Statele Unite si-au gasit un nou aliat strategic?

0
657

Fluturand drapelul Tinutului Secuiesc, un drapel de lupta pentru autonomie si respectiv pentru dezmembrarea statului roman, ne-am putea imagina ca Excelenta Sa Hans Klemm, ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti, a identificat un nou aliat strategic. Intr-o regiune acoperind judetele Covasna si Harghita, unde o parte dintre secui intentioneaza sa faca un decupaj din teritoriul Romaniei si sa creeze un nou teritoriu autonom in inima Europei, dupa modelul Tirolului de Sud. Dupa vizita de trei zile in Tinutul Secuiesc a celui mai inalt reprezentant al Statelor Unite pe pamant romanesc, am putea sa ne imaginam ca gesturile sale sunt deliberate. Sau nu.

Asa cum, pe buna dreptate, remarca unul dintre cei mai bine documentati analisti politici pe care ii avem, Bogdan Tiberiu Iacob, care conduce site-ul Inpolitics.ro, pretextul acestei vizite a fost o donatie de carti pentru bibliotecile judetene. Cu acest obiectiv, domnul Hans Klemm a inceput sa bata Romania in lung si-n lat. Numai ca donatia propriu-zisa era o operatiune care ar fi necesitat doua-trei ore. In Covasna si Harghita, Hans Klemm a poposit nu mai putin de trei zile. Oare de ce?

In America este o moda. Orice personalitate are obiceiul de a se poza cu toti cei care doresc acest lucru si se simt mandri si onorati ca un moment al unei intalniri prietenoase sa fie imortalizat. In baza acestui adevar, pe care nu am de gand sa il contest, Hans Klemm nu a ezitat sa se fotografieze cu un primar trimis in judecata de catre DNA si cu un lider al unei miscari pe care romanii, gazda domnului Klemm, o considera extremista. Dar poate ca Excelenta Sa nu a stiut cu cine are de-a face. In mod ostentativ, in cea mai importanta dintre fotografiile postate apare si asa-numitul drapel al Tinutului Secuiesc. Acest drapel, simbol al unei autonomii administrative si teritoriale pe care si-o doresc unii dintre secui, nu este recunoscut de autoritatile statului roman. Mai mult chiar, aplicand legea, jandarmii au dat jos drapelul arborat pe primaria din Sfantu Gheorghe. In schimb, iata, drapelul este afisat cu nonsalanta de primar intr-o fotografie care are un caracter oficial.

Sa presupunem ca ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti, care se pozeaza cu oricine, asa cum e obiceiul in America,  nu stie care este simbolistica obiectului pe care l-au arborat personajele din fotografie, inclusiv domnia sa. Tot ce se poate. Daca asa ar sta lucurile, am avea de-a face cu o a doua imprejurare scuzabila.

Dar ce ne facem constatand ca, in ceea ce priveste drapelul, a existat, in prealabil, o adevarata sedinta de lucru cu ambasadorul Statelor Unite, la care au participat primarul municipiului Sfantu Gheorghe, Arpad Antal, presedintele Consiliului Judetean, Tamas Sandor, prefectul si alti fruntasi ai comunitatii secuilor. O sedinta de lucru in care s-au rostit veritabile discursuri, citate copios chiar pe site-urile acestora din urma. Ei i-au explicat ambasadorului Hans Klemm ca nu sunt tratati cum se cuvine in Romania, ca se simt straini de Romania desi isi iubesc pamantul, ca autoritatile ii ostracizeaza, ca au dreptul, atentie, la un drapel pe care statul roman nu il accepta si, din nou atentie, ca doresc o autonomie teritoriala si administrativa, dupa modelul Tirolului de Sud. Adica un stat in stat.

Pentru a fi si mai exacti, sa ne reamintim ca miscari extremiste din Tinutul Secuiesc au creat o unitate paramilitara, o asa-numita garda a Tinutului Secuiesc, cu uniforme care organizeaza parade, pelerinaje si tabere de antrenament in muntii, ca au existat mai multe tentative de referendum pentru a desprinde Tinutul Secuiesc de Romania, ca a fost adopatat si un imn, ca s-a tiparit chiar si o moneda proprie, care inca nu este in circulatie, si ca, la Bruxelles, Tinutul Secuiesc si-a creat un sediu propriu, asa cum are orice stat independent, gazduit insa intr-o cladire inchiriata de statul maghiar.

Daca ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti s-a fotografiat cu respectivele personaje pentru ca asa e obiceiul in America, faptul ca a facut-o in conditiile arborarii steagului Tinutului Secuiesc nu mai poate fi nici accident si nici intamplare. Acesta sa fi fost raspunsul oficial al partenerului nostru strategic la solicitarea unor reprezentanti ai secuilor de a obtine, pentru aceasta parte a Romaniei, un statut special de autonomie administrativa si teritoriala de genul Tirolului de Sud?

Greu de raspuns la asemenea intrebari. Poate ca ministrul de Externe ar face bine sa il invite pe domnul Hans Klemm sa dea cuvenitele explicatii. Asa cum se intampla in orice stat in care un ambasador se amesteca, in mod ostentativ, intr-un litigiu intern. Si poate, solicitand explicatii, vom afla ca exista un interes special la Washington, in sensul vulnerabilizarii Romaniei.  Si poate vom afla si de ce.

Sursa: www.sroscas.ro

untitled-2

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.