VICTOR PONTA SUB DUBLĂ COMANDĂ

0
479

Candidatul socialiştilor, Victor Ponta, dincolo de competiţia electorală propriu-zisă, se confruntă cu trei impedimente majore. Care sapă consistent la temelia credibilităţii sale. Este vorba de propriile greşeli care, în ultima vreme, sunt în serie şi creează un fenomen de respingere a candidatului. În al doilea rând, DNA-ul le aplică lovituri nimicitoare unora dintre fruntaşii partidului şi, în fine, în al treilea rând, intervine în forţă Traian Băsescu, reducându-i şi mai mult şansele lui Ponta. Toate aceste linii de forţă, care converg în mod nefericit pentru candidatul socialiştilor, puteau fi evitate. Dar nu au fost.
Declinul credibilităţii lui Ponta în calitatea sa de premier este din ce în ce mai accentuat. Românii descoperă pe zi ce trece că, rând pe rând, dincolo de câteva reparaţii modeste, marile promisiuni lansate de Guvern au rămas neonorate. Multe dintre ele au fost, la timpul lor, simple lovituri de imagine. Şi, fireşte, cel mai grav fenomen, care într-un fel este rezultatul şi sinteza tuturor bâlbâielilor Executivului, este recesiunea tehnică în care a intrat România şi care, în foarte scurt timp, va fi din nou confirmată statistic. Din păcate. În plus, Guvernul pare neputincios la capitolul elaborării din timp a Legii bugetului pe 2015. Dincolo de rezultatele negative pe care, sub guvernarea Ponta, le înregistrează în plan economic, extrem de spectaculoase sunt şi efectele negative ale unor iniţiative legislative promovate de Guvern în scop electoral. Cum este, de pildă, ordonanţa 45, care are drept scop promovarea turismului electoral şi a fraudării alegerilor prin votul multiplu, pe care probabil Curtea Constituţională a României o va anatemiza. Sau ultima ordonanţă, numărul 55, care deja îşi produce efectele, elaborată în scopul racolării, prin promisiuni şi şantaj, a aleşilor locali. Indiferent ce va face Avocatul Poporului, domnul Victor Ciorbea, această ordonanţă, elaborată în scopul de a promova interesele electorale ale PSD, are şi numeroase efecte perverse. Care sensibilizează opinia publică şi îi pot determina pe cetăţeni, mai ales pe cei astăzi nehotărâţi, să meargă la vot, pentru a-l dezavua pe Victor Ponta.
Din totalul celor 42 de preşedinţi de Consilii Judeţene, 26 sunt fie condamnaţi, fie supuşi unor procese în urma rechizitoriilor DNA, fie se află sub anchetă. Cei mai mulţi sunt reprezentanţi ai PSD. Există şi câteva sute de dosare, în diverse stadii, îndreptate împotriva aleşilor locali şi, din nou, cei mai mulţi aparţin PSD. Din cele 4.000 de cauze aflate pe rolul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, din nou, cele mai multe îi vizează pe demnitarii centrali sau locali ai PSD. Şi în fine, la sfârşitul acestei luni probabil, vom asista la un fenomen nemaiîntâlnit în istoria României şi, în orice caz, unic în Uniunea Europeană. Aproape 20 de înalţi demnitari, cei mai mulţi miniştri sau foşti miniştri, marea lor majoritate aparţinând PSD, precum şi mai mulţi oameni de afaceri care fac parte din clientela politică a acestui partid vor fi supuşi, în bloc, unor anchete în care este vorba de fraude de miliarde de euro, în dosarul Microsoft-EADS.
Şi în fine, ca un reflex al tentativei de suspendare a sa, preşedintele Traian Băsescu a anunţat, cu subiect şi predicat, că va face ceea ce, nu cu multă vreme în urmă, doar a sugerat că va face. Este vorba de dezvăluiri grave privind dubla identitate a unor importanţi jucători politici, evident tot din PSD. Asupra acestei ameninţări voi insista în cele ce urmează.
