PROFESORII DE RELIGIE GORJENI PUŞI SĂ SPIONEZE FAMILIILE NEORTODOXE

0
327
FOTO: ziarullumina.ro
FOTO: ziarullumina.ro
FOTO: ziarullumina.ro

Profesorii de religie au fost puşi să spioneze familiile neortodoxe. Inspectorul de religie din judeţul Gorj le-a cerut dascălilor să raporteze informaţii despre familiile care se abat de la doctrina ortodoxă şi cum combat preoţii acest fenomen, potrivit puterea.ro

La începutul acestui an, în luna ianuarie, pe site-ul Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj a apărut un anunţ în care era stipulat faptul că profesorii de religie trebuie să raporteze ,,superiorilor” o statistică în care să precizeze numărul familiilor de altă credință decât cea ortodoxă din școlile în care  predau.

,,În atenţia profesorilor de religie. Vă rog ca până la 15 februarie să îmi trimiteţi situaţia din unităţile de învăţământ unde predaţi cu următoarele: situaţia cultelor neoprotestante în şcoală; numărul familiilor eterodoxe din localitatea respectivă şi dacă acestea dispun de casă de rugăciune; numele pastorului; felul şi frecvenţa activităţilor prozelitiste (acolo unde ele există); implicarea preotului paroh în relaţia cu şcoala şi în activitatea de combatere a acestui fenomen. Eu voi trimite Mitropoliei situaţia pe care o voi primi, de aceea vă rog să respectaţi termenul şi rog seriozitate!”, este mesajul apărut pe site-ul oficial al Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj.

Ministerul Educaţiei, Patriarhia Română şi Secretariatul de Stat pentru Culte au semnat un protocol de colaborare care vizează predarea disciplinei religie, cultul ortodox în învăţământul preuniversitar şi organizarea învăţământului teologic ortodox preuniversitar şi universitar.

,,Nu este vorba de amestecul Bisericii în actul de învăţământ, dar aşa cum învăţământul medical se face în parteneriat cu spitalele, învăţământul militar se face în parteneriat cu Ministerul Apărării, de Interne, după caz, este absolut normal ca şi alte tipuri de învăţământ, de exemplu facultăţile de teologie, în momentul în care reglementezi trebuie să ţii cont şi de specificul specializării”, a precizat ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, citând puterea.ro

Potrivit hotnews.ro, responsabil pentru publicarea anunţului este inspectorul de religie Ştefan Vătafu care susţine că nu a făcut asta ,,de bună voie şi nesilit de nimeni”, ci din contră, în urma unor ,,cereri” venite de la Mitropolia Olteniei: 

,,S-a făcut acest lucru pentru o bună colaborare cu celelalte culte. Eu nu am vrut să îi dăm la o parte sau să îi discriminăm şi am vrut să îi invităm pe toţi la toate acţiunile de la nivelul judeţului. Noi am vrut să fie o bună colaborare cu toţi. Eu am încercat să le spun profesorilor că nu trebuie să se simtă copiii marginalizaţi şi le-am explicat profesorilor de religie să nu îi marginalizeze, să încerce să îi implice şi pe ei, dacă vor părinţii, în aceste activităţi. Au fost concursuri judeţene în care a luat locul I, la liceul de la Turceni de exemplu, un grup de elevi format din 7-8 fete nu ştiu exact ce religie, că nu contează, la un concurs judeţean de colinde. Chiar şi Mitropolia a spus că vrea o conlucrare, adică să nu-i dăm la o parte. Asta vine de la nivel central. Este o solicitare făcută de mine în colaborare cu Mitropolia, pentru o bună conlucrare. Am centralizat datele şi le-am dat”, a declarat Ştefan Cristian Vătafu, potrivit hotnews.ro.

untitled-2

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.