CRISTEA SANDU TIMOC OMAGIAT PE 8 OCTOMBRIE 2013, LA CLUBUL ŢĂRANULUI DIN CAPITALĂ

0
348

Sandu Crista Timoc

CRISTEA SANDU TIMOC și-a dedicat viața renașterii naționale a românilor din Timoc. Născut la 8 septembrie 1916 în comuna Zlocutea, se refugiază în anul 1939 în România în urma unui proces în care este acuzat de propagandă românească. Între 1942-1944 este președintele ,,Comitetului Timocean”. Lucrează în Ministerul de Externe român, raportând direct mareșalului Ion Antonescu. Arestat în 1953 pentru ,,activitate intensa împotriva clasei muncitoare”, este condamnat la 6 ani temniță grea. Participă la fondarea ASTREI bănățene, devenind secretarul ei general. În această funcție a patronat cele 14 ediții ale simpozionului ,,Identitatea culturală a românilor”. Debutează ca scriitor în 1936, iar în 1943 publică prima sa carte: ,,Poezii populare de la românii din Valea Timocului”.
Încrederea sa în viitorul românilor uitați din Craina, cărora Serbia le zice ,,vlași”, dar care se autodefinesc ca ,,rumâni” a rămas neclintită pe parcursul unui întreg secol.

Pe data de 8 octombrie 2013, ora 18:00, la Clubul Țăranului, personalitatea sa inegalabilă va fi evocată de dr. Robert Stănciugel, George Damian și dr. Emil Țârcomnicu. Vă invităm să fiți alături.

untitled-2

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.