Marius Ionel Ioan ocupă locul 46 pe lista Partidului Popular (PP) aflat la guvernare, iar Gelu Vlaşin şi Roxana Nicula pe poziţiile a 3-a respectiv a 4-a pe lista Partidului Libertăţii Individuale (P-LIB), potrivit sondajelor niciunul neavând însă şanse reale de câştig.
În Spania, ca şi în Italia sau în Marea Britanie, românii au şi ei reprezentaţii lor care vor candida pe listele unor partide spaniole la Alegerile Europarlamentare din 25 mai 2014. Astfel, Partidul Libertăţii Individuale (P-LIB) din Spania are doi români printre candidaţii la aceste alegeri. Este vorba de scriitorul Gelu Vlaşin situat pe poziţia a treia în lista partidului pe care îl reprezintă şi Roxana Nicula, antreprenoare în sectorul conţinutului digital, care la rândul ei ocupă locul al patrulea în listă.
De orientare liberală, Partidul Libertăţii Individuale este un partid relativ nou, fiind fondat în 2009 şi nu are, în prezent, reprezentare parlamentară.
Formaţiunea se opune “xenofobiei împotriva comunităţii româneşti şi contra oricărui grup” şi consideră că “românii contribuie într-o manieră foarte importantă la generarea bunăstării în Spania”.
Deşi cei doi români ocupă poziţii de frunte pe lista P-LIB, şansele de a prinde un post de europarlamenar sunt practic nule dacă ar fi să ţinem cont de faptul că este un partid tânăr care în sondaje nu figurează printre formaţiunile cu posibilităţi reale.
Partidul Popular, al cărui preşedinte este premierul Mariano Rajoy, are şi el un român pe listă. Este vorba de Marius Ionel Ioan, prim-vicepreşedinte al PDL Diaspora, rezident în Spania din 2001. Din păcate pentru românii simpatizanţi ai Partidului Popular care şi-ar dori o reprezentare în Parlamentul European prin persoana lui Marius Ionel Ioan, acesta se află pe locul 46 în lista partidului de guvernământ, o poziţie neeligibilă.
Românii rezidenţi în Spania au două posibilităţi de a vota, însă ei vor avea dreptul de a opta numai pentru una din ele. Astfel, românii din Spania care doresc să voteze listele partidelor politice din România la alegerile europarlamentare din 25 mai, o pot face la una din cele 18 secţii de votare organizate de Ministerul Afacerilor Externe la Ambasada României de la Madrid şi la consulatele româneşti din Spania. Lista cu cele 18 secţii de votare o puteţi consulta în această pagină a ziarului România Expres.
Românii care vor, însă, să voteze listele partidelor politice din Spania pot face acest lucru la oricare dintre secţiile de votare organizate de autorităţile guvernamentale în localitatea în care cetăţeanul în cauză se află, cu specificarea că acesta trebuie să fie înscris în registrul electoral spaniol.
Potrivit Institutului Naţional de Statistică (INE) din Spania, 36.546.270 de cetăţeni vor putea vota anul acesta listele partidelor spaniole. Dintre aceştia 336.586 sunt cetăţeni ai altor state membre ale Uniunii Europene.
Pentru alegerile europarlamentare de anul acesta s-au înscris în registrul electoral spaniol 76.339 de români care vor avea drept de vot, pe 25 mai, la secţiile de votare spaniole. Deşi reprezintă cel mai mare colectiv de imigranţi din Spania, românii formează al doilea cel mai numeros grup de alegători comunitari, după britanici, al căror număr se ridică la 82.552. Românii sunt urmaţi, la mare distanţă, de italieni (36.760 de înscrişi), germani (35.529) şi francezi (26.903).