayman Safidi, precum şi a ministrului spaniol al afacerilor externe, UE şi cooperării, Jose Manuel Albares Bueno.

Forumul Regional al Uniunii pentru Mediterana a avut ca temă centrală eliminarea decalajelor dintre cele două maluri ale Mediteranei prin consolidarea cooperării şi interconexiunilor. Dezbaterile au reconfirmat necesitatea gestionării în comun a problemelor noii generaţii în domenii precum educaţia, tineretul, cercetarea, şomajul, transportul, mobilitatea şi energia.

În acest context, secretarul de stat pentru afaceri globale şi strategii diplomatice a reafirmat angajamentul solid al României pentru amplificarea cooperării multidimensionale şi a integrării în regiunea euro-mediteraneeană. A evidenţiat potenţialul Uniunii pentru Mediterana, ca platformă indispensabilă pentru cooperarea regională, de a facilita identificarea de răspunsuri comune la problemele cu care regiunea se confruntă, exacerbate de impactul semnificativ al agresiunii militare a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei. Secretarul de stat român a subliniat, totodată, rolul educaţiei şi susţinerea pentru consolidarea în următorii ani a cooperării în domeniul educaţiei, având în vedere importanţa înţelegerii similare de către cetăţeni, şi în special de către tineri, a provocărilor şi oportunităţilor regionale. A evidenţiat rolul educaţiei în crearea unui climat care să favorizeze pacea, dezvoltarea şi cooperarea în regiunea mediteraneeană.

Reuniunea ministerială UE-Vecinătatea Sudică a prilejuit reafirmarea angajamentului Uniunii Europene, deopotrivă al statelor membre UE şi al instituţiilor europene, precum şi al partenerilor sudici, faţă de continuarea consolidării parteneriatului lor strategic, în cadrul Agendei pentru Mediterana. Dezbaterile au fost axate pe securitatea alimentară, având în vedere impactul războiului asupra statelor dependente de importurile de cereale şi fertilizatori din Rusia şi Ucraina, respectiv pe securitatea energetică şi importanţa accelerării tranziţiei spre energia verde.

Secretarul de stat Traian Hristea a subliniat necesitatea de a continua şi aprofunda dialogul UE cu partenerii sudici, inclusiv pentru o mai bună înţelegere reciprocă a perspectivelor cu privire la responsabilitatea Rusiei pentru impactul resimţit la nivel regional şi global ca urmare a războiului din Ucraina. Oficialul român a reliefat, în cadrul dezbaterii, contribuţia multidimensională a ţării noastre la eforturile internaţionale de combatere a crizei complexe provocate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

A prezentat acţiunile şi iniţiativele vizând atenuarea efectelor crizei alimentare la nivel regional şi internaţional, evidenţiind rolul substanţial al României în facilitarea exportului de cereale din Ucraina, contribuţie importantă la combaterea insecurităţii alimentare mondiale. A susţinut, de asemenea, dezvoltarea cooperării regionale în cadrul eforturilor comune de atenuare a efectelor războiului din Ucraina pe piaţa energiei, precum şi pentru combaterea dezinformării.

Informaţii suplimentare:

Uniunea pentru Mediterana (UpM) este cadrul regional care oferă celor 43 state participante (cele 27 de state membre ale UE, Algeria, Egipt, Iordania, Israel, Liban, Libia, Maroc, Mauritania, Palestina, Tunisia, Albania, Bosnia şi Herţegovina, Muntenegru, Monaco, Turcia şi, începând cu acest an, Republica Macedonia de Nord) oportunitatea unui dialog cuprinzător, politic şi practic, asupra problematicilor euro-mediteraneene cu impact direct asupra vieţii de zi cu zi a cetăţenilor din regiune (dialog politic, locuri de muncă şi dezvoltare durabilă, economie digitală şi conectivitate, energie şi mediu, tineret, emanciparea femeilor şi copiilor, dezvoltare urbană, managementul resurselor de apă, comerţ).

Forumul Regional (reuniunea miniştrilor de externe din statele membre ale UpM) îşi are originea în acordul privind Procesul Barcelona (Euro-Med) şi oferă, anual, ocazia pentru o discuţie la nivel politic cu privire la dezvoltările regionale, provocările la adresa stabilităţii, securităţii şi progresului economico-social, precum şi asupra direcţiilor şi obiectivelor de cooperare viitoare.

A şaptea ediţie a Forumului Regional a fost organizată de către Co-preşedinţiile Uniunii pentru Mediterana (Serviciul European pentru Acţiune Externă/Comisia Europeană şi Iordania), împreună cu Spania şi Secretariatul General al UpM, Barcelona fiind gazdă tradiţională şi sediu al Secretariatului General UpM.

Reuniunea Ministerială UE – Vecinătatea Sudică este un format de dialog la care participă reprezentanţi ai instituţiilor europene, ai statelor membre UE şi ai celor 10 parteneri ai UE din Vecinătatea Sudică (Algeria, Egipt, Iordania, Israel, Liban, Libia, Maroc, Mauritania, Palestina, Tunisia). Discuţiile asigură trecerea în revistă a stadiului relaţiei în vederea întăririi parteneriatului strategic dintre UE şi Vecinătatea Sudică, evaluarea implementării Noii Agende pentru Mediterana, cadru comun de acţiune adoptat de Consiliul UE în aprilie 2021, precum şi abordarea oportunităţilor oferite de noul cadru de cooperare.

Direcţia Purtător de Cuvânt şi Relaţii cu Mass-media

untitled-2