ANM ANUNŢĂ SCĂDERI ALE TEMPERATURII ŞI PRECIPITAŢII PÂNĂ PE 15 MAI

0
264

În intervalul 13 mai, ora 23:00 – 14 mai, ora 12:00 instabilitatea atmosferică se va accentua în sud-vestul ţării şi în zona deluroasă şi montană din regiunile sudice, unde vor fi averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului şi izolat grindină. Cantităţile de apă vor cumula local 25 l/mp.

temp_judete_72iliu8dbu7a2gun64spfki76be4u7h0_6

În intervalul 14 mai, ora 12:00 – 15 mai, ora 18:00 instabilitatea atmosferică se va manifesta în cea mai mare parte a ţării prin averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului şi izolat căderi de grindină. În regiunile sudice şi sud-vestice, precum şi în zonele de deal şi de munte, ploile vor avea caracter torenţial şi se vor acumula cantităţi de apă de peste 25-30 l/mp şi izolat peste 50-60 l/mp.

temp_judete_72iliu8dbu7a2gun64spfki76be4u7h0_27

În Banat până pe 15 mai, vremea se va răci treptat şi va deveni mai rece decât în mod normal pentru a doua decadă a lunii mai, cu valori maxime medii în jurul a 11 grade Celsius. Sfârşitul primei săptămâni, precum şi cea de a doua săptămână de prognoză, vor aduce însă temperaturi din ce în ce mai ridicate, până la medii, peste cele normale în această perioadă, de 27-28 de grade spre sfârşitul intervalului. Valorile nocturne vor urma aproximativ aceeaşi evoluţie, dar variaţiile nu vor fi atât de mari ca în cazul celor diurne şi se vor înregistra, în medie, între 6 şi 14 grade Celsius.

În intervalul 13 – 15 mai vor cădea ploi importante cantitativ. Ploi de scurtă durată vor fi posibile şi în celelalte zile, însă cantităţile de apă se estimează a fi în general slabe.

Tendinţa generală a vremii în Crişana, până joi, 15 mai, este de răcire, de la medii ale valorilor maxime de 19-20 de grade, până la 12-13 grade. După această dată, temperaturile diurne vor fi în creştere, iar mediile pe regiune vor tinde, spre sfârşitul celei de a doua săptămâni, spre 28 de grade şi vor caracteriza o vreme mai caldă decât în mod normal la această dată. Media minimelor termice va avea variaţii de la 6 grade în intervalul 16 – 18 mai, până la 13-14 grade la sfârşitul perioadei de prognoză.

În prima săptămână va ploua temporar în fiecare zi, iar în jurul datei de 14 mai cantităţile de apă vor fi mai însemnate. În a doua săptămână va mai ploua trecător, pe arii mai restrânse şi în general slab cantitativ.

În Transilvania în prima săptămână valorile termice vor avea variaţii de la medii ale maximelor diurne de 19 grade în data de 13 mai, până la aproximativ 14 grade în zilele de 15 şi 16, atunci când vremea va deveni rece pentru această dată. În cea de a doua săptămână regimul termic va fi tot mai ridicat, până la medii diurne pe întreaga regiune de 25…26 de grade. Cele mai reci dimineţi vor fi în data de 13 mai, precum şi în intervalul 16 – 19 mai, cu valori medii în jurul a 5 grade, iar cele mai calde între 23 şi 25 mai când temperaturile minime vor fi de 10-11 grade Celsius.

Vor fi ploi temporare aproape în fiecare zi a intervalului de prognoză, dar pe arii mai extinse în prima săptămână. Cele mai mari cantităţi de apă vor cădea în jurul datei de 14 mai.

În Maramureș, în prima săptămână, cel mai cald va fi pe 13 mai, când maximele termice se vor situa în jurul valorii de 21 de grade. Apoi temperatura aerului va marca o scădere, spre 18 grade, în medie, în zilele de 15 și 16 mai, iar vremea va deveni răcoroasă. În cea de-a doua săptămână regimul termic va marca o creștere, în special spre sfârșitul intervalului, când mediile maximelor vor ajunge la 27 de grade și vor caracteriza o vreme caldă pentru a doua decadă a lunii mai. Temperaturile nocturne vor avea oscilații între valori medii de 5 grade pe 13 mai, și 12-13 grade în intervalul 23-25 mai. Probabilitatea pentru averse va fi mai ridicată în prima săptămână a perioadei de prognoză, iar în zilele de 14 și 15 mai se vor acumula cantități mai importante de apă. În a doua săptămână vor fi ploi trecătoare, pe arii restrânse și, în general, slabe cantitativ.

În zona Moldovei, până pe 14 mai vremea se va răci treptat, iar valorile maxime vor ajunge, în medie, la 17 grade, cu cele mai scăzute valori în nordul regiunii. După această dată, vremea se va încălzi treptat, devenind caldă pentru această perioadă a anului, iar la sfârşitul intervalului de prognoză se vor atinge valori medii pe întreaga regiune de 27 de grade Celsius. Minimele termice vor fi mai scăzute în prima săptămână, când vor avea variaţii ale mediilor regionale între 7 şi 11 grade, apoi şi acestea vor creşte cu 3-6 grade până la finalul celei de a doua săptămâni.

Probabilitatea pentru ploi pe arii extinse şi local mai însemnate cantitativ va fi mai mare pe 14 şi 15 mai.

În Oltenia, vremea se va răci treptat până pe 15 mai, când va deveni mai rece decât în mod normal pentru această dată, cu medii ale temperaturilor maxime în jurul a 11 grade Celsius, pornind de la 20 de grade la începutul intervalului. La sfârşitul primei săptămâni, precum şi în cea de a doua săptămână, va avea loc un proces de încălzire treptată ce va determina temperaturi din ce în ce mai ridicate, până la valori medii ale maximelor diurne de 26-27 de grade în ultimele zile ale intervalului. Temperaturile nocturne se vor situa între 6 şi 11 grade în prima săptămână, apoi vor marca o creştere, spre 14 grade la sfârşitul intervalului de prognoză.

Vor fi ploi de scurtă durată aproape în fiecare zi a intervalului de prognoză, însă în jurul datei de 14 mai aversele vor cădea pe arii extinse şi vor fi importante cantitativ.

La munte, temperatura aerului va marca o scădere până pe data de 16 mai, când mediile maximelor vor coborî spre 6 grade Celsius, pornind de la 11-12 grade în primele zile. În a doua săptămână, vremea se va încălzi, temperaturile diurne vor fi în creștere, și vor atinge, în medie, 19 grade spre sfârșitul celei de-a doua săptămâni, când vor caracteriza o vreme mai caldă decât în mod obișnuit la această dată. În prima jumătate a intervalului vor fi și dimineți cu temperaturi de 0 și două grade, cel mai probabil între 16 și 18 mai, dar apoi regimul termic va marca o creștere și, după 22 mai, media minimelor nocturne nu va mai scădea sub 9 grade. Vor fi ploi, mai ales averse, pe tot parcursul perioadei de prognoză, dar acestea se vor semnala pe arii extinse și vor fi local importante cantitativ pe 14 și 15 mai, când la altitudini mai mari se vor semnala precipitații mixte.

untitled-2

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.