PROXENEŢII ,,DE CARIERĂ” DE LA MOTRU RĂMÂN ÎN AREST

0
695

Cererea procurorilor din cadrul BT al DIICOT Gorj a fost adminsă ieri de către Tribunalul Gorj privind prelungirea măsurii arestării preventive în cazul celor doi proxeneţi ,,de carieră” din Motru, Aristică Benoni Bejinaru şi Casian Bejat Muja acuzaţi de comiterea infracţiunilor de trafic de persoane, trafic de minori, proxenetism, respectiv, de complicitate la aceste infracțiuni.

Cei doi vor fi cercetaţi în continuare de către organele competente în stare de arest, însă au posibilitatea de a contesta decizia Tribunalului Gorj în termen de 48 de ore.

A rămas şi fără locul de muncă din acte

În rechizitoriul întocmit de procurori se arată că Bejinaru Aristică-Benoni, din anul 2010 şi până la data de 31 iulie 2014, a avut ca principală preocupare comiterea de fapte de trafic de persoane şi proxenetism, fără să excludă infracţiuni de trafic de minori. Deşi angajat la UMC Roşiuţa din cadrul Complexului Energetic Oltenia, pe postul de lăcătuş mecanic, cu program zilnic de 8 ore, inculpatul a făcut în aşa fel încât să intre în graţiile unor şefi şi persoane influente, prin acte de corupere ori plasarea de tinere pentru a întreţine raporturi sexuale cu aceştia, situaţie în care a fost favorizat să nu se prezinte mai deloc la serviciu.  În urma celor întâmplate lui Bejinaru i-a fost desfăcut contractul de muncă, iar în urma controlelor interne efectuate la Roşiuţa, mai mulţi ai instituţiei fie şi-au pierdut locurile de muncă, fie au fost sancţionaţi disciplinar întrucât l-au pontat fictiv pe acesta.

aristica1

În perioada de comitere a faptelor, inculpatul Bejinaru Aristică-Benoni a implicat un număr mare de tinere, multe aproape de vârsta minoratului şi aflate în continuarea studiilor, aşa încât a profitat la recrutarea acestora de un pretins sprijin că le ajută la promovarea unor testări sau examenul de bacalaureat ori acordarea anticipată de sprijin material care să creeze o stare de dependenţă sau chiar de supunere necondiţionată în faţa sa, cât şi a persoanelor de legătură. În unele cazuri, precum în situaţia persoanelor vătămate BED (14 ani) şi BEC (19 ani), inculpatul Bejinaru Aristică-Benoni le-a adresat ameninţări şi a lansat acte de intimidare pentru a nu se plânge organelor de anchetă şi nici să dezvăluie către persoane de încredere faptele exercitate asupra acestora. Adusă în stare de dependenţă şi sub controlul direct sau intermediat, persoana vătămată BEC (transferată în Italia sau Austria), a fost avertizată că în caz de nesupunere riscă să fie vândută la alţi traficanţi de persoane de naţionalitate străină.

    Potrivit modului de operare şi profitând de relaţiile pe care le avea, inculpatul Bejinaru Aristică-Benoni a fost informat şi a conştientizat pericolul de a fi urmărit de organele de anchetă sau chiar prins în acţiuni flagrante, dar de fiecare dată şi-a luat măsuri noi de prevedere pentru continuarea faptelor cu mai mare precauţie, dar şi prin implicarea unor complici precum Bejat-Muja Casian, Dăogaru Nicolae-Emil  şi alţii. În acelaşi timp, inculpatul a limitat sau a încercat să minimalizeze conţinutul ori sensul convorbirilor şi comunicărilor telefonice, purtând corespondenţă în principal prin intermediul reţelei de socializare (Facebook), socotind că faptele sale nu pot fi surprinse în timp real şi nu se va putea ajunge la dovedirea unei legături de cauzalitate cu persoana sa.

    Cu precădere, inculpaţii Bejinaru Aristică-Benoni şi Bejat-Muja Casian preferau ca, în perioada sezonului estival, să transporte şi să plaseze, pentru prostituţie, tinere,pe litoralul Mării Negre, asigurându-şi astfel şi un interes de natură turistică şi de agrement.

    De exemplu, în cursul anului 2014, în perioada 28 aprilie – 04 mai,  cât şi 19 – 31 iulie 2014, inculpatul Bejinaru Aristică-Benoni a fost prezent pe litoral, deşi în mare parte a timpului apare pontat la locul de muncă. Perioada de sejur din luna iulie 2014 a avut drept scop ca în contul unui bilet de odihnă obţinut de inculpatul Bejinaru Aristică-Benoni din partea unităţii unde era angajat (21-27 iulie 2014), acesta împreună cu inculpatul Bejat-Muja Casian şi cu suspectul Dăogaru Nicolae-Emil să înlesnească practicarea prostituţiei şi să tragă foloase de pe urma acestei activităţi desfăşurată de către BCB (18 ani).

aristica

    Ca să-şi ia măsuri de siguranţă, cei doi inculpaţi nu au plecat în acelaşi moment şi împrejurări cu sus-numita, aranjând cu alte persoane să o transporte de urmare, cu maşina şi cu trenul, după ce au plasat-o o noapte în municipiul Bucureşti. Inculpaţii s-au deplasat pe litoral, cu autoturismul, începând cu data de 19 iulie 2014. Din aceleaşi motive de precauţie, inculpaţii au luat măsuri ca şi revenirea în localităţile de domiciliu să se facă tot separat, activităţile fiind surprinse de organele de urmărire penală prin acţiuni flagrante, după caz, la data de 28 iulie 2014 şi, respectiv, 31 iulie 2014. Şi în vara anului 2010, cei doi inculpaţi au procedat în mod asemănător cu persoana vătămată minoră – BED.

untitled-2

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.