PARLAMENTUL EUROPEAN AL TINERILOR DIN ROMÂNIA

0
367

În perioada 31.10 – 02.11.2014 în Bușteni va avea loc  sesiunea regională Muntenia de selecție a Parlamentului European al Tinerilor (EYP).

Parlamentul European al Tinerilor (EYP), fondat în 1987, este o organizație europeană de reprezentare a tinerilor din statele membre. EYP promovează dimensiunea europeană în educație și oferă posibilitatea elevilor/studenților, care fac parte din grupa de vârsta 16-21, să ia parte la o experiență practică și pozitivă de învățare. Astfel, Parlamentul European al Tinerilor din România oferă, prin educație non-formală, un climat propice dezvoltării academice, sociale și politice a tinerilor implicați.

„Activitatea mea în EYP a început acum doi ani la Sesiunea Regională de Selecție Muntenia 2012. Am aplicat din curiozitate și din dorința de a fi într-un mediu în care se vorbește limba engleză. Am fost plăcut surprinsă ca experiența EYP să însemne mult mai mult decât mă așteptam. Prieteniile din toate colțurile țării sau chiar a lumii, aspectele internaționale de care am devenit conștientă, interculturalitatea sunt câteva exemple pentru a putea creiona o imagine de asamblu. EYP ajută tinerii elevi să își dezvolte pasiuni și să poată analiza o situație din mai multe puncte de vedere. Este o experiență inedită și o recomand tuturor elevilor.” a declarat Cristiana Borșaru, coordonatoarea regional Muntenia.

Pentru a putea participa, elevii trebuie să se organizeze într-o delegație de 11 persoane, dintre care una dintre ele să aibă aptitudini muzicale.

I se va atribui fiecărei delegații o temă de lucru, reprezentând o problemă de actualitate politică europeană sau națională. Pe baza acesteia, în cadrul muncii în comitet (committee work), care se va desfășura exclusiv în limba engleză,se vor propunere soluții concrete. Elevii vor dezbate, urmând să redacteze o moțiune de rezoluție conform modelului de lucru al Parlamentului European. Membrii comitetului de lucru vor intra în dialog deschis și vor fi mediați de către un șef de comitet (chairperson) cu experiență EYP.

Consolidarea echipei (Teambuilding) se va reaiza cu ajutorul unor metode non-formale specifice, menite să îmbunătățeasca relațiile și raporturile dintre membrii delegației, ajutând la depăsirea barierelor și, în final, la atingerea obiectivelor comune.

Apoi, în cadrul Adunării Generale (General Assembly), vor prezenta  în plen, spre dezbatere, moțiunea de rezolutie propusă și punctele de vedere față de rezoluțiile propuse de celelalte comitete.

Pe parcursul Sesiunii Regionale de Selecție, tinerii vor experimenta momente EYP: Teambuilding, Committee Work, Village (prezentarea comitetelor participante prin folclor, mancare-tradițională), momente de socializare (EYP Caffee), EYP Concert.

IMG_0808

În cadrul celor trei sesiuni regionale de selecție vor participa peste 250 de tineri, liceeni sau studenți, pasionați de dezbaterea problemelor actuale ale comunitaților, cât și de politica statelor privită la o dimensiune europeană. Aplicațiile se realizeaza în conformitate cu regiunea istorica din care fac parte, cu exceptie municipiul București care poate aplica la oricare dintre cele trei regionale.

În urma participării la aceste regionale, vor fi selectați câte 20 de tineri din fiecare regiune pentru a lua parte la Sesiunea Națională de Selecție care va avea loc în vara anului 2015.Etapa următoare constă în participarea la Sesiunea Internațională din toamna anului 2015, pe baza calificativelor obținute și a activității din cadrul fundației EYP RO.

Astfel, tinerii liceeni și studenți, doritori să partice la acest eveniment, trebuie să formeze o delegație alcătuită din 11 membri (10 politicieni + un muzician), care va lua parte la programul propriu-zis, desfășurat în perioada 31.10-02.11, Muntenia (Bușteni – Prahova);

Aplicațiile se trimit centralizat de către un ambasador la adresa office@eypromania.eu, până la data de 10.10.2014, inclusiv. Pentru a intra în posesia formularelor necesare, dar și pentru informații suplimentare, accesați site-ul fundației www.eypromania.eu

untitled-2

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.