FOSTUL ŞEF APIA CARAŞ-SEVERIN TRIMIS ÎN JUDECATĂ PENTRU MITĂ ŞI TRAFIC DE INFLUENTĂ

0
223

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus trimiterea în judecată a directoarei APIA Caraş-Severin, ANCULIA ROMICĂ PAVEL pentru complicitate la infracțiunea de luare de mită,  trafic de influență şi asociere pentru săvârșirea de infracțiuni.

În rechizitoriu, procurorii au reținut că cursul anului 2011, inculpatul Anculia Romică Pavel, abuzând de prerogativele funcției sale de director al A.P.I.A. Caraș – Severin, s-a implicat în fraudarea fondurilor europene și naționale alocate prin programele de sprijinire a producătorilor agricoli și utilizatorilor de terenuri, în complicitate cu inculpatul Jurj Tudor Ioan (care deține și controlează mai multe societăți comerciale). Mecanismul de fraudare a constat fie în executarea parțială a lucrărilor de întreținere și amenajare a pajiștilor și recepția lucrărilor pe baza unor documente justificative false, fie prin neexecutarea în totalitate a acestor lucrări, sumele de bani virate de către A.P.I.A. fiind împărțite între cei doi inculpați menționați și primarii unor localități din județul Caraș – Severin. Contractele prin care erau alocați banii erau acordate în mod preferențial, alegerea ofertantului fiind denaturată, întrucât firmele ofertante erau controlate de aceeași persoană (Jurj Tudor Ioan).
La asocierea infracțională inițiată de inculpații Anculia Romică Pavel și Jurj Tudor Ioan a aderat în cursul lunii noiembrie 2011 și inculpatul Roma Gheorghe, primar al comunei Slatina Timiș, jud. Caraș – Severin, care s-a angajat, ca parte a atribuțiilor asumate în cadrul asocierii, să încheie în numele primăriei un contract de prestări servicii cu firma inculpatului Jurj Tudor Ioan, contract care să privească efectuarea lucrărilor de întreținere a pajiștilor comunale. Potrivit celor convenite, urma ca lucrările să nu fie efectuate decât în mică măsură, iar sumele neutilizate pentru efectuarea lucrărilor să se împartă între inculpați, în condițiile în care, scriptic, apăreau ca decontate pentru aceste lucrări.
Ca urmare a acestor înțelegeri, în cursul lunii noiembrie 2011, inculpatul Roma Gheorghe a acceptat semnarea unor documente cu un conținut fictiv, întocmite de către o altă persoană, înscrisuri constând în contract de prestări servicii și anexele acestuia, situații de lucrări, factură, proces – verbal de recepție, oferte de preț și situații de lucrări toate emise în numele S.C. „Melodrom Industries” S.R.L. (firmă controlată de inculpatul Jurj Tudor Ioan), atestând împrejurarea nereală a prestării totalității serviciilor contractate.
În virtutea rolurilor asumate în cadrul asocierii infracționale și a contribuțiilor efective în vederea ducerii la îndeplinire a obiectivelor frauduloase propuse, produsul infracțiunii, respectiv sumele de bani decontate pentru lucrări neefectuate, a fost împărțit între membrii asocierii infracționale după cum urmează: Anculia Romică Pavel, Jurj Tudor Ioan și Roma Gheorghe au beneficiat fiecare în mod egal de câte 21.500 lei.
În vederea confiscării, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor imobile aparținând inculpaților.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Arad, instanță desemnată de Curtea de Apel Timișoara să judece prezenta cauză.

 

untitled-2

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.