Expoziția de pictură „Formă-Gest-Culoare” a lui Gheorghe Dican, găzduită de Galeriile Municipale de Artă „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu, transcende statutul de simplă prezentare artistică, devenind o incursiune în esențele vizuale ale formelor și culorilor.

Lucrările lui Dican, prezentate de Adi Bandea, curatoriate de Vasile Fuiorea și însoțite de interpretarea critică a Luizei Barcan, dezvăluie un echilibru între haos și ordine, o dualitate ce captează privirea într-o contemplare continuă.

Forma și Gestul – o călătorie în structura sinelui

În această expoziție, Dican redefinește granițele formelor și gesturilor, aducând nota personală a procesului său de creație artistică. Fiecare formă pare să fie o parte dintr-o călătorie de introspecție. Artistul însuși își vede lucrările ca pe niște „jocuri de limbaj”, în care explorează fără limitări, precum un copil care-și așează piesele de jucărie într-un univers propriu.

Deși respinge categoric etichetele de „abstract” sau „narativ”, Dican păstrează autenticitatea unui stil care evită convențiile și devine un limbaj propriu.

Sintaxa unei logici normale este un limbaj ce exprimă umanitatea.

La vernisaj, Gheorghe Dican a precizat: „…Nu sunt abstract, nu sunt nici narativ. Este modul meu de a mă exprima. Nu sunt nici gestual. Nu sunt un artist care pornește de la o realitate și o duce așa, din aproape în  aproape, până ajunge la  ea. Eu sunt un artist care a descoperit limbajul abstract și se joacă cu el așa cum se joacă un copil cu jucăriile lui. Eu încerc să fac ordine-n haos…”

Expoziția „Formă-Gest-Culoare” aduce în atenția publicului un Gheorghe Dican la fel de misterios și de sincer în explorarea spațiilor abstracte. Aceasta este o expoziție ce se constituie într-o arhitectură celestă a gândului, o opera de artă ce se manifestă ca o invitație la introspecție și reverie. Dican demonstrează că arta sa nu caută să rezolve enigme, ci să le pună în ordine, să le așeze într-un ritm propriu, în care fiecare formă și culoare să devin expresii ale umanității și ale,, haosului ordonat la vieții”.

Policromiile – ecouri ale istoriei

În cadrul vernisajului a fost prezentat și volumul „Policromii” de Sebastian Crăciun, o lucrare de referință pentru iubitorii de artă. Această carte de interviuri, realizată de jurnalistul Sebastian Crăciun, reunește 30 de confesiuni ale unor figuri marcante din artele vizuale românești, oferind o fereastră intimă către experiențele și perspectivele lor de viață.

Volumul este o resursă valoroasă prin mărturiile autentice ale unor personalități, precum academicienii Răzvan Theodorescu și Mircia Dumitrescu, pictorii Valeriu Șușnea, Petru Lucaci, Marius Barb, Gheorghe Dican, Ioan Iacob, Felix Aftene, Eugen Raportoru, Christian Paraschiv, Tudor Zbârnea, sculptorii Bata Marianov și Liviu Mocan, artistul sticlar Ioan Tămâian, vitralista Amalia Verzea, artistele vizuale Ana Lupaș și Cela Neamțu, alături de directorul Muzeului Național de Artă Contemporană, Călin Dan, și criticul de artă Pavel Șușară. Alte contribuții aparțin unor figuri precum Laura Mesina, completând peisajul vast al dialogurilor dedicate artei românești contemporane.

Sebastian Crăciun este un vizionar, Domnia sa  și-a propus ca fondurile strânse din vânzarea acestui volum să sprijine campania „Viitorul artei”. Sumele obținute vor fi direcționate către premierea tinerilor artiști plastici, premii ce vor fi acordate în cadrul Concursului „Martha Bibescu”, ediția a VI-a, organizată de Asociația Pro Valores, în luna mai 2025.

Expoziția „Formă-Gest-Culoare” și lansarea volumului „Policromii” demonstrează, o dată în plus, că arta are puterea de a provoca, de a inspira și de a transmite emoții profunde.

Gheorghe Dican și Sebastian Crăciun oferă, fiecare în felul său, invitații la introspecție, explorarea și dezvoltarea lumii prin prisma formelor, culorilor și mărturiilor personale. De la complexitatea și jocul vizual al lucrărilor lui Dican până la istoriile și experiențele împărtășite de marile personalități din „Policromii”, ambele inițiative invită lumea să privească dincolo de suprafață, într-o ordine a haosului ce definește însăși esența artei.

Prin acest eveniment , în care introspecția și dialogul stau la baza creației, atât expoziția, cât și cartea devin repere importante în peisajul cultural românesc. Alături de ele, campania „Viitorul artei” dă șansa unor noi generații să descopere vocea, astfel continuitatea unei valori artistice, gata să inspire și să se reinventeze .

JURNAL FOTOGRAFIC

untitled-2