FLORINEL STANCU: „ILIE BALACI – MAI BUN DECÂT DOBRIN ŞI HAGI LA UN LOC!”

0
1907

La Bistreţ, comună de pe fabuloasa Vale a Dunării, fotbalul se mănâncă pe pâine, fotbalul e ca o adevărată religie, fotbalul are ceva din parfumul secret al sambei braziliene.

            De aici a plecat (Bistreţ fiind aşezarea sa natală) şi tot aici se întoarce, periodic, Ilie Balaci, „minunea blondă a fotbalului românesc”, care susţine, atât cât poate, echipa locală de fotbal, Dunărea Bistreţ, considerată, pe bună dreptate, revelaţia campionatului judeţean de fotbal.

            Sâmbăta trecută, pe stadionul „Ion Oblemenco”, Dunărea Bistreţ a jucat finala Cupei României, faza judeţeană, pierzând la limită, 0-1, într-un joc foarte disputat, cu Viitorul Cârcea.

fotball team

            Încropită pe fugă, în vara anului trecut, după cum precizează şi cronicarii de la săptămânalul craiovean ,,Micapi”, Dunărea Bistreţ a ajuns surpriza campionatului Ligii a IV-a din Dolj. I se mai spune gaşca nebună, a speriat toate echipele cu care a jucat şi a  terminat pe locul 3 în clasament, în coasta CSO Filiaşi şi a Dunării Calafat. Puţini ştiu însă că la gruparea de pe malul Dunării activează fotbalişti (în adevăratul sens al cuvântului, nu jucători) care au evoluat în Liga 1, la Universitatea Craiova, Steaua sau Pandurii Târgu Jiu, ori în străinătate, prin Rusia sau China.

            ,,Briliantele” Bistreţului sunt Victor Naicu, Valeriu Mieilă şi Adi Nedelea, fotbalişti cu sute de meciuri în primul eşalon. Nu vor să-şi agaţe ghetele în cui şi joacă de plăcere.

            Antrenori, de asemenea, sunt Florin Mirea, care a jucat la Electro, Universitatea şi la Alania Vladikavkaz (Rusia), şi Valeriu Mieilă, fost jucător la Extensiv şi la Steaua. Funcţia de preşedinte este deţinută de inginerul Dan Naicu, fratele lui Victor Naicu (ex-fotbalist la  Jiul IELIF Craiova, Electroputere Craiova, Universitatea Craiova, Rocar Bucureşti, Farul Constanţa, Minerul Motru şi Pandurii Târgu-Jiu), iar cea de preşedinte de onoare este deţinută de Florinel Stancu, director al Sistemului de Gospodărire a Apelor Dolj, unul dintre liderii marcanţi ai filialei Dolj a PSD.

            Consătean cu Ilie Balaci, Florinel Stancu a declarat pentru ,,Gazeta de Mâine”: “Ilie Balaci este un jucător emblematic nu numai pentru fotbalul românesc, ci şi pentru fotbalul european. A făcut istorie, a avut un stil de excepţie, inconfundabil, talentul său fiind elogiat de Ioan Chirilă, Adrian Păunescu, Fănuş Neagu, Radu Cosaşu şi de toţi cronicarii sportivi din perioada sa de glorie, când activa la ,,Campioana unei mari iubiri”. Îl consider mai talentat decât Nicolae Dobrin şi Gheorghe Hagi la un loc, pentru că, spre deosebire de aceştia, şuta imparabil cu ambele picioare, juca mingea cu fruntea sus, dinamitând jocul, insuflând jocului o energie divină. Ştiu microbişti care şi acum îi ţin fotografia pe perete ca pe o icoană. Marea sa neşansă a fost aceea că n-a avut ocazia să joace la o echipă din afară, la care se poate adăuga şi accidentul stupid, de acum 30 de ani, când a fost lovit, aproape criminal, de către fundaşul echipei Baia Mare, Grigore Arezanov.”

                                                                                                                     Ovidiu VOINEA

untitled-2

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.