PNL Diaspora critică modalitatea în care Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe a ales să organizeze sesiunea de finanțare pentru proiectele destinate sprijinirii activității românilor de pretutindeni.
,,Sesizăm că în procesul de elaborare a metodologiei aferente programului de depunere și analiză a cererilor de finanțare nu a existat niciun fel de consultare publică cu cei care doresc să aplice, precum nici cu potențialele grupuri-țintă sau cu societatea civilă în ansamblul său. De asemenea, procedura de evaluare este una mult prea netransparentă pentru un astfel de program și nu există nicio referință legată de probitatea profesională a persoanelor care vor face parte din comisiile de examinare.
Este complet inoportun ca într-un stat membru al Uniunii Europene să mai existe programe de finanțare de proiecte cu proceduri de selecție copiate parcă din metodologia de admitere la ‘Ștefan Gheorghiu’. Și este păcat că această manieră de lucru știrbește credibilitatea instituției în ansamblul său, nu doar a guvernanților care încă o conduc. Noi, PNL Diaspora, dorim să îi asigurăm pe actualii și viitorii aplicanți că una dintre prioritățile noastre administrative este adaptarea metodologiei aferente tuturor programelor guvernamentale de finanțare la normele europene. Aceasta presupune în primul rând consultarea cu reprezentanții societății civile în procesul de elaborare a acesteia, precum și inserarea unei proceduri transparente, care să asigure anonimatul aplicanților și probitatea profesională a membrilor comisiei. De asemenea, vom încerca să facilităm accesul tuturor la programele de finanțare prin demararea unui program-pilot de aplicații online, printr-un soft special monitorizat exclusiv fie de STS, fie de altă autoritate independentă specializată în domeniul comunicațiilor, a declarat Victor Ionescu, copreședinte al PNL Diaspora”, se arată în comunicatul PNL Diaspora.
