Carnea şi lactatele, în vizorul inspectorilor sanitar veterinari

0
360

Rezultatele acțiunilor cuprinse în Planul Național de Control pentru determinarea prevalenței Escherichia Coli verotoxigenă în produse alimentare de origine animală în perioada 05 septembrie — 16 septembrie 2016 au fost date publicităţii de către ANSVSA. Probe pozitive au fost depistate în patru judeţe.

În perioada 05.09.2016 — 16.09.2016, în cadrul acestui Plan Național de Control* au fost prelevate și analizate un număr de 115 probe, din următoarele categorii de produse: carne (sanitație carcasă bovine, carne tocată ovină, carne tocată vită, pastă de mici amestec, hamburger de mânzat, pulpă mânzat, pastramă din pulpă de vită, cârnați de casă amestec, antricot bovină) și lapte și produse din lapte (telemea oaie, telemea vacă, lapte crud vacă, cascaval, lapte crud capră, smântână, caș proaspăt, brânză proaspătă de vaci, iaurt de vacă, brânză telemea de capră). Probele au fost recoltate din: abatoare, magazine alimentare, carmangerii, supermarketuri și dozatoare de lapte. Echipele de inspectori sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor, desemnate și instruite pentru a desfășura acțiunile din cadrul acestui Plan, au prelevat probe, conform planificării, din județele: București, Cluj, Călărași, Botoșani, Iași, Timiș, Caraș Severin, Gorj, Brăila, Galați, Satu Mare, Covasna, Brașov, Suceava, Vaslui, Giurgiu, Maramureș, Neamț, Vrancea, Dolj, Călărași, Buzău, Sălaj, Bistrița Năsăud, Bacău, Alba, Vâlcea.

Escherichia Coli, în probe din 4 judeţe

În perioada menționată, a fost depistată prezența Escherichia Coli verotoxigenă la 4 probe prelevate din: probă recoltată din produsul mici (amestec vită/oaie), restaurant, județ Giurgiu; probă recoltată din produsul caș proaspăt, centru prelucrare lapte, județ Vaslui; probă rezultată din produsul carne tocată vită, carmangerie, județ Iași; probă rezultată de pe suprafața carcasei de ovine (test de sanitație), abator, județ Timiș. Ca urmare, Direcțiile Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor județene, au efectuat controale oficiale la unitățile în care s-a depistat și comercializat produsele incriminate și au dispus măsurile prevăzute în Planul Național de Control. Direcțiile Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor județene vor face publice rezultatele analizelor pentru probele prelevate, precum și măsurile dispuse în cadrul Planului Național de Control. Planul Național de Control pentru determinarea prevalenței Escherichia Coli verotoxigenă, care a fost demarat în data de 16 mai și se va desfășura până pe data de 31 decembrie 2016, presupune prelevarea și analizarea de probe prelevate de pe suprafața carcaselor de bovine și ovine, din carnea proaspătă de bovine și ovine, din carnea tocată și carnea preparată și din laptele crud și produsele din lapte crud.

C.P.

untitled-2

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.