Aveţi diabet? Iată ce trebuie să știţi înainte de a începe să faceţi mișcare

0
1

Este important să duci un stil de viață sănătos, mai ales dacă ai fost diagnosticat cu diabet. Acest lucru necesită multă disciplină în ceea ce privește bucatele pe care le alegi, dar şi cât de activ este stilul tău de zi cu zi.

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor defineşte diabetul drept o „afecțiune cronică (de lungă durată) de sănătate care afectează modul în care corpul tău transformă alimentele în energie”. Acesta explică faptul că corpul uman descompune alimentele pe care le consumăm în zahăr (glucoză), apoi le eliberează în sânge. Atunci când zahărul din sânge crește, acesta semnalează pancreasului să elibereze insulină, care acționează ca o cheie pentru a lăsa zahărul din sânge să intre în celulele corpului pentru a fi folosit ca energie.

Când cineva este diagnosticat cu diabet, corpul său nu produce suficientă insulină sau nu o poate folosi atât de bine cum ar trebui. Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor avertizează că, în cazul în care nu este îngrijită, poate duce la probleme grave de sănătate, cum ar fi boli de inimă, pierderea vederii și chiar boli de rinichi.

Deși, în general, există trei tipuri principale de diabet zaharat – tip 1, tip 2 și diabet gestațional care apare în timpul sarcinii – experții spun că exercițiile fizice pot reduce riscul apariției unor probleme suplimentare legate de sănătate asociate cu această boală și că sportul este o componentă cheie în managementul diabetului.

O clinică pentru îngrijirea sănătății, explică că atunci când o persoană diabetică face exerciții fizice, aceasta:
– Îmbunătăţeşte nivelul zahărului din sânge.
– Apare o tonifiere generală
– Ţineţi sub control greutatea.
– Reduceți riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral.
– Vă îmbunătăţiţi starea de spirit.

Nutriționistul Munmun Garewal explicase într-o postare pe Instagram că, potrivit Asociației Americane de Diabet, un diabetic este sfătuit să efectueze 150 de minute/săptămână de mișcare. Încorporarea antrenamentului de forță în rutina de antrenament este crucială pentru a crește sensibilitatea la insulină. Antrenamentul de forță structurat și progresiv îmbunătățește modul în care organismul folosește insulina și permite glucozei să circule mai bine în jurul corpului.

Dar, cum rămâne cu nivelul zahărului din sânge? Ar trebui monitorizat? Ce ar trebui să aibă în vedere o persoană cu diabet înainte de a începe să facă mișcare?

Dr. Rakesh Kumar Prasad, consultant senior –  secţia endocrinologie a spitalului  Fortis din Noida a spus că, deoarece diabetul este o tulburare metabolică cronică, „adoptarea și menținerea activității fizice sunt importante pentru gestionarea glicemiei”. Exerciţiile fizice sunt o activitate fizică planificată, structurată, iar măsurile de precauție variază în funcție de starea individuală de sănătate; provocările legate de gestionarea glicemiei, totuși, variază în funcție de tipul de diabet”, a adăugat el.

Potrivit dr. Prasad, exercițiile cardio-metabolice implică mișcarea repetată și continuă a unor grupuri mari de mușchi, cum ar fi mersul pe jos, mersul cu bicicleta, joggingul și înotul. Pe de altă parte, antrenamentul cu rezistență – exerciții cu greutăți libere, aparate de greutăți și greutate corporală – poate îmbunătăți nivelul de glucoză, poate reduce masa de grăsime și tensiunea arterială și poate îmbunătăți puterea și masa corporală slabă.

„În general, 30 de minute de exerciții fizice timp de cel puțin cinci zile pe săptămână sunt recomandate tuturor pacienților diabetici. Pacienții care au un stil de viață sedentar, cu ore prelungite de șezut, ar trebui să aibă întreruperi de perioade scurte (≤5 minute), accese de ridicare în picioare miscari cu intensitate ușoară la fiecare 20-30 de minute pentru a îmbunătăți controlul glicemiei”, a spus medicul, adăugând că este important să verificați nivelul zahărului din sânge înainte de a face exerciții fizice.

„Dacă nivelurile sunt sub 90 mg/dl, atunci trebuie luate 15 până la 30 g de zaharuri cu acțiune rapidă înainte de exercițiu. Un nivel ideal de glucoză din sânge înainte de exercițiu este între 140-180 mg/dl”, a mai precizat medicul.

*Informaţiile prezentate au strict scop informativ. Vă rugăm să consultaţi medicul dvs. pentru informaţii complete!

 

 

untitled-2