TĂIERI DE ARBORI ÎN REZERVAȚIA NATURALĂ GROPOSU FĂRĂ ȘTIREA ITRSV TIMIȘOARA ?

0
348

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Grupul Ecologic de Colaborare Nera, organizație nonguvernamentală, apolitică și nonprofit , a monitorizat în perioada 15 ianuarie — 10 februarie 2014 calitatea mediului natural din interiorul și zona rezervației naturale Groposu situată la cca 5 km de coada lacului Secu, în județul Caraș Severin. Aceasta a fost declarată rezervație în baza Legii nr.5/2000.

Monitorizarea s-a făcut în cadrul implementarii proiectului Watchdog și advocacy destinate stopării activităților antropice ilegale care agresează mediul din sudul Banatului.

Cu ocazia monitorizării s-au constatat în interiorul și în imediata apropiere a rezervației tăieri masive de arbori pe care GEC Nera le consideră ilegale din punctul de vedere a Legii Ariilor Naturale Protejate. Localizarea în teren a rezervației s-a făcut prin sistemul de navigare GPS și aplicația Googlemap pe baza coordonatelor stabilite ulterior de către autoritățile în domeniu cu ocazia aplicării Legii nr.5/2000.

Prin scrisoarea nr. 1520 din 12.02.2014 a notificat și a cerut, în baza Legii 544/2001, Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic și Vânătoare Timișoara informații privind existența în perioada 15 ianuarie — 10 februarie 2013, în zona rezervației naturale Groposu, a unei partide de tăiere a masei lemnoase autorizată de către ITRSV Timișoara, iar in caz afirmativ transmiterea acordul autorității de protecție a naturii (custode/administrator, APM) pentru tăiere de arbori în rezervație.

Deși cazul nu prezenta dificultate deosebită pentru ITRSV Timișoara în ce privește transmiterea de informații, instituția încălcat pentru a doua oară în 2014 prevederile art. 6 si art. 7 ale Legii 544/2011 privind obligativitatea de a furniza în termen de 10 zile către GEC Nera a informațiilor de interes public cerute.

Pentru acest motiv ITRSV Timișoara poate fi considerat complice la posibilele tăieri ilegale din rezervația Groposu.

Deși nu deține informații complete privind posibilele tăieri ilegale din rezervația Groposu, GEC Nera va sesiza oficial Poliția în acest caz pentru a interveni mai eficient în clarificarea acestui caz.

Doina Mărgineanu

Consilier pentru relații publice al GEC Nera

untitled-2

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.