ÎN PLINĂ CAMPANIE ELECTORALĂ, GUVERNUL PONTA ALOCĂ 680.000 DE EURO PENTRU DOUĂ BISERICI ORTODOXE DIN MADRID ŞI BARCELONA

0
353

Catedrala ,,Intrarea în Biserică a Maicii Domnului”, din Madrid, va primi  din bugetul de stat 2 milioane de lei (peste 450.000 de euro), în timp ce Catedrala “Sfântul Gheorghe”, din Barcelona, va încasa 1 milion de lei (peste 226.000 de euro).

Dacă cineva credea că vizita lui Victor Ponta în Spania şi prezenţa acestuia la Biserica Ortodoxă din Madrid este întâmplătoare, s-a înşelat. Fiindcă ne aflăm în plină campanie electorală şi pentru că în astfel de momente nimic nu are mai multă priză la public decât finanţările, candidatul social-democrat la alegerile prezidenţiale din 2 noiembrie şi-a deschis inima spre bisericile ortodoxe româneşti din Spania, cărora le-a alocat din Fondul de rezervă bugetară suma de 3 milioane de lei (aproape 680.000 de euro).

Decizia a fost luată în şedinta din 15 octombrie când s-a hotărât alocarea a 6 milioane de lei (1,3 milioane de euro) în vederea finanţării a două catedrale din Madrid şi Barcelona, a Mănăstirii Lainici din judetul Gorj şi a Catedralei Greco-Catolice din Cluj-Napoca, însă actul normativ a fost publicat în Monitorul Oficial abia luni, 20 octombrie, la o zi după vizita premierului în Spania şi participarea acestuia la slujba de la Biserica Ortodoxă din Madrid.

Iată cum arată textul publicat în Monitorul Oficial:

,,În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, al art. 3 alin. (1)din Ordonanţa Guvernului nr. 82/2001 privind stabilirea unor forme de sprijin financiar pentru unităţile de cult aparţinând cultelor religioase recunoscute din România, republicată, cu completările ulterioare, şi al art. II din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 27/2014 privind unele măsuri pentru completarea reţelei sanitare proprii a Ministerului Transporturilor şi pentru aprobarea unor măsuri financiareGuvernul României adoptă prezenta hotărâre.

Art. 1. –Se aprobă suplimentarea bugetului Secretariatului General al Guvernului pe anul 2014 din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2014, cu suma de 6.000 mii lei, la capitolul 67.01 “Cultură, recreere şi religie”, titlul 59 “Alte cheltuieli”, pentru Secretariatul de Stat pentru Culte, în vederea susţinerii activităţilor cultelor, conform anexei care face parte integrantă din prezenta hotărâre.

Art. 2. –Suma prevăzută la art. 1 se utilizează potrivit prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 82/2001 privind stabilirea unor forme de sprijin financiar pentru unităţile de cult aparţinând cultelor religioase recunoscute din România, republicată, cu completările ulterioare, şi ale dispoziţiilor Normelor metodologice pentru aplicarea prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 82/2001 privind stabilirea unor forme de sprijin financiar pentru unităţile de cult aparţinând cultelor religioase recunoscute din România, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.470/2002, republicată.

Art. 3. –Ministerul Finanţelor Publice este autorizat să introducă, la propunerea ordonatorului principal de credite, modificările corespunzătoare în structura bugetului de stat şi în volumul şi în structura bugetului Secretariatului General al Guvernului pe anul 2014.

Art. 4. –Secretariatul General al Guvernului, prin Secretariatul de Stat pentru Culte, va controla modul de utilizare, în conformitate cu prevederile legale, a sumei alocate potrivit prezentei hotărâri.”

Astfel, Catedrala ,,Intrarea în Biserică a Maicii Domnului”, din Madrid, va primi  din bugetul de stat 2 milioane de lei (peste 450.000 de euro), în timp ce Catedrala “Sfântul Gheorghe”, din Barcelona, va încasa 1 milion de lei (peste 226.000 de euro).

Nr. crt. Unitatea de cult Judeţul/Ţara Eparhia Suma alocată
– mii lei –
1. Catedrala “Intrarea în Biserică a Maicii Domnului”, Madrid, Spania Spania Administraţia Patriarhală 2.000
2. Catedrala “Sfântul Gheorghe”, Barcelona, Spania Spania Administraţia Patriarhală 1.000
3. Mănăstirea Lainici, oraşul Bumbeşti-Jiu Gorj Arhiepiscopia Craiovei 2.000
4. Catedrala Greco-Catolică, municipiul Cluj-Napoca Cluj Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, de Cluj-Gherla 1.000
TOTAL 6.000

Extras din Hotărârea nr. 889/2014 > ANEXĂ > Titlu anexa > Tabel

ROMÂNIA EXPRES- http://romaniaexpres.com/in-plina-campanie-electorala-guvernul-ponta-aloca-680-000-de-euro-pentru-doua-biserici-ortodoxe-din-madrid-si-barcelona/

untitled-2

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.