SEZONUL FUZIUNILOR S-A DESCHIS

0
372

Chiar astazi. A fuzionat Partidul Democrat Liberal cu Forta Civica. Prin absorbtie. Cu alte cuvinte, membrii Fortei Civice se inscriu in PDL, in frunte cu Mihai Razvan Ungureanu, si primesc, la schimb, o serie de functii. Aceste avantaje sunt temporare. Pentru ca urmeaza marea fuziune. Intre PDL si PNL. Marele Partid National Liberal rezultat din aceste implanturi devine o forta politica extrem de consistenta. Echivalenta cu ceea ce, pe partea stanga a spectrului politic, reprezinta PSD.

La capatul acestor fuziuni succesive, facute intr-o viteza care le taie unora rasuflarea, spectrul politic incepe sa se clarifice. Pentru prima data dupa 24 de ani. Este doar inceputul unui proces. Afirm acest lucru, intrucat stanga are tot interesul sa mai amane acest proces de unificare a dreptei. Sa-l mai incurce putin. Si, cinstind vorbind, de ce ar trebui condamnat PSD pentru faptul ca profita de unele oportunitati. Cum este, de pilda, dorinta lui Calin Popescu Tariceanu de a ramane la putere alaturi de PSD si de a obtine, din aceasta pozitie, diferite privilegii, atragand la schimb, in tabara sa, un grup de liberali relativ cunoscuti, intrucat au fost ministri si sunt parlamentari, precum si liberali mai putin cunoscuti la nivel national, oameni din diverse organizatii din tara, care doresc sa ramana in posturi la stat, in deconcentrate sau sa primeasca de la domnul Victor Ponta asemenea posturi. Inchei aceasta paranteza facand precizarea ca, mai devreme sau mai tarziu, si aceasta aripioara liberala se va intoarce la nava mama. Moment in care unificarea dreptei va fi fost savarsita.

Cine este stanga si cine este si va fi dreapta? Ce castiga societatea romaneasca in urma acestui proces de coagulare? Stanga, reprezentata de PSD, indiferent cum s-a numit acest partid de-a lungul timpului, a reusit sa atinga performanta coagularii cu mai multi ani in urma, atragand diferite formatiuni politice cu vederi de stanga. Cea mai importanta cucerire a socialistilor a fost atunci cand l-au convins pe profesorul Alexandru Athanasiu sa vina alaturi de tabara lui Iliescu, impreuna cu un partid istoric de mici dimensiuni, dar cu mare blazon intern si extren, Partidul Social Democrat. A fost un succes care a usurat mult inscrierea PSD in internationala socialista. Si, rand pe rand, magnetul socialist a atras din ce in ce mai multi oameni politici. In intreg acest proces, a existat un singur colaps. O aripioara din PSD, in urma unor neintelegeri interne, s-a desprins, formand UNPR. Un partid numit de socialisti oaste de stransura, condus de domnul Gabriel Oprea si care a fost rasplatit pentru isprava de a se alia cu regimul Traian Basescu, acesta asigurandu-i o majoritate parlamentara nu numai cu sedii, ci si cu dreptul de a-si face grup parlamentar, in ciuda faptului ca nu participase, ca partid, in alegeri. Dar astazi, dupa ce si-a indeplinit misiunea, si UNPR a revenit la nava mama. La fel cum, intr-o buna zi, va face acelasi lucru si gruparea Tariceanu.

Intre familia socialistilor romani si cea a liberalilor in curs de constituire mai exista doua formatiuni politice cu semnificatie parlamentara, a caror pozitie trebuie lamurita. Este vorba de Partidul Conservator, care a debutat pe scena politica sub forma unui partid de centru stanga. Apoi, treptat, el a virat ideologic undeva spre centru dreapta. Acesta este motivul pentru care s-a aflat in alianta cu PNL si nu cu PSD la data la care s-a constituit USL. In mod paradoxal, in continuare, PC, prin toate mesajele reprezentantilor acestui partid, se plaseaza mai aproape de liberali decat de socialisti, desi se afla in alianta cu PSD. Inca. Dupa parerea mea, intr-o zi, PC va evada din pluton. Al doilea partid cu o situatie speciala este UDMR. In linii mari, fiind vorba de o formatiune etnica transformata in partid politic in urma unei legi discutabile, ar trebui sa o taxam drept multicolora. Nu numai teoretic, ci si practic, in UDMR regasim, asa cum este normal, si oameni cu vederi de stanga si oameni cu vederi de dreapta. Ceea ce, pana la urma, a permis acestui partid o multitudine de aliante in ambele sensuri ale spectrului politic. Totusi, UDMR, prin mesajele sale publice, este un partid preponderent de dreapta. Si nu intamplator, atunci cand a avut de ales nu doar conjunctural, ci pe termen lung, UDMR a optat pentru popularii europeni. Deci, pentru dreapta. Asa ca, intr-o perspectiva rezonabila de timp, cred ca UDMR, fara niciun fel de probleme, va face si in plan intern ceea ce a facut in plan extern, asociindu-se cu Partidul Natioanl Liberal.

Daca analizam din perspectiva de mai sus starea politica a Romaniei, vom constata ca este extrem de aproape momentul in care cele doua forte majore, singurele care de fapt raman in joc, stanga si dreapta, vor fi relativ egale ca forta. In sensul ca vor fi sprijinite de electorate la fel de consistente. Iar in administratia publica locala dispun, inca de pe acum, de forte relativ egale, daca ne gandim la Consilii Judetele, la consilii locale, la primari. Iata o situatie care, pentru prima data in istoria ultimilor 70 de ani, ne indeamna la optimism. Atunci cand, prin decizia romanilor, doua forte extrem de consistente se vor alterna la putere in cicluri electorale de patru ani, in mod obligatoriu, aceasta tara se va insanatosi. Si va merge in forta pe drumul democratiilor, al natiunilor libere si prospere.

Si unde ne aflam acum? Suntem la mijlocul unui ciclu. Daca dreapta isi incheie rapid si bine acest proces de coagulare, atunci, incepand de la sfarsitul acestui an, romanii vor avea cu adevarat o alternativa. Care poate fi prezidentiala. Si care, cu certitudine, va fi guvernamentala.

Unii imi vor reprosa poate ca nu am vorbit despre persoana. Despre animozitatile reale dintre oameni. Despre aprehensiunile si chiar dusmaniile din interiorul dreptei. A fost un gest deliberat. Nici stanga, atunci cand s-a coagulat, nu s-a impiedicat in persoane.

SORIN ROŞCA STĂNESCU

Sursa: http://www.sroscas.ro/

untitled-2

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.