Cu multă vreme în urmă şi înainte ca domnul preşedinte Traian Băsescu să fi suflat vreo vorbă în acest sens, eu am dezvoltat insistent tema dublei identităţi a domnului Victor Ponta. Căci, în primul rând, despre el este vorba. Şi despre apropiaţi ai domniei sale. Unii chiar foarte apropiaţi. Preşedintele, utilizând ceea ce ştie, afirmă, referindu-se la Ponta, că este inadmisibil ca un candidat prezidenţial să se afle sub dublă comandă. Sub comanda partidului său, dar şi sub comanda unuia dintre serviciile secrete. Dată fiind vârsta lui Victor Ponta, nu se pune problema apartenenţei acestuia la vreuna dintre structurile fostei Securităţi. Iar dacă Victor Ponta face parte dintr-o structură a noii Securităţii, a vreunui serviciu secret, atunci, cel puţin în aparenţă, domnul Traian Băsescu se luptă cu morile de vânt. În ce fel ar putea fi discreditat Victor Ponta dacă, să spunem, el ar fi fost racolat de Serviciul de Informaţi Externe cu mai mulţi ani în urmă, a fost instruit în mod corespunzător, încadrat într-o diviziune specială şi a primit şi a îndeplinit unele misiuni care, evident, nu puteau leza libertatea sau demnitatea cetăţenilor români? Se vor grăbi mulţi să spună că domnul Ponta este un patriot, la fel cum cei mai mulţi cetăţeni ai Federaţiei Ruse consideră că Vladimir Putin şi-a servit cu cinste ţara în calitate de spion KGB la Berlin. De ce ar pierde, în aceste condiţii, voturi Victor Ponta? Şi nu cumva însuşi preşedintele va cădea în propria sa cursă, având în vedere faptul că tocmai se pregăteşte să divulge secrete de stat?
Să încerc să răspund la cele doua întrebări. Evident, depinde ce fel de misiuni a îndeplinit domnul Victor Ponta. Dacă, să zicem, în timp ce făcea practică la Uniunea Europeană, l-a spionat pe procurorul şef Carla del Ponte şi a dat rapoarte despre activitatea acesteia, nu am nici cea mai mică îndoială că efectul unei asemenea dezvăluiri asupra partenerilor noştri externi este bulversant. Iar reacţiile nu vor întârzia să apară. Dar de ce l-ar sensibiliza un asemenea lucru pe votantul român? Din simplul motiv că, aflat într-o asemenea ipostază, domnul Victor Ponta a încălcat legea atunci când a devenit politician, a ocupat o serie de funcţii în partid şi în stat, declarând sub semnătură că nu a făcut şi nu face parte din niciun serviciu secret. O asemenea încălcare a legii este o faptă penală. E adevărat că şi dacă s-ar fi deconspirat, tot faptă penală se chemă că e. Aşa că, personal, într-o asemenea situaţie, pentru a se proteja şi a proteja şi serviciul secret din care face parte, ar trebui să se abţină să intre în politică. Dubla comandă este nu numai imorală, ci şi ilegală. Prin urmare, preşedintele Traian Băsescu îl poate împinge pe Victor Ponta către un dosar penal. Şi pentru că el însuşi să nu fie acuzat că a deconspirat un agent al unui serviciu secret, va apela, aşa cum a spus, la justiţie. Iar justiţia va trebui să se pronunţe. Dacă Ponta a fost sau nu a fost. Dacă Ponta este sau nu este. În felul acesta, Traian Băsescu loveşte, spălându-se în acelaşi timp pe mâini. Într-un fel nu pot scăpa de senzaţia că preşedintele se aruncă în hău, ţinându-l într-o îmbrăţişare strânsă pe Victor Ponta.
Cam la aşa ceva mă gândeam eu când afirmam, şi afirm în continuare, că nu cred că domnul Victor Ponta va mai candida la aceste alegeri prezidenţiale.

SORIN ROŞCA STĂNESCU

Sursa: http://www.sroscas.ro/

untitled-2

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.