ÎN ACEST WEEKEND A AVUT LOC LA BAIA DE FIER FESTIVALUL ,,COBORÂTUL OILOR DE LA MUNTE”

0
789

Gorjeni şi oameni din toate colţurile ţării au participat în acest weekend la cea de-a XX-a ediţie a Festivalului ,,Coborâtul oilor de la munte” de la Baia de Fier. Evenimentele populare şi tradiţionale organizate pe platoul din faţa Peşterii Muierii au reunit peste 12 ansambluri populare din Gorj, Vâlcea, Olt şi Alba. La eveniment au fost prezenţi şi preşedintele CJ Gorj, Ion Călinoiu alături de prefectul judeţului Alin Văcaru.

,,Pentru oieri dragostea de meserie este mai presus decât luxul lãsat în casele lor din vale. Primãvara urcã în munte în urma ciopoarelor de oi aducând cu ei întreaga gospodãrie pentru a petrece aici mai multe luni de zile din an.  Chiar dacã fumul de stânã e înecãcios, ei îsi iau fluierul la brâu si urmati de oi si câinii lor merg spre vârful muntelui pãscând oile si cântându-si  doinele.

    Ciobanii nu au trãit sub semnul calendarului, al zilelor si lunilor înscrise în el, ci sub semnul anotimpurilor. Au plecat singuri cu oile primãvara pe munte, i-au bãtut vânturi si ploi, i-au mistuit dorurile. Despre toate astea au doinit  auziti de mioare sau au hãulit de au rãsunat vãile. Adeseori, si-au însotit glasul cu tânguirile fluierelor. Atunci când ciobanul era mistuit de dor si necaz, scotea fluierul de pe mâneca cojocului si îsi alina suferintele în frumoasele doine ciobãnesti

    Oierii îsi duc vara oile în munte, iar toamna, când timpul se stricã si zilele devin tot mai rãcoroase, cam pe la Sfânta Marie Micã, ciobanii si bãcitele coboarã în sat. Când toamna îsi aratã primele semne  ciobanii stiu cã oile au nevoie de adãpost pentru iarnã si fãcându-si bagajele pleacã usor la vale  lãsând în urmã nostalgia privelistilor montane.

    Ajunse în satul de obârsie turmele sunt adunate pâlcuri-pâlcuri si se face numãrãtoarea oilor. Gazdele cu putine oi si le iau acasã iernându-le în sat. Adevãratii ciobani, cei cu turme de sute si chiar mia de capete le duc la iernat la câmp.

Peste munti se asterne liniste deplinã. Stânile rãmân singure în imensitatea muntilor, nu se mai aude clinchet de clopot sau fluier de cioban.

Coborâtul oilor de la munte este prilej de bucurie pentru pãstorii locului, bucuria revederii cu cei dragi, este prilej de îngrijorare pentru zilele ce au sã vinã, pentru iernatul turmelor, pentru hrana animalelor, pentru desfacerea produselor muncii lor.”

      George Tocan

untitled-2

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.