Oare ce vor să facă cu economia românească

0
331

Nu știu dacă ați observat, dar s-a creat o adevărată mișcare internațională, poate chiar globală, anti-taxe. Exemple suficient de multe sunt date de presa independentă, mă refeream la presa de afată, de dincolo de granițele noastre, presă care toacă, în fiecare zi și zi de zi, nervii guvernelor cu exemple de oameni care iau atitudine înpotriva creșterii și înmulțirii taxelor și impozitelor.

La noi acest lucru s-a tratat ca și un simplu fapt divers și s-a dat exemplul francezilor unde Gerard Depardieu a „emigrat financiar” refuzând să plătească taxa de 75% stabilită de socialistul Hollande. Așa a înțeles el și alți mulți capitaliști să penalizeze statul francez: i-a tăiat robinetul, nu mai plătește impozite statului și-l lasă să intre în faliment.

Cred că și dumneavoastră veți fi de acord că a impune taxe de 75% pe ceva este o aberație, mai ales atunci când îți dorești ca la tine în ogradă să vină niscai investitori. La fel cred că-mi veți da dreptate dacă spun că este o imbecilitate să împovărezi companiile tale din țară cu taxe, obligându-le astfel să crească prețurile produselor proprii atâta timp cât chinezii stau la fruntarii și așteaptă să te invadeze cu marfă ieftină și proastă. Ce poate denota acest lucru în afară de faptul că domnii politicieni sunt complet rupți de realitatea economiceă a țării în care se fac că muncesc pentru binele populației? În fapt acest gen de acțiuni nu sunt altceva decât conducerea, din neștiință, sau, mai grav, cu bună știință, a poporului spre prăpastie.

La fel ca și în alte părți, la noi în Romania, din cauza taxelor și impozitelor ce au fost mărite sau din cauza unora nou inventate, investitorii străini au început să se cam lepede de noi. Curios este faptul că acest fenomen nu este mediatizat la fel cum sunt mediatizate problemele personale și de familie ale Nicoletei Luciu, Andreei Marin, sau ce aventuri au mai avut deștepții și frumoșii noștri nebuni ai politichiei dâmbovățene Ponta, Antonescu, Băsescu și găștile lor.

Nu am văzut dezbateri în presa independentă și combativă românească asupra faptului că numai în primele 10 luni ale anului 2012, conform statisticilor oficiale, din România au plecat 4.681 de firme cu capital străin, pierzâdu-se în acest fel un capital social de aproape 500 de milioane de euro. Nu am auzit o dezbatere prin care se se arate că în aceste 10 luni, în România, s-au așezat o serie de „mari investitori” în număr de 5.179, dar care au în total un capital social de doar … 23 milioane de euro.

Oare de ce nu s-a spus nimic despre faptul că, una după alta, ne-au părăsit ING, UniCredit (brokeraj), Real, Burger King, etc? Doar de Mechel s-a mai făcut ceva vâlvă și asta din cauza amărâțilot aceia de turdeni care s-au văzut părăsiți de guvernanți și au ieșit în stradă blocând circulația pe drumul național.

Vă mai aduceți aminte cum a ieșit premierul și a declarat că va proceda la fel ca și președintele franței și va taxa averile și afacerile pentru ca în acest fel să întărească și să se simtă solidaritatea socilă?

Unii s-au bucurat. Alții, printre care și subsemnatul și-au pus întrebări până unde vrea să meargă domnul premier. Nu am auzit niciun fel de comentariu sau de reportaj pe niciunul dintre activele noastre posturi de televiziune, în care să se arate că și la noi au început să se miște banii în conturi din alte țări ca: Bulgaria, Polonia, Gibraltar, Cipru. Este adevărat că unii ce aveau conturile în Cipru au cam mușcat-o dar… asta este, riscurile în afaceri sunt riscuri permanente.

Avem o experiență tristă în domeniul fiscalității. În loc să taie taxele și cheltuielile statului, Băsescu și Boc le-au mărit. Ce s-a întâmplat? S-a stabilizat cât de cât balanța economică guvernamentală cu prețul scăderii economiei românești în general. Urmarea este că Băsescu cu ai lui au avut o scdere de la peste 60% popularitate la ceva mai mult de 10 procente.

