Oare încotro ne îndreptăm?

0
314

Oare încotro ne îndreptăm?

Foto: Andrei Cislariu
Foto: Andrei Cisalariu

După toate premizele se pare că în curând om să ne transformăm țara într-un ținut ars de sărăcie și populat cu o majoritate alarmată de dobitoci. După cum merg treburile ne, sau ne-am îndobitocit, cel puțin o mare parte dintre noi. Dorința multora dintre locutorii acestei țări care vor neapărat să fie „cool”, mai ales a generației tinere semnalează fără echivoc faptul că nația română a luat-o razna și la propriu și la figurat.

Dorința nestavilită a multora dintre noi de a ține pasul cu tot ceea ce vine de dincolo, din așa zisa „lume civilizată” ne bagă în corzi fără putința de a ne apăra de croșeele kitch-ului ce tinde să devină atotdominator. Din această cauză vedem din ce în ce mai des fraieri care se dau peste cap și se fac luntre și punte pentru a se adapta continuu la cerințele pieței. Avem de toate. Avem sex în toaletele liceelor, avem droguri în școli și cămine. Avem alcoolism la vârste de gimnaziu, lucru la care cei trecuți de 50 de ani se uită și-și fac cruce scuipând în sân deși o mare parte din vină este a lor.

Încet dar sigur, crezând că se înalță pe noi culmi, adolescenții acestei țări alunecă în hăurile promiscuității, ale lipsei de

Foto: Andrei Cislariu

bun simț, a kitch-ului și a nonvalorii ridicate la nivel de artă.

Cea mai nouă trăsnaie, intens mediatizată de televiziunile comerciale cărora le lipsește un minim de interes educativ pozitiv, sunt așa-zisele clipuri muzicale „funy” și „cool”.

La început a fost o tipă obeză și diformă care dansa „îndrăcit”, dar deosebit de scârbos pe ritmuri gangam style. După această fază, în mod „funy” și pentru a fi „cool” s-a ajuns la isteria iscată de Harlem Shake, melodia care a debutat brusc și a făcut repede ocolul lumii oferind întregii omeniri un șocant spectacol penibil, care degenerează pe zi ce trece în tot felul de clipuri care mai de care mai grotești.

În dorința lor de a fi „cool” și a se face cunoscuți au ieșit ca „păduchele în frunte” o mulțime întreagă de „vedete” împudice în ipostaze de un oribil greu de digerat care fotografiate, sau filmate și s-au postat pe Facebook sau You Tube pentru a li se admira talentul-antitalent și prostia afișată cu mândrie de dobitoace scăpate din țarc.

Astfel la Aiud, în ștrandul municipal, aproximativ o duzină de tineri s-au leagănat cadențat în ritmurile bâțâite ale șlagărului Harlem Shake și crezându-

se „cool” au ajuns să oripileze prin costumația lor nonconformistă aflată în „trend”-ul epocii nonvalorii.

Raportat la proiecțiile altor vedete de moment tinerii noștri din Aiud au fost totuși mai cu bun simț. Ei nu pot fi comparați cu cei din capitala ardeleană Cluj Napoca unde, în chiar curtea școlii în care probabil că mai învață câte ceva,

 

și-au dat jos pantalonii, ori ca cei din Sibiu care s-au bâțâit pe mormintele unuia dintre cimitirele din municipiu. Din relatările presei asemenea episoade „trendy”, „funy” și „cool” s-au petrecut cam peste tot, unele dintre ele constituind tema cercetărilor poliției și procuraturii.

Foto: Andrei Cislariu

Concluzia celui care sta deoparte, se uita și-și face cruce este cea de dezmăț total, de lipsă de respect pentru cei vii și pentru cei morți.

Și, dacă stăm să ne gândim bine de ce să ne mirăm că tinerii noștrii sunt așa cum sunt, când aproape toată țara este într-o veșnică decădere morală. De ce să ne mirăm că tinerii au ajuns să umble și să se manifeste fără rost? Acesta este rezultatul a ceea ce ne-am dorit noi și am interpretat greșit de la început. În fapt acesta este rezultatul democrației noastre originale. Din prea multă democrație originală, din prea multă libertate și educație abramburită, din prea multă lipsă de alternative culturale și educative sănătoase generația viitoare va fi una majoritar îndobitocită. Din prea mare brambureală a învățământului românesc, de pe băcile școlilor iasă tineri fără bagajul necesar pentru a răzbate în viață.

Ghiveciul cultural și educational românesc conceput de unii și modificat a doua zi de alții, lipsa de interes a cadrelor didactice și a părințilot care se gândesc doar la coaja de pâine pe care nu o au și uneori o visează, toate acestea determină modificările comportamentale ale generației de mâine. Lipsa unei educații solide a perspectivei și a unei motivații generate de această perspectivă ne pune în pericolul de a avea un viitor în care generația, astăzi tânără, să nu poată să-și asigure necesarul tocmai din cauza lipsei de preocupare a actualei generații mature, a guvernanților, dascălilor și a părinților.

Mă întreb și eu ca tot românul de ce guvernanții nu se gândesc la faptul că trebuie să facă ceva pentru redirecționarea generației de mâine spre valorile reale ale umanității și românismului? Nu de alta, dar când mă gândesc la ziua de mâine și la faptul că cine știe ce alte tentații vor interveni în traiectoriile educative și stilurile de viață ale copiilor de azi cred că ar trebui să se deștepte și ei, guvernanții.

Ceea ce se întâmplă astăzi este un fel de semnal de alarmă la faptul că în România scara valorilor nu mai există. Mai nou hoții, delatorii, cozile de topor sunt venerați, iar cei care mai au bun simț și ceva omenie în ei caută ieșiri fără însă să le găsească. Oare încotro ne îndreptăm?

Dorel Lazăr

untitled-2

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.