FOTO: rnews.ro
FOTO: rnews.ro
FOTO: rnews.ro

În urma protestului europarlamentarului Cătălin Ivan, Asociația Fotbaliștilor Profesioniști din Anglia condamnă declarațiile discriminatorii la adresa românilor ale lui Joey Barton

Cătălin Ivan, liderul europarlamentarilor PSD, a primit un răspuns oficial din partea conducerii Asociației Fotbaliștilor Profesioniști (PFA) din Anglia, prin care aceasta condamnă și se disociază de declarațiile discriminatorii la adresa românilor făcute de fotbalistul englez Joey Barton.

În cadrul răspunsului semnat de directorul executiv al asociației, Gordon Taylor, se arată că PFA ,,condamnă cu fermitate orice formă de limbaj jignitor și luptă hotărât împotriva discriminării de orice fel”.

,,Avem toată considerația față de România și jucătorii noștri români. Numele celor evidențiați de dumneavoastră reprezintă cu mult succes liga noastră de top. Ei sunt și vor rămâne membri ai asociației noastre”, mai susține Asociația Fotbaliștilor Profesioniști din Anglia, referindu-se la jucătorii români amintiți de Cătălin Ivan în cadrul apelului său — Dan Petrescu, Gică Popescu, Vlad Chiricheș, Răzvan Rât și Costel Pantilimon.

Directorul executiv al PFA subliniază că asociația se disociază de ‘orice comentarii care au adus jigniri’ și oferă asigurări că PFA ,,va continua să lucreze intens în sensul bunelor relații anglo-române și să asigure ospitalitatea, nu doar în termeni fotbalistici, pentru toți cetățenii români, ca parteneri și membri ai Uniunii Europene”.

Europarlamentarul Cătălin Ivan a primit, de asemenea, un răspuns din partea Federației Engleze de Fotbal, legat de derapajul xenofob la adresa românilor al managerului echipei Great Wakering Rovers. Astfel, europarlamentarului i-au fost puse la dispoziție toate datele pentru a continua sesizările și împotriva acestui caz de discriminare a românilor.

Mai jos este răspunsul integral al Asociației Fotbaliștilor Profesioniști din Anglia, precum și apelul inițial adresat de europarlamentarul Cătălin Ivan.

Vă mulțumesc pentru email-ul din data de 23 ianuarie în legătură cu ‘declarațiile deplasate’ făcute de Joey Barton despre România.

Nu am văzut declarațiile respective, nici prezentarea lor în media și presupun că au apărut pe contul de Twitter al acestuia, care a atins ‘notorietate’ prin natura sa.

În numele Asociației Fotbaliștilor Profesioniști și al tuturor membrilor acesteia, precum și în calitate de Președinte Onorific al FIFPro, Asociația Internațională a Jucătorilor de Fotbal, doresc să reafirm că noi, cei din asociație, condamnăm cu fermitate orice formă de limbaj jignitor cu tentă rasială și luptăm hotărât împotriva discriminării de orice fel.

Avem toată considerația față de România și jucătorii noștri români. Numele celor evidențiați de dumneavoastră reprezintă cu mult succes liga noastră de top. Ei sunt și vor rămâne membri ai asociației noastre. Acești jucători au primit acordul nostru pentru permise de muncă înainte că România să se alăture Uniunii Europene, iar noi l-am reprezentat de asemenea și pe Adrian Mutu.

Vă rugăm să acceptați disocierea noastră de orice comentarii care au adus jigniri și vă asigurăm că Asociația Fotbaliștilor Profesioniști va continua să lucreze intens în sensul bunelor relații anglo-române și să asigure ospitalitatea, nu doar în termeni fotbalistici, pentru toți cetățenii români, ca parteneri și membri ai Uniunii Europene.

Cu stimă,

Gordon Taylor OBE

***

Stimate Domnule Gordon Taylor,

Vă adresez acest apel în contextul unor declarații extrem de deplasate pe care un reprezentant al lumii fotbalistice britanice, jucătorul Joey Barton, le-a făcut recent cu privire la cetățenii de naționalitate română.

Declarațiile sale discriminatorii au fost preluate în presa britanică și nu doresc să le reiau aici. Însă doresc să solicit o reacție publică fermă din partea Asociației dumneavoastră, prin care să vă delimitați de astfel de mesaje și să luați în calcul orice posibilă sancțiune pentru un astfel de derapaj, care nu face deloc cinste fotbalului britanic și care dăunează imaginii românilor și britanicilor, deopotrivă.

Joey Barton nu este nici pe departe un model de moralitate sau de comportament exemplar, nici pentru fotbaliști, nici pentru tinerele generații. Însă notorietatea sa în rândul suporterilor de fotbal poate populariza acest gen de etichetări discriminatorii, de natură a face rău unei întregi națiuni. Declarații precum cele pe care Joey Barton le-a făcut la adresa românilor nu pot fi tolerate ! Ele se înscriu într-un context extrem de delicat, dominat de încercările presei tabloide și ale unor politicieni extremiști de a transforma românii în inamici publici în Marea Britanie — acțiune nefondată, injustă și inacceptabilă.

Astfel de etichetări afectează nu numai românii cinstiți și muncitori care trăiesc deja în Marea Britanie și sunt apreciați de conaționalii dumneavoastră. Însă vă atrag atenția că printre cetățenii români stabiliți în Marea Britanie pe care Joey Barton i-a jignit se numără și jucători de certă valoare ce activează astăzi în Premier League. În plus, sunt convins că vă amintiți cu plăcere câteva nume de fotbaliști prestigioși care au adus contribuții importante fotbalului britanic de-a lungul timpului. Români precum Dan Petrescu, Gică Popescu, Vlad Chiricheș, Răzvan Rât sau Costel Pantilimon nu merită astfel de denigrări, precum nu merită niciun român care lucrează în Marea Britanie și contribuie la dezvoltarea economiei țării dumneavoastră.

Având în vedere toate aceste lucruri, aștept din partea Asociației Fotbaliștilor Profesioniști o delimitare oficială față de derapajul lui Joey Barton și o sancționare a acestuiaa comunicat Cătălin Ivan.

untitled-2