A TREIA EDIŢIE A FORUMULUI PENTRU ROMÂNII DE PRETUTINDENI

0
235

mae

Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe a deschis astăzi la București lucrările celei de-a treia ediții a Forumului pentru Românii de Pretutindeni.

Evenimentul este dedicat mediului asociativ și reprezintă un moment de evaluare a activității derulate de-a lungul întregului an. Totodată, Forumul Românilor de Pretutindeni este un instrument de comunicare pus la dispoziția membrilor comunității românești din afara granitelor tarii, o platformă de lansare a ideilor, de dezbatere, dar și de identificare a unor soluții adecvate pentru problemele ridicate de comunitățile de români pe parcursului întregului an .

La deschiderea oficială a lucrărilor Forumului au participat: Cristian David, ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Stejărel Olaru, secretar de stat DPRRP; Mariana Câmpeanu, ministrul Muncii Familiei și Protecției Sociale, Remus Pricopie, ministrul Educației Naționale, Mihnea Costoiu, ministru delegat pentru Învățământ Superior, Cercetare Științifica și Dezvoltare Tehnologică, Corneliu Vișoianu consilier de stat la cancelaria Primului Ministru al României, Înalt Prea Sfinția Sa, Varlaam Ploieșteanu, episcop vicar patriahral, Patriarhia Română.

Ministrul Cristian David a reafirmat preocuparea autorităților și responsabilitatea pe care statul român o acorda românilor de Pretutindeni. Este vorba, a subliniat oficialul, despre romani care alcătuiesc un corp comun cu cei din tara — motiv pentru care autoritățile de la București nu-i pot trata diferit.

Ministrul delegat a subliniat faptul ca românii din afara granițelor se confruntă cu probleme legate de menținerea identității, dar și de integrare și acomodare în noile tari. ‘Problemele lor de identitate sau de drepturi sunt în obligația noastră și de aceea avem obligația de a fi în slujba lor’, a declarat ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David .

Premierul României, Victor Ponta a transmis un mesaj participanților la forum prin care a subliniat preocuparea Guvernului față de modul în care sunt respectate identitatea, drepturile și valorile spirituale ale comunităților românești din alte țări.

‘Cred în necesitatea întăririi organizațiilor care-i reprezintă pe românii din diaspora, iar o soluție pentru aceasta este și o colaborare mai strânsă între cele care există. Pentru a ne apăra drepturile în afara granițelor, este bine să nu fim divizați. Cu cât românii din afara granițelor vor fi mai divizați, cu atât mai dificil va fi să-și apere interesele și drepturile’, a mai adăugat premierul Victor Ponta în mesajul transmis participanților la Forum .

Mihnea Costoiu, ministru delegat pentru Învățământ Superior, Cercetare Științifica și Dezvoltare Tehnologică a vorbit despre programul de burse pe care statul român le acorda etnicilor români din afara granițelor tării ca fiind parte componentă a strategiei guvernului de a ajuta elita romaneasca .

La rândul său ministrul Educației Remus Pricopie, a subliniat că fiecare copil are dreptul de a studia în limba maternă și a amintit și de zecile de mii de copii care s-au întors în țara anul trecut și care necesită reintegrare în sistemul de învățământ românesc dar și recuperarea carențelor de limbă.

Mariana Câmpeanu, ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice și-a exprimat îngrijorarea fata de modul in care lucrătorii români plecați în străinătate sunt tratați in unele țări ale Uniunii Europene. Domnia sa a menționat că ministerul său a început o campanie pentru încheierea unor acorduri de colaborare cu ministerele omoloage din țările europene,prin care să fie combătute tratamentele inegale și munca ilegală în contextul ridicării restricțiilor pe piața de muncă de la 1 ianuarie 2014.

Stejărel Olaru, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe a prezentat bilanțul anului 2013 al Departamentului Politici pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni.

‘Misiunea noastră concretă este aceea de a menține filonul românesc în toate comunitățile noastre de peste hotare, prin acțiuni concentrate pe niște vectori extrem de importanți. Relația cu românii de pretutindeni este pentru noi o misiune instituțională, dar și o vocație și o experiență personală, o chestiune de asumare și de susținere. Această relație este pusă în aplicare prin intermediul unor proiecții strategice și a unor mecanisme și proceduri operaționale’, a declarat Stejarel Olaru.

La evenimentul de astăzi au mai luat parte: Marian Tutilescu , subsecretar de stat la ministerul Afacerilor Interne și parlamentarii: Adrian Anghel senator în Parlamentul României, colegiul 2 Diaspora, Mircea Dolha deputat și vicepreședinte al comisiei pentru românii de pretutindeni din Camera Deputaților, Ciprian Tănăsescu europarlamentar.

Lucrările Forumului Românilor de Pretutindeni vor continua și măine cu dezbateri privitoare la statutul minorității române în țările din vecinătate și din Balcani , situația lucrătorului român și oportunități antreprenoriale ale cetățenilor români dar și educație , cultură , spiritualitate și mass media de limba română—piloni ai identității românesti.

untitled-2

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.