PREDOIU ACUZĂ GUVERNUL PONTA CĂ NU S-A PREGĂTIT ÎNAINTE DE A REDUCE TVA

0
429
Foro: www.cotidianul.ro

Prim-vicepreședintele Partidului Național Liberal, Cătălin Predoiu, a susținut astăzi o conferință de presă în care a acuzat Guvernul Ponta că nu este capabil să pregătească măsura reducerii taxei pe valoare adăugată, acest lucru fiind în măsură să compromită o astfel de decizie, în principiu pozitivă.

Potrivit lui Predoiu, reducerea taxei pe valoarea adăugată ete prezentată opiniei publice şi afaceriştilor drept o soluție guvernamentală, dar problema este legată de pregătirea acestei măsuri.

,,Această lipsă de pregătire înseamnă o colectare foarte slabă a veniturilor, o performanță a ANAF care, în loc să abordeze zonele de mare evaziune fiscală, blochează micile afaceri. Măsura scăderii TVA reclamă în prealabil un studiu de impact și o măsurătoare econometrică”, a precizat Predoiu.

Acesta a exprimat şi îngrijorarea PNL legată ,,de lipsa de pregătire a Guvernului” înainte de a introduce măsura reducerii TVA, preocupare legată în special de efectele acestei măsuri.

,,Preocuparea PNL legată de lipsa de pregătire a măsurii scăderii TVA vizează efectele acesteia. Ceea ce ne dorim este ca astfel de măsuri economice să producă efecte pozitive. După toate semnalele pe care le-am primit însă în ultimele zile sunt mari semne de întrebare legate de capacitatea Guvernului de a implementa în acest moment măsura scăderii taxei pe valoare adăugată. Am văzut opinia extrem de bine argumentată a Consiliului Fiscal care ridică problema sustenabilității și a realismului construcției bugetare prezentată de către premier chiar la momentul redactării bugetului de stat. De asemenea, am remarcat semnalul de prudență transmis de guvernatorul Băncii Naționale care a spus, citez, e mai rău să introduci o măsură pozitivă, pentru ca mai apoi să o scoți dacă nu e pregătită, decât să nu o introduci deloc. La fel, am văzut semnalele foarte clare și tranșante ale Fondului Monetar Internațional și ale Comisiei Europene”, a mai spus acesta.

,,Un alt element de îngrijorare este legat de oprirea investițiilor de către Guvernul Ponta. Această jonglare cu veniturile statului, doar pentru a justifica un joc de imagine a premierului, denotă o lipsă de responsabilitate față de mecanismele economice. Conchidem că nu există prezentate cel puțin de Guvern, de premier un studiu de impact și o măsură econometrică cu privire la prognoza la următoarele luni și la următorii ani cu privire la politicile preconizate de Guvern”, a continuat Predoiu.

Liberalul a subliniat şi faptul că oamenii din partidul său nu au nimic împotriva acestei măsuri care de altfel este cuprinsă în programul lor de guvernare.

,,Problema noastră este legată de compromiterea unei măsuri în principiu pozitive, prin lipsa de pregătire a Guvernului Ponta, prin plasarea acesteia într-un joc politic și de imagine pentru a scoate din dezbatere problemele grave create prin votul de acum câteva săptămâni de la Senat în cazul Șova. Fiecare pas pe care trebuie să-l facem trebuie gândit pe termen scurt și lung, pentru a păstra echilibrele financiar-bugetare, pentru a continua drumul convergenței către drumul euro și pentru a avea efecte pozitive sustenabile. (…) Vreau să-l întreb pe premier: Știe ce face, are măsurători econometrice, are un studiu de impact, a discutat cu partenerii sociali și economici, cu partenerii strategici ai României? Este sigur că această măsură nu va conduce la o fluctuație în politicile fiscal-bugetare ale României? Își asumă încrederea în această măsură sau e doar o fumigenă lansată?”, a adăugat Predoiu citând Agerpres.

untitled-2

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.