Inspectoratul General al Poliției Române și BSA | The Software Alliance reînnoiesc parteneriatul pentru prevenirea și combaterea pirateriei software

0
271

În ultimii ani, rata pirateriei în România a scăzut constant, asigurând beneficii pentru economia României. Parteneriatul dintre IGPR și BSA și-a propus să susțină această evoluție descendentă în utilizarea programelor pentru calculator nelicențiate corect. În decursul celor doi ani de colaborare, IGPR și BSA au desfășurat acțiuni de prevenire a pirateriei software în mediul de business, punând la dispoziția a peste 40.000 de companii informații referitoare la riscurile asociate utilizării programelor de calculator neautorizate, dar și la pașii pe care îi pot urma companiile în cazul în care nu se află în legalitate. În același timp, au continuat și activitățile de combatere a fenomenului pirateriei software; astfel, în primele 8 luni ale anului 2013, IGPR a desfășurat în total 587 de verificări, iar aproximativ jumătate dintre acestea s-au soldat cu dosare penale. Peste 2.000 de unități PC și suporturi digitale au fost ridicate, iar valoarea prejudiciilor solicitate de titularii de drepturi s-a ridicat la peste 400.000 Euro.

IGPR

Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) și BSA | The Software Alliance (BSA) anunță reînnoirea protocolului de colaborare pentru prevenirea și combaterea pirateriei software. Pentru anul acesta, parteneriatul își propune să evidențieze în primul rând riscurile de securitate pe care și le asumă companiile prin utilizarea de software piratat. Campania „Știi ce informații oferi pe tavă cu un software ilegal?” urmărește să informeze în acest sens administratorii de companii și managerii IT din 50.000 de companii mici și mijlocii care au în dotare peste 10 calculatoare funcționale.

„În ultimii ani, pirateria software în România a fost în scădere, iar un rol important îl joacă inițiativele de informare a companiilor cu privire la riscurile pe care și le asumă, dar și cu privire la metodele prin care ele pot verifica în ce măsură sunt expuse acestor riscuri și cum pot corecta eventualele probleme. De multe ori, reprezentanții companiilor cu care s-a discutat nu cunoșteau pe deplin problemele pe care le poate ridica utilizarea de software nelicențiat, dar ne propunem ca acțiunile de anul acesta să răspundă tocmai acestor nevoi”, Magda Popescu, BSA | The Software Alliance Outside Counsel.

IMG_4404

În ultimul timp, tot mai multe studii și situații întâlnite în mod concret arată că utilizarea de software piratat este asociată cu riscuri majore de securitate. Astfel, potrivit unui studiu publicat de IDC în martie 2013, „Lumea periculoasă a software-ului contrafăcut și piratat”, unul din trei calculatoare din mediul de afaceri cu software contrafăcut instalat este deja sau va fi infectat cu malware până la sfarșitul anului 2013. Programele pentru calculator nelicențiate nu au de cele mai multe ori activate elementele de securitate ale programului, astfel că sunt însoțite, de obicei, de malware (viruși, troieni, programe spion etc.) sau permit descărcarea de malware ulterior, după instalare. Acest lucru poate afecta buna funcționare a PC-ului și a rețelei din care face parte, mergând până la posibilitatea de generare a unor riscuri de securitate și confidențialitate a datelor personale, de afaceri și financiare ale utilizatorului.

Chestor-șef de poliţie Petre Tobă, Inspector General al Poliţiei Române: “Poliția Română, în ultimii ani, a obținut rezultate semnificative în combaterea infracțiunilor în domeniul dreptului de autor. Consider, însă, că informarea publicului cu privire la prejudiciile cauzate de pirateria software, atât cele legale, cât și cele privind riscurile de securitate, este extrem de importantă, mai ales într-un domeniu în care prejudiciul imediat pare abstract. Iar pentru o bună informare e nevoie de parteneriat cu sectorul privat, cu societatea civilă. Vă garantez că, în continuare, vor fi tratate cu foarte multă seriozitate și profesionalism toate cazurile instrumentate.”

 

untitled-2

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.