COLONELUL COSTEL TULITU RISCĂ ANI GREI DE PUŞCĂRIE

0
1510

  După dosarele despre care presa a scris că le-ar avea la Parchetele locale şi la D.N.A., colonelul în rezervă Costel Tulitu, ex-şef al Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Dolj şi ex-primar PDL al oraşului Bechet, riscă ani grei de puşcărie.
Cea mai frumoasă femeie din viaţa lui Costel Tulitu (ex-primar al oraşului Bechet) are ochii verzi.
Sau albaştri.
Sau căprui…
Cea mai frumoasă femeie din viaţa lui Costel Tulitu (cel mai controversat ofiţer din sistemul Poliţiei de Frontieră din România) are nume de floare.
Sau de sărbătoare.
Sau de stea căzătoare.
Glumesc, bineînţeles, pentru că, în mod sigur, cea mai frumoasă femeie din viaţa lui Costel Tulitu (ex-ofiţer de securitate la Uzinele „Steagul Roşu” Braşov) a fost, este şi va rămâne Dunărea, această sintagmă genială potrivindu-i-se şi lui Georgică Şercău (ex-lider al Sindicatului Navigatorilor Fluviali, în prezent consilier local şi preşedinte al filialei UNPR Bechet), un alt personaj extrem de controversat, cu calităţi şi defecte, un alt „amant fatal” al Dunării, despre care vom relata cu altă ocazie.
Georgică Şercău, dincolo de toate, are totuşi meritul de a-l fi bătut măr, fără să-l lovească, pe Costel Tulitu, înlăturându-l, dacă se poate spune aşa, de la conducerea filialei locale a PDL.
Despre Costel Tulitu (descoperit, pe vremuri, de generalul George Velicu şi deputatul PDSR Eugen Arnăutu şi „lansat” apoi în lumea mare a Craiovei) s-au scris „ceahlăuri de hârtie”, cei mai de seamă exegeţi al activităţii sale fiind, se pare, Mircea Canţăr şi Marian Turcitu, care au meritul de a fi constanţi în fascinantul lor demers jurnalistic şi de a reaminti cititorilor că Tulitu a încălcat de mai multe ori legea, numărându-se printre clienţii de lux ai D.N.A.
Nu ştim dacă Tulitu (în prezent membru marcant al filialei Bechet a PMP) va ajunge la beci, nu ştiu dacă va avea soarta lui Solomon, Gutău sau Apostu.
Ceea ce ştim cu adevărat este faptul că lui Tulitu (latifundiarul ciudat de azi, proprietar de iaht, de jeep, de apartamente, terenuri etc., deşi toată viaţa a fost bugetar!) îi plac lăutarii (el însuşi fiind un talentat gurist şi folclorist de ocazie), vinurile vechi (de nisip, de la Piscul Sadovei), porturile dunărene şi femeile frumoase, deşi, repet, cea mai frumoasă femeie din viaţa sa este Dunărea, căreia îi va rămâne credincios toată viaţa.
Aici trebuie căutată cheia.
Aici este, sigur, cheia întregii sale activităţi presupus infracţionale, mai ales că, în perioada în care a deţinut funcţia de şef al Inspectoratului Poliţiei de Frontieră Dolj, Bechetul a căpătat, nemeritat, denumirea şi de „capitala şpăgii”, probabil şi datorită tranzacţiilor dubioase (trafic cu arme, cu droguri, cu maşini etc.) derulate în Vama şi Punctul de Trecere al Frontierei Bechet!…
Iată, totuşi, câteva din faptele care l-au adus în atenţia opiniei publice, mai ales în perioada în care a deţinut funcţia de edil-şef.
1) A renovat wc-ul de la Liceul Teoretic Bechet cu fabuloasa sumă de 4,3 miliarde lei vechi.
Lucrarea a fost făcută de o firmă din Dăbuleni, fără licitaţie.
2) Muncitorii (care au efectuat lucrarea de renovare a wc-ului) au efectuat şi lucrări de renovare a casei sale părinteşti.
3) Şi-a tras un mic local pe malul Dunării, la doi paşi de Căpitănia Portului Bechet.
4) Şi-a tras iaht, pe care l-a ţinut, o vreme, ancorat în Portul Bechet.
5) Una dintre firmele de casă ale lui Costel Tulitu, SC Racord SRL, după cum scriu jurnaliştii de la „Indiscret”, şi-a bătut joc de banul public, devenind subiect pentru Dosarul „Ghetoul de justiţie” Bechet.
Este vorba despre o clădire care ar fi urmat să găzduiască şedinţele Judecătoriei Bechet, ajunsă într-un stadiu extrem de avansat de degradare „graţie măestriei“ firmei responsabile de lucrări, nimeni alta decât firma de casă a fostului edil, care a şi primit multe dintre lucrările derulate în perioada 2008-2012 de către Primăria Bechet. Pentru aceasta s-au plătit, de la bugetul local, peste 450.000 de lei.
6) Fostul primar al oraşului Bechet, Costel Tulitu, este cercetat, de DNA – Serviciul Teritorial Craiova, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice şi conflict de interese, fapte prevăzute şi pedepsite de Codul Penal al României.
După pierderea mandatului de primar, a făcut un pas înapoi în politică, nu a mai candidat pentru funcţia de primar, şi s-a apucat de agricultură. Asta este un fel de a spune, pentru că, în realitate, are peste două mii de hectare de teren luat în concesiune, în comuna Sadova, şi încasează sume foarte mari de la APIA, ca subvenţie. Firma cu care Costel Tulitu s-a apucat de afaceri se numeşte SC Agroindustrie Company SRL, aceeaşi care făcea afaceri cu Primăria Bechet pe când el era primar şi la care acţionar era chiar fiul său, Cătălin Ştefan Tulitu.

