DUPĂ DOUĂ SECOLE SE VORBEŞTE OFICIAL ROMÂNEŞTE, ÎN VALEA TIMOCULUI

0
232

Timoc

Româna a devenit limbă oficială în şcolile de stat din Valea Timocului, în urma unei decizii istorice a autorităţilor sârbe. Aproape 800 de elevi români s-au înscris la cursurile de limba română anul acesta.

În Valea Timocului sunt însă localităţi în care copiii nu au început cursurile, din lipsă de profesori. Manualele urmează să fie tipărite. Între timp, copiii învaţă în baza unei programe şcolare aprobate de autorităţile sârbe. Anişoara Ţăran, coordonatorul Departamentului Educaţie al Consiliului Naţional al Minorităţilor din Serbia susţine că urmează să fie tipărite şi manualele, care vor costa 10 euro. “Le-am dat material didactic pe trei nivele, cu clasa întâi, a doua, să lucreze după ilustraţii, că ce ei învaţă în clasa întâi şi a doua, să scrie cu literele chirilice. În clasa a treia, încep să scrie literele româneşti, latine”, susţine Anişoara Ţăran.

Autorităţile române au deschis de curând şi un centru cultural în Valea Timocului pentru cei interesaţi să înveţe limba română. Anul acesta, circa 150 de copii din Valea Timocului studiază în facultăţi din România şi au burse oferite de statul român. Există speranţe că numărul burselor va creşte în următorii ani. Românii din Valea Timocului spun că numărul real al etnicilor români este de aproximativ 250-300.00, informează politicaromaneasca.ro.

untitled-2

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.