ALEX GĂVAN- O NOUĂ EXPEDIŢIE ÎN MUNŢII KARAKORUM PENTRU A URCA VÂRFUL BROAD PEAK (8.047M)

0
464

Alpinistul Alex Găvan, unul din performerii de top ai României la altitudine extremă, pleacă miercuri, 11 iunie 2014, într-o nouă expediție în munții Karakorum, pentru a escalada vârful Broad Peak (8047m), fără oxigen suplimentar și fără sprijinul șerpașilor.

Muntele se află în Pakistan, la granița cu China, având o creastă somitală de peste 1,5 kilometri, de unde îi vine și numele.

227147_215927525093134_2156429_n

Expediția va începe pe 11 iunie și va dura aproximativ două luni de zile, ascensiunea finală a vârfului de 8047 de metri fiind planificată la sfârșitul lunii iulie, după finalizarea perioadei de aclimatizare. Sezonul de ascensiune pentru cele cinci vârfuri de peste opt mii de metri aflate în Pakistan este vara, munții fiind minim afectați de către muson (în comparație cu cei din Nepal, unde perioada obișnuită de ascensiune este primăvara sau toamna, înainte și după muson).

,,În 2007, aflat pe vârful Gasherbrum 1-8068m, în prima ascensiune românească a muntelui, împreună cu Pawel Michalski (Polonia), Jordi Jill (Spania) și Mehdi Efetihmar (Iran), priveam în depărtare înșiruirea nesfârșită de vârfuri din care face parte și Broad Peak. Această imgine a lăsat o adâncă impresie asupra mea, dar atunci nu mă puteam gândi la nimic altceva decât să coborâm în siguranță. La plecarea din expediție am trecut pe lângă masivul munte și mi-am făcut o notă mentală că trebuie să revin. Acum această notă mentală a devenit un plan de expediție”, a declarat Alex Găvan.

Aceasta este a doua expediție la mare altitudine organizată de Alex Găvan în 2014, după ce în aprilie a avut o nouă tentativă (după cea din 2009) de a face prima ascensiune românească fără oxigen suplimentar și fără șerpași a muntelui Everest (8850m), iar în mai a încercat să urce pe vârful Dhaulagiri (8167m). Ascensiunea de pe Everest a fost amânată ca urmare a avalanșei produse pe 18 aprilie, care a dus la închiderea părții sudice a muntelui. Cu cele 16 victime înregistrate, acest accident a reprezentat cea mai mare tragedie din istoria ascensiunilor pe cel mai înalt vârf din lume. Ulterior, în cursul lunii mai, Alex Găvan a încercat ascensiunea muntelui Dhaulagiri, de unde s-a retras pe fondul condițiilor meteo și de sănătate care au împiedicat continuarea ascensiunii în condiții pe care alpinistul să le considere rezonabile.

alex gavan1

Ultimul vârf de peste 8000m urcat de Alex Găvan fără oxigen suplimentar și fără șerpași este Shisha Pangma (8027m), în premieră românească, pe 30 aprilie 2013.

În lume sunt 14 vârfuri de peste 8000 de metri, variind între 8027 m (Sisha Pangma) și 8850 m (Everest). Toate aceste vârfuri se află în Asia Centrală, în regiunile de graniță dintre Nepal, India, Pakistan și China, în munții Himalaya și Karakorum.

Peste 95% dintre toate ascensiunile pe vârfuri de peste opt mii de metri sunt făcute cu ajutorul buteliilor de oxigen. La peste 7000 m, aclimatizarea devine imposibilă, iar corpul uman începe ușor să moară cu fiecare clipă petrecută acolo, alpiniștii numind drept ‘zona morții’ tot ceea ce depășește respectiva altitudine. La 8000m, concentrația de oxigen din aer este de doar o treime din cea de la nivelul mării, iar supraviețuirea este posibilă doar pentru o perioadă de timp extrem de scurtă.

Alex Găvan a escaladat trei dintre cele cinci vârfuri în premieră pentru România:

* Shisha Pagma (8027 m) — în 2013

* Makalu — (8463m) — în 2008

* Gasherbrum 1 (8068m) — în 2007

* Pe vârfurile Manaslu (8156m) — în 2011 și Cho Oyu (8201m) — în 2006, Alex a realizat cea de-a doua ascensiune românească

* A fost și a rămas până în acest moment cel mai tânăr român care a ajuns pe un optmiar, Cho Oyu, în 2006, la 24 de ani.

Performanțele lui Alex Găvan au fost recunoscute prin merite și distincții:

* A primit ‘Gold Medal for Merit in Sport’ (Spania — 2008)

* A primit de două ori titlul ‘Sportivul român al anului pentru alpinim la mare înălțime’, din partea Federației de Alpinism și Escaladă și alte două nominalizări la aceeași distincție

* Este ambasador al World Wildlife Fund în România.

Filosofia sa este: ,,Munții nu se urcă doar cu pioleți și cu colțari, ceea ce putem avea cu toții, ci mai ales cu smerenie. Climbing mountains Outside is climbing mountains Inside”.

FOTO: ALEX GĂVAN

untitled-2

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.