Morala și decăderea unor politicieni

0
270

Morala și decăderea unor politicieni

Din ce în ce mai mult, pe zi ce trece, sunt convins că multora dintre politicienii noștrii convingerile politice și morala le sunt două noțiuni necunoscute. Am ajuns la concluzia că în marea lor majoritate sunt oameni duplicitari, avari, egoiști, gălăgioși. Este ciudat că unii dintre ei se cred că sunt deștepți, dar nu se simt prea bine în prejma unor oameni deștepți. Chiar se întâmplă ca unii dintre aleșii noștri să facă alegie la cărți, la limbaj nuanțat, la reguli stabilite de comunitate și la morală. Sunt oameni politici care, odată ajunși în funcții, se cred superiori celorlalți. Ei sunt deștepți dar nu le place vecinătatea altor inteligențe, a scriitorilor și mai ales a ziariștilor care nu scriu la modul laudativ despre merețele lor realizări.
Mai mult de atât sunt unii dintre politicienii din administrațiile locale, micii regi ai localităților, care fac ce fac și-și „rezolvă” prietenii în ședințele legislativului local dominat artificial de ei, facând răul pe ascuns, în mod secret, dar se laudă și scot în evidență, la vedere „binele” și se ascund în spatele unui vot majoritar, dacă se poate chiar unanim, realizat sub atenta lor supraveghere.
Acești oameni trăiesc alături de noi, dar fac reguli valabile numai pentru noi, nu și pentru ei, obligându-ne să trăim doar la modul general.
Știm cu toții că trăim vremuri de restriște și jale. Trăim vremuri în care artiștii și scriitorii sunt nevoiți să picteze sau să descrie situații de o tristețe incomensurabilă uneori. Trăim vremuri în care regulile dure ale economiei de piață provoacă adevărate drame și ne obligă să ne zbatem pentru o supraviețuire la limită.
Există administrții locale conduse de unii politicieni, de fapt de majoritatea politicienilor, ce sunt dominați de patimi, de oameni inabili, ce sunt dotați cu o inteligență fanatizată. Îi vedem la tot pasul în administrațiile publice .
Din ceea ce vedem la televizor sau mai citim în unele ziare locale care mai sunt independente și nu au căzut pradă celor cu inteligența fanatizată, ne dăm seama că politica în țară se limitează, din ce în ce mai des, la un dialog surd dintre două sau mai multe facțiuni, dintre deferite grupuri de oameni voiolenți, cu interese politice comune, care nu admit valabilitatea opiniilor celorlalți. Sunt astfel de facțiuni care numără câteva zeci de mii de indivizi dubioși ce au o calificare nu tocmai strălucită pentru a lua în mână frâiele puterii.
Pentru acest tip de politicieni, pentru acest tip de clasă politică, oamenii de rând nici nu mai contează. Pentru ei oamenii de rând contează doar în perioada campaniilor electorale, când se străduiesc să-i momească cu „mărunțiș”, cu cine știe ce lucrușoare.
În România economiei de piață actuale și a goanei după capital, din disperarea care te-a cuprins, te poți sinucide chiar și în direct la televiziuni, însă politicienii nu se vor prea cutremura de gestul tău, nu vor avea mustrări de conștiință. Pe ei îi interesează orice altceva, dar nu cum o duci tu omul de rând.
Încercați să va analizați șefii administrațiilor locale în care trăiți și o să-mi dați dreptate. Eu am făcut-o! Concluzia? Nu pot să o spun dar fiți siguri că veți găsi la majorite din ei fățărnicie, lipsă de morală, orgolii incomensurabile, mitomanie, parșivenie și multe alte asemenea „calități” dar în niciun caz mitomanie.
Asta este. Decăderea politicianului român, cu excepțiile de rigoare, este infinită. Puținele excepții pe care le veți găsi în analiza dumneavoastră vor ajunge, dacă nu sunt încă, puncte de reper. Respectul acelor oameni pentru oamenii de rând , pentru ziariști pentru schimbul de idei și opinii, pentru adevăr spus verde în față, pentru slujba în folosul adevărului îi transformă în puncte de reper pentru societete. Modul respectuos, condescerndent , în care aceștia își tratează adversarii și erudiția lor în materie de iubire de semeni este simplă și curată și spre regretul multora nu poate fi descrisă, nu poate fi explicată în cuvinte. Ei reprezintă morala și sunt opusul decăderii.

Dorel Lazăr

untitled-2

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.