La 11 octombrie 2014, în organizarea Ligii Studenților Români din Străinătate — Filiala Marea Britanie (LSRS UK) și a Ambasadei României la Londra, a avut loc cea de a șaptea ediție a Conferinței Studenților, Profesorilor și Cercetătorilor Români din Marea Britanie (CSPCR UK).
Aceasta s-a desfășurat sub patronajul Fundației Rațiu, al Camerei de Comerț Britanico-Române (BRCC) și al Ambasadei României la Londra, cu sprijinul Departamentului Politici pentru Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe și al Universității Sheffield. Tema evenimentului de anul acesta a fost ‘Building our place in Europe — the 7 years milestone within the EU’.
Desfășurată în impozanta sală Firth Hall a Universității Sheffield, Conferința a reunit peste 160 de studenți, cercetători și profesori români din UK. Acestora li s-au adăugat colegi și prieteni de alte naționalități.
Conferința a fost organizată în cinci sesiuni. În cadrul primeia, s-au adresat audienței Lord Mayor of Sheffield, Consilier Peter Rippon, vicerectorul Universității Sheffield, profesor Paul White și ambasadorul României la Londra, Dr Ion Jinga.
Următoarele sesiuni au fost rezervate unor problematici specifice. Cea dedicată perspectivelor românești și britanice asupra angajamentului UE i-a avut ca invitați pe Richard Corbett și Marian Jean Marinescu, membri ai Parlamentului European și pe ambasadorul român.
A urmat dezbaterea privind contribuția comunităților românești din UK la prosperitatea europeană, în cadrul căreia au participat Nicolae Rațiu, președinte al Fundației Rațiu, Ray Breden, CEO al Camerei de Comerț Britanico-Române (BRCC), Cosmina Dorobanțu, cercetător în cadrul Universității Oxford și Viorel Răducănescu, om de afaceri și consul onorific al României la Liverpool.
Panelul dedicat unor povești de succes ale tinerilor români din UK i-a reunit pe Daniel Farmache, care urmează un program de MBA la LSE, pe Dr. Felicia Elena Buruiană, PhD, Registrar Obstetrics and Gynaecology la Lister Hospital, Stevenage și pe Bogdan Niculescu, student în cadrul Universității Manchester.
Un ultim panel, care și-a propus ilustrarea experienței academice a tinerilor români în UK, i-a avut ca vorbitori pe Dr. Andrei Ilie, cercetător în științe medicale la Universitatea Oxford, Antonela Maioru, student la Universitatea Bristol și președinte al Asociației Studenților Moldoveni din UK, și Dr. Diana Gregory-Smith, conferențiar în cadrul Universității Sheffield.
Ambasadorul Ion Jinga a vorbit despre locul României în arena europeană și internațională actuală, provocările politice, economice, sociale și de securitate, dar și oportunitățile pe care Europa le are în față, potențialul uman și material, precum și poziționarea geostrategică, care fac din România un actor important atât în cadrul UE cât și al NATO, și un partener de încredere pentru aliații săi europeni și euroatlantici.
Lordul Mayor Peter Rippon a transmis un mesaj de felicitare pentru organizarea Conferinței în orașul Sheffield, subliniind că este încântat să vadă românii și britanicii schimbând idei despre viitorul european.
Profesorul Paul White a subliniat caracterul european al Universității, arătând că o treime din finanțarea pentru cercetare provine din fonduri europene și de mai bine de 100 de ani Universitatea desfășoară programe de parteneriat cu Universități europene. Dintre acestea, o relație specială este acordată și colaborării cu Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA). Totodată, în fiecare an, peste 100 de studenți români urmează diferite specializări în Sheffield.
Europarlamentarul britanic Richard Corbett a vorbit despre ‘trei motive pentru care România și UK ar trebui să-și dorească o Uniune puternică’: idealistic — pentru a evita războaie, în condițiile în care am schimbat câmpul de bătălie cu masa negocierilor; pragmatic — fiindcă Europa este interdependentă, fiind compusă din state membre mici și mijlocii care doar împreună pot găsi soluții la provocările curente; individualism — deoarece în UK peste 4 milioane de locuri de muncă sunt direct dependente de piața europeană.
