Tradiţii creştine

0
528

De sărbători în satul românesc, la fiecare casă, se împart piţărăi. Împărţitul piţărăilor este un obicei păstrat din vremea nimicitoarelor războaie daco-romane, când bărbaţii daci, fie fuseseră ucişi în luptă, fie rătăceau în munţi alături de căpeteniile lor, apărându-l pe Decebal.
Atunci femeile însărcinate au început să dea de pomană copiilor nenăscuţi încă, piţărăii, cu credinţa că vor naşte băieţi care să ia locul bărbaţilor pierduţi.
Se spune că în vremuri imemoriale, geto-dacii lui Burebista erau răspândiţi în toată Europa şi că invazia unor triburi asiatice sau nordice şi războaiele pourtate de aceste triburi cu geto-dacii au condus la restrângerea dimensiunilor stăpânirii lui Burebista în jurul Carpaţilor. Există documente în bibiotleciile lumii care atestă istoric acest fapt, însă recunoaşterea vechimii acestui popor ar răsturna toate teoriile istorice. Să revenim însă la tradiţii!
În satul românesc şi mai ales în satul gorjean tradiţia s-a estompat în ultimii 10 ani când tinerii au devnit dependenţi de calculatore, televiziune şi diverse forme de distracţie moderne. Cu toate acestea colindul, piţărăii, pluguşorul, capra, focurile şi multe alte obiceiuri regionale captează şi astăzi atenţia unei bune părţi a tineretului pentru că tineretul a fost şi rămâne promotorul acestor tradiţii.
Populaţia adultă şi-a păstrat rolul de trezorier sau tezaurezitator al vechilor obiceiuri ca un fel de colac de salvare pentru viitor. Identitatea unei naţiuni este în strânsă legătură cu tradiţiile ei, chiar dacă unele, cum ar fi sacrificarea porcului în ziua de Ignat par barbare.
Totuşi şi aceste tradiţii barbare au suferit modificări aproape esenţiale. Porcul se electrocutează, se pârleşte cu butelia, faţă de modul ecologic din vremurile apuse, în care prăjirea şoricului se făcea cu paoe, ferigă şi cu obiecte de metal încinse în foc.
Nu a dispărut şi nici nu va dispărea eterna ţuică fiartă şi bucuria celor care se adună la ,,Pomana porcului”, un fel de preambul al petrecerilor dintre Crăciun şi Anul Nou, petreceri în care sunt abolite toate supărările dintre vecini şi sunt împletite cu bucuria celor care revin an de an acasă din toate colţurile Europei şi ale ţării.
Şi pentru că suntem în prag de sărbători, rugându-ne ca Dumnezeu să-i ocrotească pe români oriunde s-ar afla, fiene permis să transmite Sărbători cu bine, un Crăciun liniştit şi în pace şi mai ales un An Nou şi bun pentru fiecare dintre cititorii noştri, dar şi pentru cei care locuiesc în Gorj sau au rădăcinile aici şi nici nu ştiu că pentru ei se scrie cu suflet curat Gazeta de Mâine.

La Mulţi Ani tuturor!

REDACŢIA

untitled-2

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.