Timp de 3 ore, cetăţenii au avut astăzi posibilitatea să efectueze spirometrii gratuite în Mall Shopping City, în cadrul campaniei antifumat “Luna Mai, Luna de conştientizare a efectelor fumatului asupra sănătăţii plămânilor”, organizată de Spitalul de Pneumofiziologie Sibiu.

Astfel, câteva sute de sibieni au ales să îşi testeze funcţionarea pulmonară, persoanele depistate cu probleme fiind îndrumate de echipa medicală, coordonată de dr. Sebastian Buga, medic pneumolog, şi pentru alte consulturi ulterioare.

De asemenea, aproape 30 dintre pesoanele investigate au decis să încerce să renunţe la fumat cu ajutorul soluţiilor farmaceutice antifumat puse la dispoziţie de spital în mod gratuit, produsele antifumat fiind achiziţionate din donaţiile şi sponsorizările atrase special pentru această campanie.

“Ne-am propus ca până la finalul anului să reuşim să ajutăm un număr cât mai mare de persoane să renunţe la fumat, atât prin acţiunile de conştientizare pe care le organizăm intensiv în această lună mai, “Luna de conştientizare a efectelor fumatului asupra sănătăţii plămânilor”, cât şi prin oferirea medicaţiei antifumat în mod gratuit pentru persoanele dispuse să abandoneze ţigările. Este o ţintă îndrăzneaţă, în condiţiile în care produsele pentru această acţiune le procurăm doar din donaţii şi sponsorizări, iar costurile medicaţiei antifumat pentru o persoană sunt de aproximativ 150 – 200 de lei. Ne-am străduit să adunăm sumele necesare, reuşind deja să achiziţionăm produse pentru aproximativ 100 de persoane şi urmează să primim în viitorul apropiat o sponsorizare pentru încă 100 de persoane, însă facem în continuare un apel pe această cale către toate companiile sau persoanele de bună credinţă care doresc să se implice, să ne sprijine pentru a putea să redăm sănătatea unui cât mai mare număr de persoane dependente de fumat” , spune Cristian Roman, Manager Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu.

Spirometria este una dintre cele mai utile investigaţii în aprecierea funcţiei pulmonare.

“Este important ca cei care sunt fumători, chiar dacă sunt asimptomatici să vină la controale periodice, pentru că aşa prevenim o deteriorare accentuantă a capacităţii pulmonare. În plus, bolile obstructive cronice respiratorii evoluează treptat şi atunci este indicat ca funcţia pulmonară să fie monitorizată regulat”, spune dr. Sebastian Buga, medic pneumolog Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu.

Pentru diagnosticarea şi monitorizarea afecţiunilor plămânilor, pe lângă spirometrie, medicul mai poate recomanda şi efectuarea unei radiografii toracice, analize de laborator şi, în anumite cazuri, de CT toracică (dacă există suspiciune de cancer pulmonar).

Campania antifumat se află la cea de-a VI-a ediţie şi se derulează în perioada 1-31 mai. Principalele acţiuni derulate sunt: consilierea antifumat a elevilor din liceele sibiene, împreună cu specialiştii Centrului Antidrog, efectuarea de spirometrii gratuite în locaţii publice, oferirea medicaţiei antifumat pentru fumătorii care doresc să renunţe la consumul de tutun, precum şi organizarea Marşului Sănătăţii Plămânilor.

Sponsorii campaniei

Donaţii şi sponsorizări pentru medicaţie antifumat: Catena, Aflofarm, Rompharm, Antibiotice

Sponsorizare achiziţionare spirometru: Apă-Canal Sibiu

untitled-2