GUVERNUL PONTA CAUTĂ RECONCILIEREA CU DIASPORA DUBLÂND BUGETUL PENTRU ROMÂNII DIN STRĂINĂTATE

0
316

Deputatul Aurelian Mihai, nemulţumit de faptul că Guvernul pretinde ca parlamentarii să fie prezenţi în acelaşi timp în mai multe comisii şi  îi atrage atenţia lui Ponta că ,,a venit degeaba în Parlament pentru a câştiga încrederea sa”.

Guvernul Ponta se pare că şi-a dat în sfârşit seama că românii din străinătate contează şi probabil şi-a propus ca încet-încet să îşi refacă imaginea ştirbită pe care o are în mijlocul acestora, iar unul dintre paşii spre reconcilierea cu Diaspora este bugetul Ministerului Afacerilor Externe (MAE) care tocmai a fost aprobat, miercuri 17 decembrie 2014, de către comisiile de buget-finanţe, iar spre surprinderea multora, bugetul alocat Departamentului pentru Românii de Pretutindeni a fost dublat.

Astfel, în bugetul MAE a fost adoptat un amendament al deputatului Ana Birchall, prin care suma alocată Departamentului pentru Românii de Pretutindeni creşte de la 4,197 milioane lei la 9,917 milioane lei, practic cu mai mult de 50%, propunerea iniţială fiind de 4,9 milioane de lei. Membrii comisiilor au aprobat acest amendament, având şi acordul ministrului Finanţelor Publice, Darius Vâlcov, astfel că bugetul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni din cadrul MAE a fost dublat.

Această decizie este şi mai surprinzătoare dacă ne gândim că bugetul MAE, aprobat de comisiile de buget, este de 681,5 milioane de lei, fără mărirea de la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, fiind cu 11,4% mai mic decât cel din 2014.

Discutarea bugetului MAE în comisiile de buget s-a făcut înainte de dezbaterile din comisiile reunite ale românilor de pretutindeni, care au avizat favorabil o creştere a bugetului pentru diaspora de 20 de ori.

Astfel, comisiile pentru românii de pretutindeni din Camera Deputaţilor şi Senat au aprobat amendamentul deputatului independent Aurelian Mihai prin care este suplimentat bugetul Departamentului cu suma de 100 milioane lei.

Cu puţin înainte de aprobarea bugetului MAE, deputatul pentru Europa de Vest Aurelian Mihai a remis un comunicat România Expres prin care afirma:

[quote]“În plenul reunit al Parlamentului, am atras atenţia premierului Ponta asupra faptului că a venit degeaba în Parlamentul României pentru a obţine susţinerea mea, mai ales că bugetul DPRRP a fost diminuat de la 10 milioane RON la 4,9 milioane RON, aşa cum au informat dumnealor, loviturile primindu-le din plin parohiile şi bisericile româneşti, asociaţiile, presa sau cei care se ocupă de procesul educativ în străinătate, ca de obicei, greul urmând a fi dus de voluntari şi din economiile (buzunarul) românilor din dispora”.[/quote]

Acesta şi-a exprimat nemulţumirea faţă de felul în care au fost organizate dezbaterile pe amendamente la bugetul de stat în comisiile parlamentare reunite. 

[quote]“Au loc şedintele a 20 de comisii în aceeasi zi, minim 4 comisii în acelaşi timp. Nici măcar secretarii de stat nu pot face imposibilul pentru a fi în acelaşi timp la mai multe comisii. Unii au câte patru comisii la care “trebuie” să fie prezenţi în acelasi timp. Aş întreba tovarăşii aflaţi la putere şi care decid cam totul în statul roman, cum poate un om să îşi susţină amendamentele aduse la legea bugetului de stat în acelasi timp?”[/quote]

Aurelian Mihai afirmă că trebuia să fie prezent şi la Comisia pentru drepturile omului, pentru a susţine amendamentele aduse la SGG, pentru susţinerea caselor de cult şi parohiilor, bisericilor în limba română şi la o altă comisie de politică externă unde s-au discutat amendamentele cu privire la înfiinţarea de noi misiuni diplomatice în diaspora.

[quote]“Absolut toate amendamentele au fost respinse la aceste comisii parlamentare, astfel că nu vom avea nici mai mult personal în consulate care să deservească cetăţenii şi aşa umiliţi care suferă de pe urma acestor disfuncţionalităţi, nici consulate noi, nici sprijin pentru bisericile unde mulţi dintre noi se roagă, nici vreun alt sprijin. Imposibil domnilor Ponta şi Zgonea! Nu are cum să funcţioneze un stat în stilul în care dumneavoastră abordati totul, adică pompieri!”, a declarat deputatul Aurelian Mihai.[/quote]

Alin SĂCĂCEAN (România Expres)

untitled-2

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.