UN SECOL DE RELAŢII DIPLOMATICE ÎNTRE ROMÂNIA ŞI ALBANIA

0
926

Romania-Albania

Ministerul Afacerilor Externe a găzduit astăzi, 16 decembrie 2013, evenimentul dedicat aniversării a 100 de ani de relații diplomatice bilaterale dintre România și Republica Albania.

La eveniment au participat secretarul de stat Radu Podgorean, ambasadorii Republicii Albania la București, Sami Shiba, respectiv al României la Tirana, Viorel Stănilă, reputați specialiști ai mediului academic, membri ai corpului diplomatic acreditat la București, cât și unii din cei mai importanți promotori ai relațiilor culturale bilaterale, cum ar fi scriitorul Marius Dobrescu, Fahri Balliu, redactorul șef al Editurii ’55’ din Republica Albania, și criticul literar Luan Topciu, ministru consilier la ambasada Albaniei la București. Minoritatea albaneză din România a fost reprezentată de deputatul Oana Manolescu, președintele Asociației ‘Liga Albanezilor din România’.

Secretarul de stat Radu Podgorean a accentuat importanța acestui eveniment conferită atât de celebrarea aniversării deosebit de importante a 100 de ani de relații între România și Republica Albania, cât și de cadrul creat, la sediul Ministerul Afacerilor Externe, pentru a rememora cele mai importante momente din raporturile bilaterale, inclusiv prin expoziția de documente expuse în aula Sălii Gafencu.

Totodată, Radu Podgorean a reliefat faptul că celebrarea centenarului relațiilor bilaterale româno-albaneze a conferit cadrul oportun pentru o nouă abordare în eforturile de consolidare a relațiilor bilaterale, menționând seria de întâlniri în cadrul dialogului politic bilateral din ultima perioadă, făcând referire la: vizita la Tirana a Președintelui Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea (11 — 12 noiembrie 2013), recenta întâlnire la București, la 26 noiembrie 2013, a celor doi premieri, în marja Summit-ului China-Europa Centrală și de Est, vizita comună în Albania, la 7 octombrie 2013, a ministrul român al afacerilor externe, Titus Corlățean, în calitate de Președinte-în-Exercițiu al SEECP (alături de omologul său lituanian, în calitate de PRES UE), precum și recenta întâlnire a celor doi miniștri de externe în marja ministerialei NATO, la 3 decembrie 2013. În cadrul discursului, demnitarul român a menționat inaugurarea, la 7 decembrie 2013, a noului Consulat Onorific al României la Korcea.

În încheiere, demnitarul român a exprimat dorința ca relațiile româno-albaneze să se dezvolte pe măsura potențialului patrimoniului comun cultural, lingvistic, social și politico-diplomatic atât de bogat.

În cadrul evenimentului a fost prezentată contribuția editorială a lui Fahri Balliu, redactor șef al Editurii ’55’, gazetar și fost diplomat, la cunoașterea în Albania a unor opere fundamentale din literatura, istoriografia și filologia românească. Astfel, dată fiind contribuția sa deosebită la dezvoltarea relațiilor culturale între România și Albania, i s-a decernat o diplomă de excelență din partea Ministerului Afacerilor Externe al României. De asemenea, deputatul Oana Manolescu, i-a oferit o diplomă redactorului șef Fahri Balliu din partea Asociației Liga Albanezilor din România, subliniind faptul că relațiile diplomatice dintre cele două țări și centenarul din acest an, sunt încununarea oficială a legăturilor de peste 2000 de ani ale celor două popoare. La rândul său, Fahri Balliu a reliefat faptul că relațiile dintre România și Albania sunt unele de suflet, prietenia româno-albaneză trecând dincolo de relațiile uzuale diplomatice.

Menționăm că, la 15 decembrie 1913, M. N. Burghele a fost numit ministru plenipotențiar și trimis extraordinar al Regatului României pe lângă guvernul albanez din Durres.

Ambasada României la Tirana a organizat, cu prilejul centenarului relațiilor bilaterale româno-albaneze, următoarele evenimente: un simpozion științific ‘Relații culturale și istorice româno-albaneze’ (Korcea, 26-27 martie 2013), un Concert de muzică clasică albaneză și românească oferit de muzicienii din Albania absolvenți ai Universității Naționale de Muzică din București (Teatrul Național din Tirana, 18 octombrie 2013), vernisajul expoziției ‘Cartea Albaneză în România: 1844 — 1913’, (Biblioteca Națională a Albaniei, 9 decembrie 2013).

Ambasadorul Republicii Albania la București, Sami Shiba, a prezentat salutul poporului albanez pentru întreaga Românie, mulțumind Ministerului Afacerilor Externe pentru organizarea acestei manifestări.

În cadrul evenimentului aniversar, au mai luat cuvântul: academicianul Grigore Brâncuș, fostul ambasador al României în Albania, Gheorghe Micu, redactorul șef al revistei ‘Prietenul albanezului’ , Marius Dobrescu.

untitled-2

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.