Se ofilește crinul liberalului Crin

0
243

Venă groasă și isterică la gâtul crinului galben al liberalismului românesc. Icterul mecanic provocat de „Inițiativa România Liberală” a provocat celui mai cunoscut personaj politic desuet și ridicol din istoria postdecembristă din „Grădina Maicii Domnului” un adevărat taifun, un efect „brainstorming” printre neuronii amețiți de somnambulismul de care suferă.

Cu aere de vedetă evenimentul, ce  i-a picat ca o piatră în târtiță, l-au scos din nou, ca pe un păduche în frunte, în fața camerelor de luat vederi pentru a ne demonstra cât de aplatizare îi sunt circumvoluțiunile și de adormiți îi sunt neuronii debitând idei fixe menite să reducă la tăcere prin punerea botnițelor galbenilor membrii ai partidului aflat la guvernare. Potrivit conceptelor sale de mic „führer” în interiorul partidului său „cine mișcă nu mai mișcă”, cu alte cuvinte, lumina și înțelepciunea vine de la conducător, conducătorul care este singurul ce are idei bune, axiomatice.

Iată că în revolta lor potențialii purtători de botniță s-au scuturat „a buestru” și au dat din cap a libertate de exprimare și opinie, astfel că expulzații gălbiori Adriana Săftoiu și Dan Grigore împreună cu „cerbii carpatini” Călin Popescu Tăriceanu și Andrei Chiliman au sunat din corn și au cerut regruparea forțelor ce se vor a fi cu adevărat liberale stârnind în acest mod curentul dizident anti-antonescian. Lucrul se pare că nu a priit intestinelor subțiri și sensibile ale conducătorului suprem generator de gândiri pseudo-liberale, fapt pentru care cu vena groasă la gâtul ce simte pericolul decapitării conducerii s-a făcut roșu de supărare și a început să debordeze fragmente de săgeți otrăvite împotriva celor aflați dincolo de gardul gândirii sale.

Pericolul ofilirii crinului liberal l-a făcut parcă mai zelos pe iluminatul Crin Antonescu în munca sa neobosită depusă, în ultimii ani, de a îndepărtat partidul său de ceea ce înseamnă valorile liberalismului tradițional, singura doctrină care ar mai putea face ceva pentru a scoate România din mocirla și marasmul economic în care se zbate și în care a fost adusă de „înțeleptele” noastre guverne patriotarde.

Cu pistilul rănit de moarte și petalele-i șifonate, de coabitarea dintre Băsescu și Ponta, încă liberalul Crin a rămas în ofsaid, în timp ce mai visează să ocupe tronul împărătesc de la Cotroceni în ciuda faptului că social-democratul „copy-paste” i-a luat fața în sondaje și-și consolidează de zor imaginea în interiorul partidului său care lasă impresia că este unul stabil. Se pare că Ponta se simte bine între mega baronii săi care au un fantastic apetit și potențial pentru fraude economice naționale, că ei nu se mai ocupă de găinării.

Cu figura lui de „dandy” și băiat de galerie, într-o aproape patologică stare de agiatie provocată de „Inițiativa România Liberală” crinul liberal strigă și fluieră, se agită, dă din mâini și picioare, răcnește din toți bojocii și veșnic pus pe harță debitează aceleași idei sărace și lipsite de liberalism parcă scoase din geamantanul prăfuit de campanie al unui naționalist orgolios.

Pentru sistemul său de a se impune, modul său de a se exprima și felul său de a se produce scenic cei care au răspuns sonajelor din ultima perioadă l-au catalogat ca un viitor fost prezidențiabil și asta tocmai acum când 2014, anul în care se alege păduchele șef bate la ușă.

Pe timp ce trece lui Crin i se ofilește „crinul regalității”. S-ar putea ca anul viitor să piardă trenul pentru tronul de la Cotroceni. În locul lui, pentru binele USL-ului, ar putea fi sacrificat Ponta, deși cea mai mare șansă ar avea-o doctorul capitalei, Sorin Oprescu.

Oricum, Crin Antonescu se va putea lăuda ceva mai mult decât Mircea Geoană ca a fost președintele României. Cele câteva zeci de zile de stat pe tron l-au încântat și l-au umplut de orgolii pentru o viață. Acum, gata, vine perioada cu frustrările zilnice și vise neîmplinite. Și, totul se întâmplă numai și numai din cauza lui. Circumvoluțiunile și neuronii lui au rămase în adormire nu au priceput nimic din ce s-a întâmplat în ultimul an. Proiectul acela împotriva lui Băsescu nu mai ține. Acum i-ar trebui altceva. Ceva nou, nu să instaureze dictatura în propriul partid care, pe deasupra, se numește și liberal. Reacția sa virulentă și viscerala în raport cu ,,Iniţiativa România Liberală” îl va coasta. Interzicerea dezbaterilor și aderarea la un grup de dezbatere ce vrea reformă și ideile lui fixe le va plăti cu siguranță, dacă nu acum anul viitor. Anul 2014 fi vremea decontului pentru Crin. Atunci floare de crin va intra în penumbră, petalele îi vor cădea și din mândrețea ei va rămâne doar… un pistil nud.

Dorel Lazăr

jurnalist independent

untitled-2

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.