Totodată, a arătat că o reformă reală a UE ar trebui să se focalizeze pe politici și nu pe tratate, pe substanță și nu pe dezbateri marginale. A insistat pe nevoie unei mai bune informări asupra beneficiilor pe care le aduce UE și a schimbului de bune practici cu toate țările europene.
Eurodeputatul român Marian-Jean Marinescu a arătat că un prim pas înspre o abordare comună ar fi cunoașterea reciprocă și depășirea stereotipiilor legate de România. A subliniat că toată Europa se confruntă cu aceleași probleme și doar împreună acestea pot fi rezolvate.
Menționând alocațiile bugetare pentru 2014-2020 și procentul destinat investițiilor, de aproximativ 95%, cu focalizare pe reducerea șomajului, pe educație, cercetare și promovarea inovației, i-a îndemnat pe cei prezenți să fructifice oportunitățile oferite și să contribuie la consolidarea, în domeniile lor de specialitate, a legăturilor dintre Londra și București.
Nicolae Rațiu a făcut o emoționantă rememorare a activității pe care propria familie a pus-o în slujba comunității românești și a dezvoltării legăturilor cu UK, precum și a rolului jucat de asociațiile românești, inclusiv cele studențești. A încheiat intervenția afirmând că ceea ce unește acum asociațiile românești din UK este mândria de a spune și de a fi român.
Ray Breden a accentuat faptul că cea mai importantă libertate pe care se construiește UE este libertatea de mișcare iar responsabilitatea pentru România derivă din obiectivele pe care fiecare cetățean român și le propune la nivel personal.
Cosmina Dorobanțu a încântat audiența cu o intervenție care a punctat valoarea și exemplul personal pe care fiecare cetățean român o duce cu sine, și a oferit celor prezenți 10 sfaturi de viață, desprinse din propria sa carieră și activitate profesională în UK.
Viorel Răducănescu a subliniat că succesul depinde de valori, circumstanțe și evaluări individuale. Totodată, a accentuat faptul că educația primită în România i-a oferit baza unei cariere de succes, clădită prin determinare.
Dr Felicia Buruiană a vorbit despre modul în care și-a construit o carieră în UK, despre provocările și opțiunile pe care a fost nevoită să le facă.
Daniel Farmache, Bogdan Niculescu și Antonela Maioru au prezentat într-o manieră atractivă experiențele academice personale și poveștile de succes pe care le trăiesc sau își doresc să le trăiască, iar Diana Gregory-Smith a vorbit despre parcursul academic în UK, în nu mai puțin de 4 Universități britanice, și modul în care fiecare român contribuie la promovarea imaginii țării sale.
Conferința s-a încheiat cu ceremonia de decernare a ‘Diplomei Ambasadorului’, acordată în acest an pentru categoriile ‘Imaginea României’, ‘Comunitatea românească’, ‘Studenți’, ‘Carieră promițătoare în devenire’, ‘Cercetători’ și ‘Mass media’, câștigătorii fiind, în aceeași ordine, Flavia Kenyon (barrister în Londra), Andrei Stan (președintele LSRS — UK), Sergiu Iliev (student la Imperial College London), Andreea Bica (jurist la Lloyds Banking Group), Cosmina Dorobanțu (cercetător la Universitatea Oxford) și Daniela Vițelaru (director al revistei România în Contact).
Conferința a fost moderată de Mihai Cocoru și Andrei Stan și a beneficiat de finanțare oferită de Departamentul Politici pentru Românii de Pretutindeni prin Programul Dimitrie Gusti — societate civilă, BRCC și Fundația Rațiu.
Detalii suplimentare privind participanții și programul Conferinței se află la: http://www.cspcr.org/2014/