Centrul Cultural din Aiud va intra în RC… la anu’

0
280

Primarul Mihai Horațiu Josan a promis public că anul viitor va aloca banii necesari unei reparații capitale la Centrul Cultural „Liviu Rebreanu”.

Dacă cele declarate de către primarul municipiului Aiud, inginerul Mihai Horațiu Josan sunt adevărate, aiudenii pot afirma că au prmit prima veste bună în acest an.

Aflat la vernisarea unei expoziții de artă plastică în sala de expoziție a Centrului Cultural „Liviu Rebreanu”, primarul Josan și-a început discursul inaugural cu o veste așteptată de zeci de ani de către cetățenii care mai pășesc din când în când pragul instituției culturale aiudene.

„Bine ați venit la Centrul Cultural „Liviu Rebreanu”, în această sală frumoasă, de fapt frumoasă va fi anul viitor când această clădire va intra în reparații capitale”, acestea au fost cuvintele care au făcut să tresalte inimile amatorilor de cultură prezenți în sala de expoziție.

Declarația primarului Josan vine la puțin mai mult de o săptămână de la ultima ședință de Consiliu Local, ședință în care a fost „urechiat” de o parte dintre consilieri, aceștia reproșându-i că pentru acest an, deși clădirea se află într-o stare avansată de degradare ce tinde înspre ruină nu a foat alocat niciun leu pentru reparații, aceasta în timp ce numai pentru reparațiile curente ale Căminului Cultural din localitatea aparținătoare Ciumbrud au fost alocați peste 444.000 lei, alți 350.000 lei fiind programați pentru o viitoare sală de festivități, promisă de mai bine de 10 ani, locuitorilor din Sâncrai.

Investirea unor sume imporatante în clădirile căminelor culturale și a clădirii centrului cultural aiudean este de o extremă urgență și este dorită de mulți ani, mai ales că de fiecare dată, în campaniile electorale candidații, indiferent că au câștigat sau nu alegerile, au promis reabilitări și modernizări.

Cu acoperişul găurit și stând să cadă, cu pereţii scorojiţi și crăpați, cu tavanele sprijinite pentru a nu cădea, clăditrea centrului Cultural „Liviu Rebreanu” aduce din ce în ce mai mult cu o clădire în ruină, o clădire părăsită. Și se știe foarte bine că o ruină numai aspect primitor nu are, bineînțeles dacă înițial nu a fost cine știe ce construcție martoră la evenimente istorice importante.

Din clădirea anexă în care, pe vremuri adăpostea un club și atelierele în care își desfășurau activitățile cercurile de pictură a rămas doar un perete de fațadă cu un geam acoperit de un baner ce face reclamă activităților conexe desfășurate de instituția culturală. Restul a fost dărâmat. Prea prezenta pericol pentru cei ce intrau în curtea centrului cultural. De fapt pericolul pândește peste tot în clădirea centrului cultural. A rămas de pomină și rușinoasă întâmplarea în care o bucată mare din tavanul sălii de spectacole s-a desprins și a căzut în plin spectacol teatral.

Nici starea celorlalte lăcașuri culturale nu este cine știe ce bună. Căminul Cultural din Gârbova de Sus a fost reabilitat pe vremea în care actualul viceprimar era primar și acum arată destul de bine.

Nu același lucru se poate spune despre căminul cultural din Gârbova de Jos care practic a dispărut, sau de cel din localitatea Gârbovița ajuns aproape o ruină. Ce să mai vorbim despre căminul cultural din localitatea Măgina? Acesta a devenit o ruină nelocuibilă, unde, potrivit promisiunilor făcute locuitorilor din zonă, edilul șef al municipiului ar fi trebuit să petreacă revelionul anului 2004 acolo, într-o sală modernă și dotată cu tot ce trebuie.

Nici celelalte două cămine culturale, cele din localitățile Gâmbaș și Păgida nu arată deloc bine.

Pe vremuri nu demult apuse, căminele culturale și casa de cultură erau locurile în care se țineau tot felul de evenimente mai mult sau mai puțin culturale. Erau locurile unde se ţineau: concerte, baluri, spectacole, seri festive. Sălile lor se umpleau de voie bună, oamenii lăsându-și grijile deoparte şi, pentru câteva ore măcar, bucurându-se de compania celorlalţi ori asistând la spectacole și concerte.

Azi, acestea nu prea își mai găsesc locul şi rolul în peisajul citadin al administrației locale. Aspectul lor mai degrabă alungă oamenii decât să-i atragă, fapt pentru care aceștia le trec pragul tot mai rar, parte din ei spunând că au ales alte alternative pentru petrecerea timpului. Deşi mulţi aiudeni ştiu că la Centrul Cultural se întâmplă unele evenimente culturale remarcabile sălile de expoziție și sala de spectacole rămân aproape goale.

Este adevărat că municpiul Aiud nu prea stă bine la capitolul financiar, în schimb se mândrește cu statutul său de „oraș al artelor”, statut cu care s-a împopoțonat prin intermediul unei Hotărâri de Consiliu Local, însă, până acum, administrația nu a catadixit să găsească resurse pentru renovarea clădirii, investind sume doar pentru unele intervenții de urgență. În acest fel s-a mai peticit șarpanta și pereții interiori și fațada clădirii. În rest conduderea Centrului s-a descurcat cum a putut prin autofinanțare cu bani proveniți din activități conexe.

Iată de ce declarația primarului Mihai Horațiu Josan a surprins plăcut și a venit ca un fel de gură de aer pentru centrul cultural aiudean, aceasta cu condiția să se transforme în fapte, astfel încât să se ofere locuitorilor condiții optime pentru a participa la evenimente culturale, în detrimentul altor variante mult mai simple de petrecere a timpului liber. Care nu solicită intelectul…

 

Dorel Lazăr

untitled-2

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.