Tot în aceiași manieră a procedat și tânărul nostru „Titulescu”. În loc să taie taxele și impozitele, dar și enormele cheltuieli ale aparatului de stat, acesta le-a mărit. Ba, mai mult, a inventat taxe și impozite noi și a mărit aparatul funcționăresc înmulțind ministerele, astfel că am ajuns să fim țara cu cele mai multe ministere. Dacă ne luam după sondajele de opinie, popularitaea premierului a început să scadă alarmant. Și, culmea, permierului nu-i este frică de aceasta, ba mai mult de atât, chiar parcă lucreză pentru a-și scădea popularitatea și simpatia electoratului și mai ales a mediului de afaceri afirmând unele lucruri pe care le vrea adevăruri incontestabile cu toate că sunt departe de a îndeplinii dezideratele necesare.

Ne-a spus premierul că avem o datorie publică de 51 de miliarde de euro și că pe umerii fiecărui român apasă o datorie de 2500 de euro? A spus? Lucrurile nu stau așa. Omul ori s-a înșelat, ori a fost înșelat, ori a făcut-o cu bună intenție. Altfel nu se explică de ce cifrele arată că datoria publică este dublă, adică 100 de miliarde și se pare că mai și creşte zilnic, lucrul certificat prin declarațiile celor de la Banca Națională a României.

Ne-a mai spus premierul că în 2013 România va produce 140 de miliarde de euro, așa ca și în 2008, numai că atunci România avea cam de 8 ori mai mulți investitori decât acum, iar taxele și impozitele se colectau cu întârzieri minore, nu ca acum, când ANAF afirmă că a blocat conturile a peste 450.000 de firme pentru astfel de întârzieri ce au devenit majore și multe. Ce s-a întămplat? Păi dumneavoastră ce ați fi făcut în momentul în care nu mai poți face plăți furnizorilor? Normal că închideți prăvălia și faceți concedieri. Care este rezultatul la nivel național? Simplu de imaginat și constatat: PIB-ul real s-a prăbușit, sute de mii de oameni au intrat în șomaj, un fel de picaj ca urmare a măcelăririi economice practicate de Ministerul Finanțelor.

Tot ce s-a întâmplat rău în economia românească în ultimii doi ani se datorează lui Victor Ponta și USL. Nu au nicio vină Nastase, Boc sau Ceaușescu.

Dorința de a-și menține funcționabil stufosul aparat inventat și burdușit cu prieteni, amante, cunoștințe , membrii mai mult sau mai puțin marcanți ai partidelor ce sunt actualmente la guvernare obligă la denaturarea adevărului și umflarea artificială a PIB-ului. Totul se datorează dorinței de a le spune celor de la care vrei sa te împrumuți că ai puterea de a da înapoi întocmai și la timp ratele și dobânzile.

Îți dă voie Uniunea Europeană să te împrumuți la doar 140 de miliarde de euro PIB? Care este cifra adevărată? Nu putem ști deoarece este greu de spus atâta timp cât minciunile lui Ponta se adaugă altor minciuni de același fel spuse de către Boc. Se pare că nevoia de finanțe pentru stat este din ce în ce mai mare, deficitul datorându-se în mod special politicilor fiscale proaste.

Dacă ne gândim la faptul că în conformitate cu statisticile oficiale și a investițiilor străine directe, economia națională se pare că a scăzut sub nivelul avut în anul 2004, pe vremea lui Năstase, că aparatul de stat s-a mărit, că au crescut cheltuielile și costurile sociale vom concluziona că prosperitatea propovăduită de USL, în campanie și nu numai, este un fel de țeapă dată românilor.

Datoria publică nu este făcută de către populația care-și plătește așa cum poate taxele și impozitele, nici de către investitiorii obligați să facă adevărate scamatorii pentru a reziata unei fiscalități din ce în ce mai mari. Datoria publică este a guvernului, a statului.

Statul a făcut împrumuturile, statul a tocat banii, statul să plătească. Dacă ne gândim bine, noi avem de luat, nu de dat! Industria și economia românească a fost făcută de poporul pe care Ceaușescu l-a obligat să plătească datorii pe care nu le-a făcut fapt care l-a costat viată fiind împușcat ca un câine. Dacă ne gândim mai bine observam că din munca și restricțiile anilor comunismului poporul s-a ales cu praful, alții….

Oare ce vrea să facă guvernarea USL cu economia românească?

 

Dorel Lazăr

jurnalist independent

untitled-2

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.