Ne-au mințit, ne mint și ne vor minți!

0
280

Ne-au mințit, ne mint și ne vor minți!

Se pare că singurul lucru care, aici la noi, în România și mai ales în administrațiile locale , ce are întradevăr continuitate este minciuna, trombonul sau cum vreți să-i mai spunem. Este trist dar adevărat că acum când avem cel mai mult nevoie de adevăr, oricât ar fi de greu de acceptat, avem parte doar de opusul lui.
Cei mai mulți dintre noi s-au cam săturat de vorbe goale, dar suntem în continuare prizonieri ai autoiluzionării și acordăm încredere pe baza unor simpatii ciudate unora care nu au nimic de a face cu cinstea și profesionalismul, unora pentru care intersul personal sau de gașcă peimează și-și bat joc de cetățeni neonorându-și niciodată promisiunile.
Personal m-am convins și sper să-mi dați dreptate când afirm că există indivizi care nu pot să renunțe la teatrul burlesc, la mascarada pe care o joacă în fața noastră de mai bine de 20 de ani. Chiar dacă unii nu au această vechime pe scenă toți au același cinism lipit de nesimțire și o toxicitate gravă pentru societate, pentru sat, comună, oraș și țară.
Culmea este că acești indivizi se erijează în dascăli atotștiutori care ne spun ce trebuie și cum trebuie să facem pentru a ne ușura viața plină de amarul venin pe care o ducem înpovărați de taxe și impozite inventate de ei.
La noi în municipiu Aiud, ca de altfel în toată țara s-a tot promis în campanie că odată ajuns la guvernare USL nu va crește taxele și impozitele, ba din contră le va mai atenua. Atunci era în opoziție și tot ce făceau cei de la putere nu era bun, iar interesul l-a făcut să promoveze idei lipsite de realism.
Decizia dură a premierului Victor Ponta: „Ori măriti taxele, ori vă luați adio de la finanțările de la bugetul central!” ne-a lăsat cu gura căscată. Și s-au marit taxele în Aiud, la maximum posibil! Din câte s-a afirmat de către onor cunducerea municipiului, Primăria parcă avea un buget local excelent, cu un excedent de 4.000.000 lei. De ce a fost nevoie de această masură? Cred că putem să o trecem, măsura, în categoria minciunilor curente, la fel ca și semaforizările care se fac de 15 ani și nu se mai termină, ca și modernizarea cartierului „Hepat” modernizare bugetată în fiecare an și care rămâne permanent la stadiul de „o să se facă”. Să nu mai vorbesc de acea șosea rapidă ce trebuie să facă legătura între cele două autostrăzi, o altă temă pentru trombonul de partid și alianțe, e drept că primăria nu prea are implicare în acest proiect care ar scuti orașul de suferința sitelor sau milioanelor de tone tranzitate de transportul auto prin oraș, dar de ani de zile subiectul a fost vânturat fară pic de rușine de prim-miniștri, miniștri, primari și consilieri. Ce s-a ales fin acest proiect în afară de coagularea unui cor de sunete politicianiste, aproape fără nici o legatura cu realitatea.
Aiudenii se fălesc cu faptul că sunt cetățenii unuia dintre puținele localități care au în centru o cetate medievală, încă în picioare. Li s-a spus că specialiștii din Primărie lucrează la proiecte pentru obținerea unor fonduri de reabilitare. Atât a rămas, promisiunea. Intervențiile care se fac acum sunt minore și se datorează comunității maghiare și fostului ministru maghiar al culturii românești. Doar niste intervenții de urgentă, că altfel se dărămă bastioanele și gata. Proiectele promise au rămas tot în stadiul de intenție. Să nu mai spunem despre trotuarele bordurate acum patru ani și ceva în cealaltă campanie și ramase așa poate pentru campania viitoare, când cine știe, poate le vom vedea finalizate.
Se pare că la fel ca și mai marii lor cei ce candidează pentru o funcție publică își păstrează obiceiul de a minți fără să clipească pentru a-și atinge scopul. Nu toți. Există în alte locuri oameni care sunt, culmea, cinstiți și spun adevarul și ceea ce este cu mult mai curios chiar se țin de cuvânt.
La noi promisiunile electorale s-ar putea să rămână promisiuni. Deja se aud dinspre aparatul administrativ vorbe de genul: banii sunt putini, Europa e zgârcită. Asta este, ai nostrii nu au fost în stare să scrie proiecte și să aduca fonduri pentru proiecte care să ne ajute pe noi, cei care credem in continuare că totul începe prin a spune adevarul. Spuneți și dumneavoastră dacă nu suntem creduli. Păi dacă ne-au mințit, ne mint și ne vor minții mereu iar noi cum am putea crede că putem fi catalogați altfel decât creduli.

Dorel Lazăr

untitled-2

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.