Sursa foto: Gabriela Dancău | Facebook

Ambasadorul României în Italia, Gabriela Dancău, a găzduit la 21 septembrie, la sediul misiunii, o întâlnire de networking dedicată comunităţii antreprenorilor români din Italia.

Întâlnirea, organizată prin intermediul Biroului de Promovare Comercială şi Economică din cadrul Ambasadei, a reprezentat un prilej pentru antreprenorii români să se cunoască, să discute despre afacerile lor, să facă schimburi de experienţe şi să identifice viitoare proiecte comune de colaborare. Pe parcursul reuniunii, consilierii economici Norina Boru şi Iulia Schnecker au prezentat activitatea biroului economic şi modul în care pot sprijini activitatea antreprenorilor români din Italia.

Ambasadorul Gabriela Dancău i-a felicitat pe cei prezenţi pentru activitatea lor, care are un impact pozitiv asupra comunităţii româneşti din Italia şi care contribuie la dezvoltarea relaţiilor economice româno-italiene. În acelaşi timp, a subliniat interesul Ambasadei pentru cunoaşterea şi sprijinirea comunităţii antreprenorilor români, propunând crearea unui Club al oamenilor de afaceri români din Italia. Ambasada este pregătită să găzduiască sesiuni de informare pe teme de interes pentru antreprenorii români, să promoveze poveştile lor de succes, să faciliteze contacte între aceştia şi companii româneşti interesate să intre pe piaţa italiană, să organizeze întâlniri regulate pentru dezvoltarea reţelelor de contacte ale oamenilor de afaceri români din Italia.

Sursa foto: Gabriela Dancău | Facebook (Gabriela Dancău – Ambasadorul României în Italia)

În intervenţia sa, ambasadorul român a precizat că “antreprenoriatul presupune leadership şi curaj, iar efectele sale se văd nu doar în afaceri, ci şi în domeniul social, educaţional, civic şi politic”. A adăugat că “de regulă, comunităţile sunt cu atât mai prospere cu cât au mai mulţi antreprenori”. “Aşadar, dacă ne dorim o comunitate românească puternică în Italia, este nevoie să vă cunoaşteţi, iar poveştile dumneavoastră de succes trebuie să fie promovate şi auzite. Românii trebuie să prindă curaj şi încredere că vor reuşi, şi dumneavoastră sunteţi cele mai bune exemple în acest sens. De aceea, susţinerea şi promovarea antreprenorilor români din Italia este una dintre priorităţile mele în calitate de ambasador.” a concluzionat ambasadorul Gabriela Dancău

La reuniune au participat oameni de afaceri români de pe întreg teritoriul Italiei şi din domenii de activitate diverse: construcţii şi amenajări interioare, bancar, producţie industrială, comerţ, creaţie de bijuterii, transport şi distribuţie, turism, HORECA, servicii de avocatură şi consultanţă, IT şi telecomunicaţii. Au fost prezenţi şi reprezentanţii unor mari companii din România care au sucursale în Italia – Banca Transilvania şi DIGI.

Sursa foto: Gabriela Dancău | Facebook

Conform datelor CRIBIS Italia, în luna iulie 2021 erau înscrise la Registrul Comerţului din Italia peste 18.500 de societăţi de capital cu cel puţin un acţionar român si 8.000 societăţi de persoane. La acestea se adaugă 55.079 întreprinderi individuale/PFA cu titulari români. (Sursa: CRIBIS https://www.cribis.com/it/, parte a grupului Crif – specializat în gestionarea informaţiilor comerciale despre companii)

Circa 90% din cele peste 18.500 de societăţi comerciale de capital cu acţionari români înregistrate în Italia sunt societăţi cu răspundere limitată, iar majoritatea activează în domeniul construcţiilor edilitare. Acestea sunt distribuite pe întreg teritoriul Italiei, în special în marile oraşe şi suburbiile acestora, cea mai mare concentrare aflându-se la Roma şi în suburbiile capitalei. În ultima perioadă se observă o diversificare a domeniilor de activitate ale antreprenorilor români din Italia, crescând numărul firmelor care activează în sectorul productiv, comerţ, servicii profesionale şi tehnico-ştiinţifice, agricultură şi servicii specializate.

Conform datelor Unioncamere la 30.06.2021, românii reprezintă al 2-lea cel mai numeros grup de profesionişti străini înregistraţi ca întreprinderi individuale/PFA în Italia (după comunitatea marocană), cu peste 53.000 de entităţi, reprezentând 10,8% din totalul întreprinderilor individuale cu titular străin din Italia.

Principalele domenii de activitate ale întreprinderilor individuale/PFA italiene cu titulari de cetăţenie română sunt construcţiile civile, comerţul şi serviciile pentru companii.

untitled-2