Razvan Zamfir: Discursul antiromânesc a fost preluat şi de politicienii europeni frecventabili

0
422

Dacă până nu demult, în jurul retoricii antiromaneşti se coagulase o platforma electorăla doar pentru partidele marginale, cu pusee radicale sau chiar extremiste, recent, discursul discriminatoriu a fost preluat şi de către politicieni frecventabili.

Insultele la adresa României şi a românilor formulate de europarlamentari precum Nigel Farage sau Marine Le Pen au devenit deja o constanta a activităţii lor politice, însă demersul fostului ministru francez Nadine Morano şochează tocmai pentru că provine dintr-o zonă politică aparent moderată.

razvan zamfir

Membru marcant al Uniunii pentru o Mişcare Populară, fostul deputat şi ministru al Formării Profesionale în Cabinetul Fillon a lansat o petiţie împotriva aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, ca o prematură rampă electorală. Cu toate acestea, dincolo de acţiunea politică în sine, ceea ce sfidează cu adevarat orice minime cerinţe ale democraţiei europene este limbajul desprins parcă din manualele de propagandă ale regimurilor autoritare: Francezii şi în primul rând primarii comunelor noastre sunt sătui de romii care ne invadează în mod ilegal teritoriile. Ţările din care sunt originari se exonerează de responsabilităţile pe care le au privind integrarea”.

Desigur, e inutil de reamintit că, pentru orice adept al valorilor democraţiei, principiul egalităţii în drepturi a cetăţenilor este fundamental şi, evident, nenegociabil. Cu atât mai mult pentru un politician care – la un moment dat – a deţinut inclusiv porftofoliul Familiei şi Solidarităţii, în calitate de secretar de stat. În ciuda acestor realităţi, fostul ministru Morano nu înţelege – sau presupune că electoratul n-ar înţelege – că în Uniunea Europeană, indiferent de aspiraţiile naţionale individuale, nu există etnie, există cetăţenie, iar aceasta este europeană. Ne-am obţinut scump – poate prea scump – acest statut, pentru a nu-l invoca.

Apoi, e important să reiterăm ca problema „integrării comunităţii ţigăneşti”, aşa cum o denumeşte distinsa doamnă ex-ministru, nu este o problemă românească. Este, mai presus de orice, o problemă europeană, atât din perspectiva normelor Uniunii, cât şi a logicii istorice. Iar România nu fi eterna victimă a conjuncturii istorice şi legislative, indiferent cât de convenabil ar fi pentru reanimarea electorala a unor politicieni.

Răzvan Zamfir

Sursa: http://www.razvanzamfir.ro/2013/10/un-fost-ministru-al-regimului-sarkozy-convertit-la-xenofobie-discursul-antiromanesc-o-tentativa-disperata-de-reanimare-electorala/

untitled-2

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.