MÂRZAC MARIAN, ILIE CARABULEA ŞI MUSTĂȚEA RADU, REŢINUŢI DE DNA

0
294

Omul de afaceri Ilie Carabulea, Marian Mârzac, membru în conducerea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) și Radu Mustățea, președinte al Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România, au fost reținuți marți seara de procurorii anticorupție în dosarul privind fapte de corupție în domeniul asigurărilor, anunţă Agerpres.

 Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au început urmărirea penală față de următoarele persoane:

MÂRZAC MARIAN, fost director general al unei societăți de asigurări, în prezent membru neexecutiv în cadrul conducerii Autorității de Supraveghere Financiară, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni, două infracțiuni de luare de mită, din care una în formă continuată, trafic de influență, în formă continuată, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații care nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, în formă continuată, abuz în serviciu contra intereselor publice și instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice.

MUSTĂȚEA RADU, membru Consiliul de Administrație al aceleiași societăți de asigurări și președinte al Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni, complicitate la dare de mită, complicitate la luare de mită, complicitate la cumpărare de influență, toate trei în formă continuată, complicitate la folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității în vederea obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, uz de fals.

GIURGEA OVIDIU IOAN CEZAR, funcționar în cadrul Autorității de Supraveghere Financiară, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni și abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un interes patrimonial sau nepatrimonial.

ILIE CARABULEA, proprietar al firmelor SC Atlassib și Transcar, prin intermediul cărora deține și controlează în mod indirect societatea de asigurări SC Carpatica Asig SA, este acuzat de asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni, cumpărare de influență, în formă continuată, dare de mită, în formă continuată, folosirea în orice mod de informații ce nu sunt destinate publicității în scopul obținerii pentru sine de foloase necuvenite, în formă continuată, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată și la uz de fals.

Din Rezoluția de începere a urmăririi penale întocmită de procurori a rezultat că există date și indicii temeinice potrivit cărora:

În intervalul mai — iunie 2013, învinuiții Mârzac Marian, Mustățea Radu, în calitățile sus menționate, împreună cu alte persoane au constituit o asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni.

Prin inițierea, respectiv, constituirea acestui grup infracțional, învinuitul Mârzac Marian și Ilie Carabulea  (proprietar al unei societăți prin intermediul cărora deține și controlează o societate de asigurări) au reușit, în mod fraudulos, în perioadă mai — decembrie 2013, să tergiverseze și să influențeze rezultatele unor controale dispuse de Autoritatea de Supraveghere Financiară (A.S.F) asupra activității societății de asigurări respective, astfel încât să nu reiasă deficiențe grave. În acest scop, cei doi au recurs la cointeresarea financiară a mai multor funcționari din cadrul A.S.F. Un alt obiectiv urmărit a fost acela de a menține societatea, în mod fraudulos, pe o poziție convenabilă în topul reclamațiilor privind activitatea acesteia pe anul 2013 și, implicit, creșterea artificială a gradului de încredere în raport cu potențialii clienți. În acest context, în cursul lunii iunie 2013, învinuitul Mârzac Marian a făcut demersuri pentru a o influența pe învinuita Chitoiu Laura Elena, director al Direcției Avizări din cadrul A.S.F., astfel încât o anumită persoană să ocupe funcția de director al societății de asigurări, cu nerespectarea condițiilor legale,

Finanțatorul grupării infracționale constituite (persoana care deține și controlează societatea de asigurări) l-a promovat, susținut și cointeresat financiar, în mod constant pe fostul director Mârzan Marian (care a ocupat această funcție în intervalul 16.05.2012 — 23.04.2013), pentru a fi ales în conducerea A.S.F. Din poziția de membru neexecutiv în cadrul conducerii A.S.F., ocupată cu începere din data de 24 aprilie 2013, Mârzac Marian a făcut demersuri pentru a asigura protecția societății de asigurări și pentru a evita suspendarea autorizației de funcționare de pe piața asigurărilor din România, până la remedierea deficiențelor

Finanțatorul grupării infracționale constituite l-a desemnat ca intermediar în relația cu Mârzac Marian, pe Mustățea Radu care avea rolul de a comunica rezultatele demersurilor infracționale ale lui Mârzac Marian, precum și informații confidențiale obținute de la acesta din urmă.

Gruparea infracțională susmenționată a fost sprijinită de Ovidiu Ioan Cezar Giurgea și un alt funcționar cu atribuții de conducere și execuție în cadrul A.S.F.

Concret, în schimbul protecției oferite societății de asigurări, Mârzac Marian a primit, în luna mai 2013, un autoturism marca Audi A8 având valoarea de catalog de 81.370 euro sub disimularea unei tranzacții de vânzare-cumpărare între acesta și societatea de asigurări, iar în luna august 2013, a primit suma de 8.937,5 euro (39.141 lei), remitere justificată de invocarea unor clauze contractuale inexistente, prin hotărâri ale Consiliului de Administrație al societății de asigurări.

În schimbul acestor foloase, Mârzac Marian, având calitate de membru al Consiliului de conducere al A.S.F. și atribuții în sensul supravegherii și controlului legalității funcționării societăților de asigurări, a reușit să influențeze concluziile a două controale dispuse de autoritatea susmenționată, să coopteze diverși funcționari cu funcții de conducere și execuție din cadrul A.S.F. în grupul infracțional constituit și să divulge informații care nu erau destinate publicității în scopul favorizării societății de asigurări.

La data de 1 august 2013, învinuitul Ovidiu Ioan Cezar Giurgea, funcționar în cadrul A.S.F., la solicitarea lui Mârzac Marian, a sustras un document transmis eronat către A.S.F. de o angajată a societății de asigurări, document care releva încălcări grave ale normelor A.S.F. de către angajați ai societății. În același context, Ovidiu Ioan Cezar Giurgea a radiat din registrul instituției numărul de înregistrare al documentului respectiv transmis prin fax și l-a șters din memoria aparatului. Situația în care respectivul document ar fi fost adus la cunoștință conducerii A.S.F. ar fi impus declanșarea, în mod obligatoriu, a unui control activității societății de asigurări.

Anterior, în perioada martie — aprilie 2013, un funcționar cu atribuții de conducere al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (devenită ulterior A.S.F), a ignorat concluziile unui raport de control întocmit de către funcționarii instituției care evidenția deficiente grave la societatea de asigurări, nereguli ce ar fi impus obligatoriu o majorare de capital în cuantum de 15.000.000 euro și suspendarea autorizării de funcționare, până la remedierea deficiențelor.

Învinuiților li s-au prezentat acuzațiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală şi vor fi prezentați la Tribunalul București cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.

untitled-2

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.