Directorul Centrului Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, reţinut de DNA

0
282

Adrian Dume este acuzat de procurorii DNA de  abuz în serviciu pentru că ar fi pus la cale un sistem de fraudare a banilor publici.

Adrian_Dume__

DNA Oradea a anunţat că a dispus reţinerea lui Dumitru Adrian Dume, director general manager al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, pentru acuzaţia de abuz în serviciu contra intereselor publice. El va fi prezentat Judecătoriei Oradea cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile, raportează Agerpres.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Oradea efectuează cercetări penale față de DUME DUMITRU ADRIAN, director general manager al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial.
Din ordonanța de reținere întocmită de procurori a rezultat că există date și indicii temeinice potrivit cărora învinuitul Dume Dumitru Adrian ar fi conceput și pus în aplicare un sistem de plată privind proiecte finanțate de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor, prin întocmirea unor documente false menite să ateste, din punct de vedere financiar, cheltuieli legate de organizarea și desfășurarea unor evenimente care nu au avut loc în realitate, pentru perioada mai – iulie 2013.
Concret, la data de 24 mai 2013, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor a organizat o sesiune de selecție a unor proiecte care urmau să beneficieze, pe parcursul anului 2013, de finanțare nerambursabilă din fondurile acestei instituții. Ca urmare a acestei selecții, pentru două proiecte ale ASOCIAȚIEI „OPERA PER SEMPRE” s-a aprobat o finanțare în sumă totală de 50.000 lei.
Ulterior, ASOCIAȚIA „OPERA PER SEMPRE” a înaintat către Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor documente justificative referitoare la cheltuielile efectuate, pe baza cărora a fost virată în contul asociației suma totală de 36.000 lei. Din actele de la dosar a rezultat că, în realitate, evenimentele în cauză nu au avut loc, iar documentele justificative pe baza cărora Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor a efectuat plățile au atestat împrejurări nereale. Modul de operare ar fi fost conceput și pus în aplicare chiar de către directorul general manager Dume Dumitru Adrian.

La data de 28 octombrie 2013, procurorii au dispus reținerea pentru 24 de ore a învinuitului Dume Dumitru Adrian, urmând a fi prezentat cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile la Judecătoria Oradea.

untitled-2

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.