Ioan Brîndaș, adjunctul inspectorului șef al IPJ Bihor reţinut de procurorii DNA pentru cămătărie

0
297

Ion Brândaş, adjunctul inspectorului șef al Inspectoratului de Poliție al Județului Bihor a fost reţinut pentru 24 de ore de procurorii DNA  sub acuzațiile de luare de mită, divulgarea de informații profesionale și favorizarea infractorului.

2874-Politist3 - Copy

În comunicatul DNA se arată că Ioan Brîndaș a acordat în mod repetat, prin intermediar, unei persoane care controla trei firme, suma totală de 45.000 euro, percepând în schimb camătă și a protejat activitatea infracțională a celor trei firme pe care le-a finanțat în parte, în condițiile în care aflase că firmele erau implicate în circuite evazioniste.

,,Din ordonanța de punere în mișcare a acțiunii penale întocmită de procurori a rezultat că, în perioada ianuarie — noiembrie 2011, inculpatul Brîndaș Ioan, în calitatea menționată și având în coordonare Serviciul de Investigare al Fraudelor (SIF) din IPJ Bihor, a finanțat în mod direct activitatea comercială a trei societăți din Oradea, pentru efectuarea de achiziții intracomunitare de zahăr, ulei și alte produse alimentare”, se arată în comunicatul DNA.

,,Concret, inculpatul a acordat în mod repetat, prin intermediar, persoanei care controla cele trei firme, suma totală de 45.000 euro, percepând în schimb o dobândă foarte mare (camătă). Pentru sumele de bani împrumutate în perioada ianuarie – noiembrie 2011, inculpatul Brîndaș Ioan a încasat periodic, până în luna septembrie 2013, dobânzi totalizând peste 75.000 euro. În schimbul foloaselor materiale primite sub forma dobânzilor (cametei) încasate periodic, inculpatul a protejat activitatea infracțională celor trei firme pe care le-a finanțat în parte, în condițiile în care aflase că firmele erau implicate în circuite evazioniste. Concret, inculpatul nu a luat nici un fel de măsuri la care era obligat în virtutea atribuțiilor de serviciu, cu toate că avea în coordonare directă SIF din cadrul IPJ Bihor. Mai mult decât atât, după ce SIF a fost sesizat de instituțiile de control fiscal despre activitatea evazionistă în care erau implicate cele trei firme, inculpatul Brîndaș Ioan a divulgat informații confidențiale din cadrul anchetei penale, în sensul că a informat persoanele cercetate că sunt urmărite penal și că vor fi efectuate percheziții la domiciliul acestora.
La începutul luni august 2013, inculpatul a avertizat una dintre persoanele vizate în dosarele de evaziune fiscală constituite la IPJ Bihor că vor fi efectuate percheziții domiciliare cu posibilitatea luării unor măsuri preventive în cauză. Ca urmare, persoana cercetată a distrus mai multe documente contabile și alte înscrisuri privind circuitele evazioniste, cât și înscrisuri privind finanțarea firmelor din împrumuturi obținute de la diverși cămătari”, se mai arată în comunicat.

Inculpatului Brîndaș Ioan i s-au adus la cunoștință acuzațiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală.

La data de 6 noiembrie 2013, procurorii au dispus reținerea pentru 24 de ore a inculpatului BRÎNDAȘ IOAN, urmând ca acesta să fie prezentat cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile la Curtea de Apel Oradea.

La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul D.G.A.

untitled-2

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.