7) În ultimii ani, oraşul Bechet a ieşit în faţă cu tot felul de afaceri necurate încheiate de C. Tulitu.
Fostul locotenent la Securitatea Judeţului Braşov (1987-1989), a dorit să dizolve Consiliul Local Bechet printr-un referendum în vara anului 2009, pentru că nu răspundea la comenzile lui. A încheiat contracte pe bani publici cu fiul său şi a încercat să pună mâna pe Portul Bechet, pe care dorea să îl exploateze în interes personal.
8) Costel Tulitu este naşul lui Costel Iancu, pe care presa l-a poreclit “Mafiotul” (www.roncea.ro).
Costel Iancu, fostul şef al ANIF, a fost achitat, în cele din urmă, de judecătorii Tribunalului Dolj, în procesul intentat de Andrei Alexandru. Costel Iancu a fost acuzat de sechestrare de persoane, lovire, ameninţare şi constituire de grup infracţional împreună cu Lucian Bâltac, Robert Bâltac, Geromin Bâltac, Laurenţiu Capotescu, zis Pătatu, Mariani Sandu, fost Cristescu, zis Fibră. Aceştia au fost acuzaţi că în 2006 l-au sechestrat pe Andrei Alexandru pentru a-l convinge să le cedeze 50% din acţiunile firmei la care era partener cu familia Bâltac. Principalul inculpat le-a spus judecătorilor că nu l-a sechestrat şi nu l-a lovit niciodată pe Andrei Alexandru şi nici nu a participat la discuţiile dintre el şi familia Bâltac.
Costel Iancu, zis “Dom` Costel”, este prieten bun cu interlopul Roşiianu!
9) Costel Tulitu a devenit preşedintele Organizaţia Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii Sadova.
10) A demarat afaceri dubioase cu nişte întreprinzători italieni, pe care, zic gurile rele, i-ar fi “ţepuit”.
Singurele fapte bune, despre care vorbesc localnicii, sunt construirea unei troiţe şi a unui loc de joacă pentru copii.
De asemenea, C. Tulitu s-a purtat cu omenie faţă de poeta Floriana Rădoi, angajată a primăriei Bechet, ştiut fiind faptul că aici fiinţează celebrul cenaclu literar “Clepsidre”, ai căror membrii, mulţi dintre ei, figurează în multe Dicţionare şi Istorii ale literaturii române.

Constantin PREDA

untitled-2

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.