MUZEUL NAŢIONAL COTROCENI ÎN EXPOZIŢIE LA BIBLIOTECA NAŢIONALĂ DIN SOFIA

0
242

descărcare

Muzeul Național Cotroceni în colaborare cu Ambasada României la Sofia și cu Biblioteca Națională ‘Sfinții Chiril și Metodiu’ din Sofia (Bulgaria) organizează miercuri, 15 ianuarie 2014, orele 18.00, vernisajul expoziției de fotografie, carte poștală și carte ‘Regina Maria — istorie și destin’, prilejuită de Zilele Culturii Române la Sofia.

Expoziția de fotografie, carte poștală și carte ‘Regina Maria — istorie și destin’ a fost itinerată în lunile iulie și noiembrie 2013 de către Muzeul Național Cotroceni, la Centrul Cultural ‘Palatul’ din Balcic (cu ocazia comemorării a 75 de ani de la moartea reginei Maria) și la Teatrul Dramatic din Ruse, la invitația Asociației Euroregiunea Danubius Giurgiu — Ruse (cu ocazia manifestărilor prilejuite de Ziua de 1 Decembrie — Ziua Națională a României), bucurându-se de un mare succes din partea publicului vizitator și a presei locale.

Ca urmare a succesului expoziției, Ambasada României la Sofia a adresat Muzeului Național Cotroceni invitația de a itinerea expoziția la Sofia (Bulgaria), cu ocazia Zilelor Culturii Române, urmând ca pe parcursul anului 2014, expoziția să fie itinerată, cu prilejul unor evenimente dedicate României, în orașele: Vidin, Burgas și Silistra.

Expoziția cuprinde fotografii reprezentând-o pe regina Maria alături de regele Ferdinand decorând soldații și regimentele care s-au afirmat prin acte de eroism în cadrul luptelor de la Mărășești din august 1917, lupte care au culminat cu împlinirea visului de veacuri al românilor, unitatea națională a statului român, la 1 Decembrie 1918.

Reședința de la București, Palatul Cotroceni, evoluția lui din punct de vedere arhitectonic și al decorației interioare, regina Maria în ambianța Art-Nouveau a dormitorului său, a salonului de aur, a marelui salon de recepție, a dormitorului în stil englezesc amenajat în cursul anului 1929, vor fi, de asemenea, prezentate publicului din Ruse.

Palatul de la Balcic, ‘casa de vis’ a reginei Maria, prezența reginei pe terasele și aleile cu crini din grădina palatului, biserica Stella Maris sunt alte subiecte ilustrate de fotografiile cuprinse în expoziție.

Alături de acestea, pe simeză se regăsesc și fotografii ilustrând momente din viața reginei Maria: copilăria, căsătoria cu principele Ferdinand, tânără principesă împreună cu copiii săi, regina purtând costume populare românești și încoronarea din octombrie 1922, de la Alba Iulia.

Cărțile prezente în expoziție poartă autograful reginei Maria, dedicații ale autorilor către regină, alături de cărțile care poartă semnătura suveranei României: Povești, Patru anotimpuri din viața unui om, sau eseul Cum am ajuns la Tenha Juvah.

Itinerarea expoziției ‘Regina Maria — istorie si destin’ la Sofia, cu prilejul, Zilelor Culturii Române deschide calea de a promova și de a face cunoscută istoria României, dar și de a a stabili parteneriate cu instituții de cultură din Bulgaria, care să se concretizeze pe viitor în manifestări și evenimente culturale de excepție.

Expoziția va putea fi vizitată în perioada 15 — 31 ianuarie 2014, la sediul Bibliotecii Naționale ‘Sfinții Chiril și Metodiu’ din Sofia.

untitled-2

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.